Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2011,
9.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 4. 2011, 9.40

8 let, 5 mesecev

Madrid: mesto, ki ga hitro vzljubiš

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Glavno mesto Španije vas bo spomladi zagotovo očaralo s pestrim uličnim življenjem skozi cel dan, bogato kulturno zgodovino in čudovitimi zelenimi parki.

Kraljeva palača Madrid je glavno in hkrati največje mesto Španije, ki s svojim okolišem šteje 5,8 milijona prebivalcev, in je tretje najbolj poseljeno mesto v Evropski uniji. Revija Monocle ga je uvrstila na deseto mesto življenju najbolj prijaznih mest na svetu, a naj vas to ne zavede – raje skrbno spravite svoje dokumente in denar, saj so tatvine zelo pogoste. Poleg tatov pa so pogoste tudi prostitutke, ki se že sredi belega dne naslanjajo na drevesa in vogale zgradb, predvsem na ulici Calle de la Montera, ki velja za madridsko rdečo četrt, in zapeljujejo mimoidoče. V toplejših dneh so ulice polne mestnega vrveža, v parkih pa mimoidoče zabavajo klovni, lutkovni igralci, ansambli, komedijanti ... Na travnatih površinah boste na vsakem koraku opazili ljudi, ki se na odeji nastavljajo sončnim žarkom, a pazite, da si tudi vi s preveliko količino alkohola ne privoščite enako, saj je popivanje na javnih mestih prepovedano. Na izlet se lahko odpravite v živalski vrt, kjer so na ogled številne živalske vrste. Trenutno sta še vedno najbolj prikupni pandi, ki sta na svet pokukali septembra lani, sicer pa veliko pozornosti pritegnejo tudi mlada gorila, morska želva in veliki morski psi, šov z delfini (kjer imajo za glasbeno podlago vključeno pesem naše Alenke Gotar, Cvet z juga) … Madrid je zagotovo mesto, ki ga hitro vzljubiš in se vanj z veseljem še vrneš.

Za koga: Za vse ljudi, od nakupovalnih fanatikov, zabave željnih turistov pa do kulturnih navdušencev.

Kdaj: Praktično vse leto, najbolj priporočljiva pa sta pomlad in jesen. Pozimi se sicer temperatura le redko spusti pod ničlo, poletja pa so vroča, tudi do 40 stopinj Celzija.

Na pot: Poceni letalsko vozovnico boste dobili pri nizkocenovnih prevoznikih (pri Easyjetu boste iz Benetk v tem času odšteli okoli sto evrov). Direkten let je sicer tudi z Letališča Jožeta Pučnika, a boste v tem času za vozovnico odšteli več kot 600 evrov.

Naokrog: Madrid ima dobre metro povezave. Izplača se kupiti karto za deset voženj, za katero boste odšteli 9,30 evra (ena vožnja velja, dokler ne zapustite metro postaje, torej lahko večkrat presedete), z isto karto pa lahko koristite tudi avtobuse (mestni so rdeče barve). Pri čakanju na avtobus pazite, da se boste postavili v vrsto, saj so Španci bolj organizirani in ne velja "pravilo močnejšega", kot bi lahko rekli pri nas. Taksi je priporočljiv le za krajše razdalje, saj so cene približno tako zasoljene kot v Sloveniji.

Najbolj znan po: Bikoborbe so del španske zgodovine, a medtem ko so jih v Barceloni prepovedali, v Madridu vsako leto od marca do oktobra poteka največji dogodek v državi. Zagotovo je znan tudi po flamenku, glasbenem in plesnem stilu, značilnem za Španijo, ter nogometu, saj iz Madrida prihaja eden najboljših nogometnih klubov Real Madrid. Znan je tudi po bombnem napadu marca 2004, ko je na železniški postaji Atocha eksplodiralo več bomb.

