Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2018,
10.07

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

2018 počitnice dopust poletje Jadran

Torek, 13. 2. 2018, 10.07

6 let, 2 meseca

Kje bomo Slovenci dopustovali v letu 2018?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Medtem ko ljubitelji smučanja uživajo v dobrih pogojih in vseh čarih, ki jih prinaša zima, drugim pogledi že uhajajo proti morju. Kljub nizkim temperaturam je že misel na poletje dovolj topla, da se lahko vsaj v mislih za hip preselimo na mikavno plažo, pod vroče sonce in ob osvežilno morje.

Misel na čas, ko galebi nosijo pesem od zgodnjega jutra vse tja do poznega večera, ko naposled škržati uspavajo s svojo pripovedjo.

Sodeč po ocenah turističnih delavcev in statistiki turističnih sezon iz lanskih let bodo slovenski turisti tudi letos, med junijem in septembrom, najbolj množično dopustovali na Mediteranu, posebej v Španiji in Grčiji ter, jasno, na Jadranu.

Zakaj? Na dosegu roke leži ena najlepših obal sveta, ki se razteza od domače slovenske obale do Istre, Kvarnerja, Dalmacije in Črne gore. Vsak kotiček pravljične jadranske obale z vsemi otočki je nekaj posebnega in ponuja svojevrstna doživetja, ki jih lahko prilagodimo po svojem okusu.

Hrvaška obala je in verjetno vedno bo najbolj priljubljena izbira slovenskih dopustnikov, saj nam je priročno blizu, obenem pa je tako obsežna, da na njej vsakdo najde pravi kotiček zase.

Zlatni rat oziroma Zlati rt na otoku Braču je verjetno najbolj znana plaža na Jadranu – okoli kilometer dolg prodnati rt krasi bolj ali manj vsak hrvaški turistični prospekt, njegova posebnost pa je ta, da nikoli ni povsem isti, saj glede na smer vetra nekoliko spreminja obliko in položaj. | Foto: Zlatni rat oziroma Zlati rt na otoku Braču je verjetno najbolj znana plaža na Jadranu – okoli kilometer dolg prodnati rt krasi bolj ali manj vsak hrvaški turistični prospekt, njegova posebnost pa je ta, da nikoli ni povsem isti, saj glede na smer vetra nekoliko spreminja obliko in položaj.

Če imate radi skrivnostne osamljene zalivčke ali pa živahne plaže z najrazličnejšo gostinsko in drugo ponudbo, boste lahko ob Jadranskem morju našli čisto svoj kotiček.

Sinji Jadran je nališpan z nešteto otočki in obliva eno najlepših obal na svetu. Vetrovi in morski tokovi vsak dan na novo rišejo raznovrstne plaže, skriti dragulji se skrivajo v divjih osamljenih uvalah. Jadran je vedno privlačen in drugačen, sredozemsko barvit in svetovljansko vabljiv, Istra, Kvarner ter Dalmacija namreč dajejo na tisoče razlogov za množična vsakoletna romanja turistov na Hrvaško.

Mediteran je klasika

Sredozemska obala je tako razgibana, da nam lahko vsako leto ponudi nekaj novega, zato se potovanje po Mediteranu nikoli ne konča, ampak nam ponuja vedno nov navdih.

Grčija: deviške plaže in kristalno čisto morje

Če se radi pustimo očarati turkiznim zalivom, moramo nujno obiskati romantične grške otoke, kot so Zakintos, Santorini in Karpatos.

Foto: Thinkstock | Foto: Foto: Thinkstock

Grčija je med najbolj priljubljenimi počitniškimi destinacijami v Evropi. Turiste navdušujejo antična zgodovina, naravni biseri in izjemna gostoljubnost domačinov ter seveda vrhunska kulinarika.

Kalabrija: šarm skoraj pozabljenih mestec

Ob Jonskem in Tirenskem morju se skrivajo ljubka kalabrijska mesta, kjer ima življenje povsem svoj ritem. Antična mesta najjužnejše italijanske pokrajine veljajo za pravi biser. Kalabrijo odkrivajo avanturisti vsega sveta, zato pohitimo, da ne zamudimo šarma skoraj pozabljenih mestec.

Foto: Thinkstock | Foto: Foto: Thinkstock

Tukaj najdemo tri najbolj znane riviere: Riviera dei cedri z letoviškimi kraji Praia a Mare, Diamante, Acquappesa in Paola, Riviera degli oleandri z letoviškimi kraji Amantea, Campora, Falerna in Gizzeria ter Riviera degli dei z letoviškimi kraji Pizzo, Briatico, Zambrone, Parghelia, Tropea, Capo Vaticano in Ricadi. Ta del južne Tirenske obale se zaradi prelepega barvnega odseva imenuje tudi vijoličasta obala.

Igriva Španija

Čas je, da ponovno odkrijemo tudi špansko sončno obalo Costo del Sol na stičišču svetovnih kultur med Evropo in Afriko. Iz teh krajev, ki so nam dali flamenko, bikoborbe, sangrijo, kitaro in Pabla Piccasa, se je Krištof Kolumb odpravil na svoje prvo potovanje proti Ameriki.

Costa del Sol, Španija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Andaluzija je bila vedno izjemno priljubljena destinacija med slovenskimi popotniki. Vse, kar predstavlja Španija, je mogoče videti in doživeti v Andaluziji, eni najbolj čarobnih španskih pokrajin. V Andaluziji si roko podajajo zasneženi vrhovi in žgoče obale, brezmejne pokrajine, neskončni nasadi oljk in edinstveni spomeniki preteklosti.

Nova zvezda: Turčija

Ena od zvezd Mediterana je tudi Turčija, most med Evropo in Azijo, kjer se prepletajo dediščina starodavnih civilizacij, prelepa turška riviera in izvrstna kulinarika.

Foto: Thinkstock | Foto: Foto: Thinkstock

Na antalijski obali je treba obiskati mesta Lara, Belek, Side in Alanya, ki je najstarejše turistično mesto turške obale in je posebej priljubljeno pri mladih. Med počitnicami v Turčiji moramo nujno obiskati "bombažni grad" Pamukkale, rimski teater Aspendos, gorovje Taurus in nacionalni park Oymapinar.

Ne spreglejte