Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2007,
9.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 12. 2007, 9.38

8 let

Kalifornija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če si boste enkrat zaželeli doživeti ameriški način življenja in lepote ZDA, potem bi bila Kalifornija kar pravšnja država.

Glede na razmeroma kratek čas dopusta, morate pač narediti selekcijo, saj so ZDA zares ogromne. Kalifornija turistu zares ponudi veliko. Od utripa okolja slavnih Američanov, plaž v stilu nanizanke Obalna straža, dve svetovno znani mesti in narodne parke, ki jih ne boste tako zlepa pozabili. In potem so seveda tu še "domačini" prijazni kot "putrček" in stroga zakonodaja (kar boste mogoče izkusili kot voznik).

Zvezde Hollywooda

Na potovanju smo bili z Los Angelesom ves čas nekako povezani. Sem smo prileteli v ZDA in prav tako odleteli, tu smo najeli avtomobil in ga nato še dvakrat zamenjali, v predmestju mesta pa smo si pri prijateljih in sorodnikih nabirali energijo za nadaljnja odkrivanja Amerike. Veliko stikov smo torej imeli z mestom, pa vendar si v njem nismo prav veliko ogledovali. Pravzaprav smo si v uri ogledali Hollywood. Najprej smo se sprehajali po slavnih zvezdicah "walk of fame". Na začetku smo skrbno prebirali napise in iskali imena iz filmov, potem pa smo ugotovili, da teh zvezdic pravzaprav sploh ni malo, zato smo prenehali oprezati po tleh in si raje spočili vratove. Videli smo slavne kinematografe, kjer se vrtijo premiere in ne morem ravno reči, da so nas prevzeli. Kaj še? Videli smo limuzine, s katerimi vam za dober denar razkažejo mesto in hiše slavnih. Od daleč smo videli tisti znani beli napis na bližnjem hribovju. No, in videli smo roza psa. Hollywood nas v splošnem ni ravno prevzel.

Hiše slavnih

V Hollywoodu smo pri uličnem prodajalcu kupili zemljevid s hišami slavnih. Seveda tistega cenejšega, od lanskega leta, ki že nekaj časa ni več ažuren. Pa vseeno! Le toliko, da smo si malce vzbudili skomine. Tako smo se odpeljali do Sylvestra Stallonea na Beverly Hillsu, čigar hišo (bivšo) je poškodoval požar. Odpeljali smo se še na Mullholand drive, kjer naj bi po zemljevidu sodeč leta 2006 živel Jack Nicholson. Vse kar smo videli je bila ograja in začetni del dovoza. Srečo smo poizkusili še pri Nicolasu Cageu, kjer smo se pri popolnoma zaprti in zastrti ograji le obrisali pod nosom. No, toliko o naših zvezdah!

San Diego - Sea World, Safari in živalski vrt

V mestu, ki leži ob meji z Mehiko, smo imeli kaj videti. Znani Sea World je vreden obiska, saj tako zanimivih predstav ne doživiš prav pogosto. Hiteli smo od predstave z delfini, tjulnji in domačimi živalmi k orkam, po katerih je Sea World tudi najbolj znan. Česa vse se živali lahko naučijo! V San Diegu pa si živali lahko ogledate še na dveh mestih, v živalskem vrtu, ki je svetovno znan in v Parku divjih živali - safariju. Mi smo si ogledali slednjega, kjer se imate možnost zapeljati prav med žirafe, nosoroge in antilope. San Diego pa obiskovalcu postreže tudi z lepimi plažami in očarljivim starim delom mesta, kjer se boste težko uprli nakupovanju spominkov. Vsaj mi se nismo mogli.

Največja bitja na svetu - sekvoje

Narodni park Sequoia morate nedvomno uvrstiti na svoj spisek ogledov, če boste obiskali Kalifornijo. Že ob prvih nekaj drevesih, ko smo se vzpenjali proti vrhu parka, smo bili prevzeti nad njihovo velikostjo. Kaj šele, ko smo videli zares velika drevesa! Največja sekvoja poimenovana General Sherman v obsegu meri kar 12 metrov in še vedno raste. Vsako leto se odebeli približno za toliko, kot po obsegu merijo naša drevesa. Vredno se je sprehoditi po poti "Velikih dreves", kjer se sekvojam lahko tudi približaš in narediš kakšno dobro fotografijo.

Slapovi parka Yosemite

V poletnih mesecih je po parkih običajno velika gneča, Yosemite pa velja za najbolj problematičnega. Dodaten razlog, da se je Yosemite-ju poleti bolje izogniti, so njegovi slapovi. Ob našem prihodu sta bila spodnji in zgornji Yosemite slap suha, tako da smo si ogledali le slap Vernal, do koder je približno uro hoje po zelo urejenih poteh in praktično v vrsti. Nato pa je sledil počitek na skali pod slapom, s prijetnim osvežilnim pršenjem. Če bi imeli s seboj kopalke, bi preizkusili še svežino gorskega jezerca nad slapom.

