Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 6. 2011,
9.07

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 6. 2011, 9.07

8 let, 5 mesecev

Monako – majhna, a bogata država

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Žepna državica, v kateri se brez sramu razkazujejo največji bogataši sveta s svojimi ogromnimi jahtami in avtomobili razkošnih znamk.

Žepna državica Monako, ki leži tik ob Azurni obali, velja za metropolo milijonarjev, ki jih tja privablja zaradi ugodne davčne politike in izjemne varnosti. Razkošje lahko v mali državici, veliki komaj 1,95 kvadratnega kilometra, čutimo na vsakem koraku. Kamorkoli se človek obrne, vidi velike jahte, pregrešno drage avtomobile, prestižne hotele in igralnice.

Za koga: Monako je na prvem mestu primeren za vse ljudi, ki imajo debelo denarnico, na drugem pa za tiste, ki se radi potikajo po majhnih in barvitih državah, polnih zanimivih ulic, trgov, parkov, pristanišč in predvsem razkošnih stvari.

Kdaj: Jeseni ali spomladi so temperature dovolj znosne za raziskovanje druge najmanjše države v Evropi.

Na pot: Če se odpravite na pot z avtomobilom, vam bo vožnja, dolga okoli 790 kilometrov, vzela kakšnih osem ur. Potovanje čez sever Italije je vse prej kot zabavno, saj se je treba prebiti skozi enolično italijansko avtocesto, ob kateri ni videti ničesar zanimivega.

Naokrog: Po mestu se lahko vozite z javnim prevozom, saj enosmerna vozovnica za mestni avtobus stane le 1 evro, kar je 20 centov dražje kot v Ljubljani. Zaradi svoje majhnosti pa se po njem lahko tudi sprehodite in tako naredite nekaj dobrega zase. Lahko pa si preprosto izposodite skuter in se zapeljete po mestu.

Znamenitosti: V Monaku si je vredno ogledati palačo monaškega princa, ki so jo zgradili leta 1191. V njej si lahko ogledate kraljevi muzej in nekatere sobane, ki so odprte za turiste. Palača je zgrajena na vrhu hriba in tako ponuja čudovit pogled na Monte Carlo in njegovo pristanišče. V središču mesta lahko zavijete tudi v igralnico in si ogledate, kje preživljajo veliko časa tisti najbogatejši. Vredno si je ogledati tudi Jardin Exotique, park, v katerem najdemo na stotine redkih rastlin z vsega sveta. Za turistično atrakcijo velja tudi Oceanografski muzej in akvarij tik ob morju. Tam si poleg muzeja lahko ogledate akvarij v dveh nadstropjih, v katerem živi več kot štiri tisoč morskih organizmov.

Hrana in pijača: Poleg razkošnih in pregrešno dragih restavracij so ob obali majhni lokali, v katerih si lahko med pohajkovanjem po mestu hitro napolnite baterije. Tam vam poleg pijače nudijo tudi hitro hrano. Poleg teh pa v središču Monte Carla najdemo tudi restavracijo Cafe de Paris, v katero na večerjo največkrat zaidejo prav turisti.

Prenočišče: Če na svojem potovanju želite prihraniti evro ali dva, morate vedeti, da je spanje v Monaku zelo drago. Nočitev v hotelu z dvema zvezdicama stane 60 evrov na osebo. Ceneje bo, če se boste odločili za hotel v Nici, ki je od Monaka oddaljena slabih 20 kilometrov. Če pa si lahko privoščite več udobja in razkošja, boste v Monaku imeli veliko izbire. Hotelske cene se vrtijo med sto in dva tisoč evri.

Večerna zabava: V Monaku se velikokrat odvijajo različni koncerti največjih imen svetovne glasbene scene. Zaradi svoje majhnosti je koncerta deležno celo mesto, saj se vokali in zvoki kitare slišijo povsod po Monaku.

Pravila oblačenja za turiste: V Monaku naletimo na številne napise, ki turiste opozarjajo na primerno oblačenje. Po mestu se ne smemo sprehajati v kopalkah, moški morajo imeti vedno oblečene majice, ženskam pa priporočajo, da imajo čevlje z visoko peto.

Ne spreglejte