Znamenitosti: Park Retiro, v katerem se nahaja Kristalna palača, jezero s kipom Alfonsa XII in kip padlega angela, Kraljeva palača in kraljevi vrtovi, Plaza de Cibeles – fascinantna stavba, kjer ima sedež pošta, stadion Santiago Bernabéu, železniška postaja Atocha, v kateri se nahaja mala džungla, kip medveda na trgu Puerta del Sol, muzej bikoborb Museo Taurino, sloviti muzeji Prado, Thyssen, Cixa in Muzej kraljice Sofije …

Prenočišča: Tisti s polnimi denarnicami si lahko za nekaj sto evrov na noč privoščite sobe v luksuznih hotelih s petimi zvezdicami, kot so Villa Magna, AC Palacio Del Retiro in Ritz Madrid, odlične sobe za precej manj denarja (okoli sto evrov za sobo na noč) pa najdete v hotelih Room Mate Mario, Espahotel Gran Via in Chic & Basic Colors. Poceni, a še vedno kakovostno, pa boste nastanjeni v hostlih Albergue Juvenil Madrid, Los Amigos in Way.

Kulinarika: Če se boste odpravili v bar na pijačo, se pozanimajte, kje ponujajo tapase – majhne prigrizke, ki so vključeni v ceno določenih pijač. Značilni madridski jedi sta cocido madrileńo, sočen obrok iz čičerike, zelenjave in različnih vrst mesa, ter callos ali tripe, enolončnica iz vampov, čičerike in zelenjave. Čeprav nobena od jedi v originalu ne prihaja iz Madrida, pa jima je prav to mesto dodalo specifičen karakter. Kot sladico (Španci jo jedo kar za zajtrk) si privoščite churros con chocolate – testo v trakovih, ki se ga namaka v vročo čokolado.

Za pod zob: Pestro izbiro tapasov ponujajo bari na trgu La Plaza de Santa Ana in Plaza Mayor, za prefinjeno mediteransko kuhinjo se odpravite v restavracijo El Chaflan, ki je prejela tudi Michelinovo zvezdico odličnosti, vegetarijancem bo teknilo kosilo v restavraciji Al Natural, pestro izbiro solat, rib in drugih mesnih jedi pa vam nudijo v La Vaca Veronica, kjer boste za meni odšteli okoli 15 evrov.

Večerna zabava: V Madridu se vsekakor najde za vsakega nekaj – od posedanja v barih s tapasi, uživanje v dogodkih z glasbo v živo, ali v nastopu flamenka, nočno zabavanje v klubih ... Nočno življenje se v barih začne šele okoli 10. ure zvečer, medtem ko se klubi napolnijo šele okoli 2. ure ponoči. Eden od najboljših koktajl barov je Bar del Diego na ulici Gran Via, ljubitelji flamenka se odpravite v bar Candela, željni divjih zabav pa obiščite klube Kapital, Joy Eslava ali Pacha, a ne pozabite prej dobro napolniti denarnico.

Za športne navdušence: Privrženci nogometa zagotovo ne bodo mogli mimo ogleda kakšne nogometne tekme na slovitem stadionu Santiago Bernabéu, kjer je doma ena najboljših ekip Real Madrid. Mesto vsako leto gosti tudi teniški turnir Mutua Madrilena Madrid Open, konec aprila pa se lahko udeležite maratona.

Nakupovanje: Madrid je zagotovo mesto za nakupovalne fanatike, saj se na vsakem koraku najdejo trgovine, ki večinoma ponujajo nižje cene kot pri nas. Za nakup priznanih modnih znamk obiščite ulice Serrano, Velazquez, Castello in Goya, veliko ceneje pa vas bo prišlo, če boste nakupovali na ulicah Gran Via, Puerta del Sol, Plaza Mayor, Fuencarral in preostalih bližnjih ulicah, kjer se nahajajo nižjecenovne trgovine. Vsako soboto priredijo tudi bolšji trg Rastro, kjer lahko najdete vse, od navadne krame in oblačil pa do redkih stvari in umetnin.

Ste vedeli: - Madrid ima največ barov na svetu – šest barov na sto prebivalcev. - Madrid je najvišje ležeče glavno mesto v Evropi. - Madrid je eno najbolj s soncem obsijanih mest v Evropi.

Ne spreglejte