Prikupni San Francisco

Tramvaj, viseči most in Alcatraz so ikone, brez katerih ne bi bilo San Francisca. Zaporov slavnega Alcatraza si nismo ogledali, ker bi bila rezervacija potrebna že dva tedna prej, tramvaja pa tudi nismo preizkusili, ker se nam ni ljubilo izkusiti položaja sardin v pločevinki. Smo pa zato dodobra obdelali visečo stvaritev - most Golden Gate. Fotografirali smo ga z enega brega, se sprehodili po njem, ga nato še prevozili in naredili nekaj dodatnih posnetkov še z druge strani obale. Med ikone pa moram dodati še obvezne klance. Kako zares strmi so, smo preizkusili, ko smo peš zagrizli v breg, oziroma v kolena. Tu bočno parkiranje zahteva nekoliko več spretnosti in pazljivosti, nedvomno pa dobro ročno zavoro.

Ena izmed zanimivih stvari mesta je nedvomno tudi pomol (pier) 39, kjer se zadržujejo morski levi. Ure in ure bi lahko stala tam in opazovala njihove igre tekmovanja. Dva sta bila tako vztrajna, da smo gledalci pričeli celo navijati. Tudi brez tega je pomol s svojimi lesenimi trgovinicami, številnimi restavracijami z morsko hrano in predstavami komedijantov nadvse prijeten kraj za sprehod. Poskusite lahko tudi rakce pri Bubba Gump co., saj veste, podjetju, ki ga je ustanovil filmski junak Forrest Gump.

Kaj pa plaže?

Po nasvetu naših prijateljev smo si izbrali plažo Laguno, ki leži nekoliko južneje od Los Angelesa. Del obale je takšen kot ste ga imeli možnost videti v nanizanki Obalna straža, drugi del pa je nekoliko bolj skalnat, prav tako s peščeno plažo. Nad strmimi klifi se lahko sprehajate po lepo urejenih zelenicah, zasajenimi s cvetočim grmičevjem in kaktusi, obvezne pa so seveda palme - zares vitke in visoke. Prijeten kraj za počitnikovanje, skratka. V San Diegu smo preizkusili obalo La Jolla, ki s svojimi skalnatimi predeli pričara prijetno morsko vzdušje. Na žalost nismo imeli opreme za "snorkljanje", saj so po pripovedovanjih in tudi sodeč po številnih potapljačih podvodna bitja vredna ogleda. Južno od San Francisca smo se ustavili tudi na obali Santa Cruza, kjer smo si na določenem delu obale ogledali naravne mostove, ki jih je ustvarila morska voda.

Blišč Mesta grehov - Las Vegasa

Če se že nahajate v Kaliforniji, morate seveda obiskati tudi Las Vegas, ki sicer leži v sosednji Nevadi. Velikih razdalj v Ameriki se boste tako navadili, da vam ovinka tu naokrog ne bo težko narediti. Mi smo v oazi zabave prebili dve noči. In štejem zares samo nočni del, saj Las Vegas podnevi ni zanimiv, še veliko bolj pa čez dan do izraza pride neurejeno "zakulisje" glavne ulice področja The Strip. In kako ves ta cirkus izgleda? Na približno treh kilometrih ulice so hoteli dobesedno stlačeni eden zraven drugega, vsak izmed njih pa ima svojo podobo, ki predstavlja različne sloge svetovne arhitekture. Tako se lahko sprehodite po egipčanski piramidi hotela Luxor, stojite pod Eifflovim stolpom hotela Paris, se zapeljete z gondolo v Benetkah (The Venetian), opazujete veličastno grško arhitekturo hotela Caesars palace, pokukate še v Saharo, vmes pa si ogledate še Manhattan v malem.

Tukaj bo vsak našel nekaj za svoj okus. Zgodi se lahko celo, da bi tukaj z veseljem prebili celoten teden, saj je atrakcij zares veliko. Vsak hotel ima svoje predstave, muzejske zbirke ali adrenalinske vožnje, s katerimi poskuša zvabiti obiskovalce v svoje igralniške prostore. Večinoma gre za plačljive "šove", nekaj pa si je mogoče ogledati tudi zastonj. Tako si lahko v MGM Grand hotelu ogledate habitat z levi in njihovo hranjenje, vsako uro pred hotelom The Mirage izbruhne vulkan, pred Otokom zakladov se lahko vživite v bojevanje gusarjev ali si ogledate plešoče fontane znanega Bellagio hotela. Meni je bila najbolj všeč zadnja, saj je poplesavanje vodnih curkov na pesem iz filma Titanik, na dunajski valček in še mnoge druge melodije, zares nekaj posebnega.

Ne spreglejte