Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
13.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Maribor Festival Lent

Sreda, 19. 6. 2013, 13.27

6 let, 7 mesecev

Med razgrete Mariborčane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V štajerski prestolnici se začenja Festival Lent, največji slovenski festival na prostem, ki bo naslednja dva tedna zasedal tradicionalna prizorišča ob Dravi.

Festival Lent je ime dobil po območju na obali Drave, kjer je bilo v srednjem veku pristajališče za splave, ki so od 13. do 20. stoletja naloženi z lesom pluli od zgornje Dravske doline vse do Beograda. Še danes se levi breg reke Drave od Sodnega do Vodnega stolpa, nekdaj stebrov mariborskega mestnega obzidja, imenuje Lent, kar je nemško ime za pristan.

Zakaj tja? Festival Lent je največji slovenski festival na prostem in eden največjih v Evropi. Konec junija in v začetku julija že 20 let na svoja številna prizorišča pritegne več kot pol milijona obiskovalcev, zaradi česar je najbolj prepoznaven kulturni dogodek v Sloveniji, ki ga je vsaj enkrat obiskal že vsak četrti Slovenec.

Letošnja, že 21. ponovitev festivala se začenja danes, na prvi poletni dan, trajala pa bo do 6. julija. Na okoli 40 prizoriščih se bo zvrstilo več kot 400 prireditev in okoli 1200 dogodkov s sodelujočimi iz 38 držav.

Kje in kaj se bo dogajalo? Osrednje prizorišče je kot vedno plavajoči oder na Dravi, na katerem bodo ob folklornih skupinah, ki sodelujejo na tradicionalnem Folkartu, nastopali tudi Vasko Atanasovski s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, Tržaški pevski zbor Pinko Tomažič in britanski rokerji Uriah Heep. Priljubljeni Večerov oder bo med drugim gostil kalifornijsko skupino OPM, pa tudi stare znance lentovskega občinstva, kot so Edo Maajka, Psihomodo Pop, Repetitor, Avtomobili in Manouche.

Jazzlent je letos združen s komedijo in bo predstavil virtuoze, kot so Medeski Martin & Wood, Bill Evans in Tony Allen. Vetrinjski dvor je znova rezerviran za stand up, Sodni stolp za etno glasbo, Jurčkov oder za kantavtorje, Mladinin oder za garažne bende in elektroniko, Dvorana Union za klasiko. Živa dvorišča bodo osredotočena na Rotovški trg, ulično gledališče Ane Desetnice pa se bo med drugim predstavilo z belgijskim ognjenim spektaklom Flam&Co in italijanskim performansom na fasadi Iskani. Znova bo živahno tudi v Mestnem parku, ki je prav tako izredno priljubljeno prizorišče. Naznanili ga bodo z Zborovskim bumom, ko bodo na stadionu Ljudski vrt hkrati zapeli otroški pevski zbori z vse Slovenije.

Ob vsem tem pa ne gre zamuditi tradicionalnih festivalskih ognjemetov, ki vedno pritegneta množico gledalcev. Prvi, ki bo zaznamoval Folkarta, bo 29. junija ob 23.45, ob isti uri pa bo tudi tisti 6. julija, ki bo napovedal konec letošnjega Festivala Lent.

Podroben program po dnevih najdete na uradni spletni strani festivala.

Za koliko? Ogled dogodkov in koncertov je na več prizoriščih, na primer na Večerovem in Jurčkovem odru, brezplačen. Za ogled preostalih pa imate več možnosti. Lahko kupite vstopnico za posamezno prireditev, dnevno vstopnico ali vstopnico Lenta, ki zaobjema vse dni festivala.

Cena dnevne vstopnice je 15 evrov, velja le za dan, ki je označen na vstopnici, in bo naprodaj le tisti dan. Za določene predstave so poleg dnevne vstopnice potrebne še dodatne vstopnice za vstop na prizorišče, te so v programski knjižici posebej označene z zvezdico.

Lenta, vstopnica za vse dni in vsa prizorišča, stane 25 evrov oziroma 18 evrov za dijake in študente. Z njo si zagotovite vstop na vsa prizorišča, programsko knjižico, praktično zloženko s pregledom celotnega festivalskega dogajanja in popust za vseh 13 prireditev z dodatno vstopnino.

Kaj jesti in piti? Klasična ponudba ulične prehrane zagotovo ne bo razočarala ljubiteljev mletega mesa v različnih pojavnih oblikah in tradicionalne pijače Festivala Lent – sangrije v litrskih vrčkih. Tisti, ki iščete nekoliko bolj prefinjene okuse, pa boste na svoj račun prišli na SladoLentu, ki bo gostil četo slovenskih kuharskih mojstrov, te pa bo z vini spremljalo 15 priznanih slovenskih vinarjev.

Kje parkirati? Če ne živite v Mariboru oziroma se tja ne boste pripeljali z javnimi prevoznimi sredstvi, vas verjetno najbolj pesti vprašanje, kje pustiti svojega jeklenega konjička. Organizatorji festivala imajo več predlogov. Na desnem bregu Drave (festivalsko dogajanje je na levem bregu) lahko brezplačno parkirate v nakupovalnem središču Europark, a morate parkirišče zapustiti do 2. ure zjutraj oziroma počakati do 9. ure (v soboto do 8.), ko se trgovine spet odprejo. Parkirate lahko tudi v dveh garažnih hišah pri UKC-ju Maribor, kjer za parkirno mesto od 18. do 5. ure zjutraj plačate 2,60 evra.

S festivalsko vstopnico Lenta pa imate 50-odstotni popust za parkiranje v garažni hiši F City (velja za urno parkiranje in v primeru prostih parkirnih mest).

Ne spreglejte