Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 7. 2012,
10.59

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 12. 7. 2012, 10.59

7 let

Med cvetje in na pivo v Laško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ta konec tedna vam predlagamo izlet v zdraviliško, predvsem pa pivovarsko mesto ob Savinji. Čas je namreč za največji dogodek v Laškem, festival Pivo in cvetje.

Pivo in cvetje se ni začelo s pivom, kot bi morda sklepali po slovesu Laškega, ampak s skromno cvetlično zabavo leta 1963. Naslednje leto so že organizirali več razstav, ognjemet in povorko, obiskovalcev pa je bilo toliko, da je zmanjkalo piva. Z leti so razširili program in povečali zaloge piva, da pipe ne bi spet presušile.

Letošnja 48. prireditev Pivo in cvetje se je začela že v četrtek, trajala pa bo vse do nedelje, zato imate dovolj časa, da si zanjo vzamete vsaj en dan.

Zakaj tja? V Laško, ki ima le okoli 3600 prebivalcev, se na Pivo in cvetje vsako leto zgrne več kot sto tisoč obiskovalcev. Vsaj toliko jih pričakujejo tudi letos, vabijo pa z glasbenimi gosti, kot so Tabu, Mi2, Tanja Žagar, Modrijani in drugi, ter bogatim spremljevalnim programom. Danes in v soboto bo potekala tradicionalna prireditev Lepo je res na deželi, v nedeljo pa Ohcet po stari šegi.

Med prireditvijo v mestnem jedru oživi 21 manjših in večjih gostinskih prostorov, povsod pa se lahko seveda okrepčate z vrčkom hladnega laškega piva. Vrhunec prireditve je najbolj nora sobotna noč z veličastnim ognjemetom in vodno simfonijo, ki v Laško vsako leto privabi več kot 50 tisoč obiskovalcev.

Seveda pa ne smete zamuditi niti cvetja, v katerega je Laško odeto. Cvetlično razstavo s prek sto aranžmaji pripravlja domače Hortikulturno društvo v sodelovanju s cvetličarji, poseben poudarek pa bo predvsem na mostu, kjer bo cvetje v okras mestu ostalo čez vso sezono.

Kaj pa po zabavi? Ta konec tedna nam vremenoslovci ne obetajo ravno poletnega vremena, a vseeno lahko razmislite o zdraviliškem postanku. Laško je namreč znano tudi po svojem termalnem centru, kjer se lahko hladite v zunanjih bazenih ali pa razvajate s termalnimi kopelmi, masažami in drugo wellness ponudbo v zdraviliškem kompleksu Thermana v Laškem ali pa nedaleč stran v Rimskih Toplicah, kjer vas čakajo Rimske terme.

Kako tja? Laško leži ob glavni cesti med Celjem in Zidanim Mostom, zaradi piva, ki te dni teče v potokih, pa se morda raje odločite za vlak kot za avtomobil. Slovenske železnice so namreč za obiskovalce Piva in cvetja poskrbele z rednimi in izrednimi vlaki, ki bodo v času prireditve vozili v smeri Laškega s posebnimi popusti. Več si lahko preberete na njihovi spletni strani.

Ne spreglejte