Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 1. 2011,
15.51

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 1. 2011, 15.51

8 let, 2 meseca

London: mesto mode, kulture in športa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanska prestolnica London je prežeta z občutkom po monarhiji, saj te na vsakem koraku spremlja zlato in prelepi parki.

Sedemmilijonsko mesto je zraslo ob reki Temzi in prav mostovi dajo Londonu poseben pečat. Kraljeve palače in stara arhitektura se mešajo z modernimi stolpnicami. Tradicionalni Britanci pa se tako kot svojemu funtu ne želijo odpovedati tudi nekaterim znamenitostim, kot so rdeče govorilnice in rdeči "double deckerji" – dvonadstropni avtobusi. V prestolnici imajo veliko deževnih dni, a to jih ni oviralo, da se je London okitil z nazivom modno mesto, ki stoji ob boku New Yorku in Milanu.

Za koga: V Londonu se najde za vsakega nekaj, zato lahko preprosto rečemo – za vse.

Kdaj: V Londonu vam ne bo nikoli dolgčas, a pravi čas je težko izbrati, morda pa se je najbolje izogniti muhastemu aprilskemu vremenu, saj je na Otoku že tako dovolj dežja. A kljub temu je najboljši čas za potovanje letos ravno april, ko se bosta na kraljevem dvoru vzela princ William in Kate. Za ljubitelje lučk pa je najboljši božični čas, saj londonske ulice kar žarijo v decembrskem vzdušju.

Na pot: Z letalom. Z Easyjetom lahko z Brnika poletite že za nekaj evrov, vse je odvisno od tega, koliko vnaprej boste kupili letalsko vozovnico.

Naokrog: S podzemno železnico ali tipičnimi britanskimi "dubledeckerji", ki za turiste ponujajo možnost "Stop and Go" – pri znamenitosti te odložijo in ko pripelje naslednji, se spet odpelješ do naslednje znamenitosti. Za ljubitelje ekologije pa so na voljo tudi kolesa.

Najbolj znan po: Big Ben je verjetno najbolj znana ura na svetu. Ime je dobil po siru Benjaminu Hallu. Zanimivost stolpa je ta, da se v resnici imenuje Clock Tower,a smo ga turisti preimenovali kar v Big Ben, čeprav je tako poimenovan le zvonec. Stolp je leta 2009 praznoval 150 obletnico. Stolp se nadaljuje z mogočno Westministrsko palačo, ki je sedež britanskega parlamenta.

Atrakcije: Najbolj znamenita atrakcija je London Eye, kjer si boste mesto ogledali iz kapsule na višini 130 metrov. Če pa se bojite višine, je primernejša družba slavnih v muzeju Madame Tussauds.

Najbolj fotogenične znamenitosti: Le katero izbrati za najlepšo? Morda bodo najlepše ovekovečena zlata vrata buckinghamske palače in v ozadju kraljeva straža. Morda vas bo bolj navdušil znameniti Tower Bridge, ali moderne stavbe finančnega okoliša, ki so vidne celo v filmu Prvinski nagon 2.

Prenočišča: Sobe se najdejo za prav vse denarnice. Od hotelov s petimi zvezdicami, med katerimi sta bolj znana Hilton in Ritz, do čisto preprostih hostlov, kjer boste prespali za deset evrov. Treba je malo posrfati po internetu, da pa ne boste rezervirali umazanega ali slabega hotela, si preberite mnenja na spletni strani Travel Adviser.

Za pod zob: V Londonu si morate, pa tudi če ste zapriseženi jedci zdrave hrane, privoščiti ribo z ocvrtim krompirčkom (fish and chips) in fižol na toastu (beans on toast). Med bolj znanimi, a ne nujno najboljšimi restavracijami je Fifteen kuharja Jamieja Oliverja. Uživali pa boste tudi ob gurmanskih užitkih še enega televizijskega kuharja Gordona Ramseyja, ki ima v mestu več restavracij.

Večerna zabava: Pestra ponudba gledaliških predstav, muzikalov ali ogled filma v znamenitem Odeonu, kjer se odvija veliko število svetovnih premier, po rdeči preprogi pa se sprehodijo največji hollywoodski zvezdniki. Areni O2 gosti tudi številne koncerte svetovnih glasbenikov. Za tiste, ki bi radi nekaj popili, pa le zavijte v tradicionalni pub, a ko bo zazvonil zvonček, je čas za zadnjo rundo.

Za športne navdušence: Junija je v bližini Londona v Wimbledonu turnir za Grand Slam, ki je edini turnir na travi. Vsako leto si kakšno tekmo ogleda tudi kraljica.

Za navdušence nad umetnostjo: Tudi za umetniške duše je poskrbljeno, saj galerija Tate ponuja različne razstave in v njej gostujejo največji umetniki. Ker pa veliko razstav kroži, si je najbolje ogledati njihovo uradno stran tate.org.uk in tako izbrati čas potovanja, da ne boste zamudili svojega najljubšega umetnika.

Nakupovanje: Ženske se težko izognemo nakupom v Londonu, saj je prestolnica mode. Najbolj znana je ulica Oxford, kjer boste našli nekatere največje trgovske centre. A pravi Britanci bolj prisegajo na ulico Regent street, ki naj bi bila manj skomercializirana, a verjetno se s tem le tolažijo.

Ne spreglejte