Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 4. 2012,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 26. 4. 2012, 13.40

8 let

Izgubljeni v medini Fesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z bazarji je tako, da jih marate ali sovražite. Čustvo pa je precej odvisno tudi od mesta, v katerem se potikate po bazarju oziroma souku.

Če gre bolj za turistični bazar, bo vaše doživetje precej uniformirano, ponujeno blago razkošno, cene pretirane, prodajalci pa natančno taki, kot si mislite, da morajo biti prodajalci na bazarju – tečni. Denimo takšna bi bila izkušnja na slovitem carigrajskem pokritem bazarju. A tudi tam se lahko prepustite avtentičnosti, če le stopite nekaj ulic naprej in se preprosto izgubite. V tem je čar pravih bazarjev – da se izgubite. In ni ga boljšega souka za to izkušnjo, kot je v maroškem Fesu. Poleg bazarja v turški Urfi in tistega v sirijskem Aleppu verjetno najbolj slikovit in avtentičen bazar daleč naokoli.

Souk v Fesu je pravzaprav medina, Fes el Bali, mesto znotraj zidu, ki velja za eno največjih in najstarejših medin na svetu. Tako starodavna je, da sodobni Maročani sploh nočejo več živeti v tem delu mesta, ker ne nudi udobja sodobnega življenja. V feški medini se je čas ustavil. Vseeno je, skozi katera veličastna vrata vstopite v labirint ozkih uličic, trgovinic, delavnic, trgov, na katerih se igrajo otroci, čajnic, drvečih oslov in mul, kričečih nosačev, glasne glasbe, ki se širi po zraku nad s slamo ali palmovimi listi kritimi ulicami ... Kaos ljudi in živali vas bo v vsakem primeru prevzel.

Najbolje je, da se kar prepustite. Popolnoma neplodno je, da se po medini sprehajate z zemljevidom in domačine sprašujete, kje je denimo trg kane. Za orientacijo po ulicah uporabljajo svoja imena in oznake in malo verjetno je, da bodo sploh poznali uradna turistična imena. Preprosto blodite. Tako se vam lahko zgodi, da iz divje ulice, kjer se tare ljudi, ki nakupujejo za kosilo, nenadoma zaidete v miren predel, kjer ženske izza zastrtih oken oprezajo za otroci na ulici, prodajalci pa v majhnih in bornih trgovinicah stoično čakajo na točno določene vsakodnevne kupce. Ulico naprej vas bo napadel vonj po urinu – četrt predelovalcev usnja. Malo naprej pa vas bo razdražil vonj po sladkorju, ko se boste sprehodili po ulici slaščičarjev. Brezciljno potepanje prinese skrita darila in popoln užitek ter dan, ki ga ne boste nikoli pozabili. Ko ste res že tako utrujeni, da ne zmorete več, preprosto dajte nekaj drobiža najbližjemu otroku in ga prosite, da vas odpelje do najbližjih vrat mesta. Verjemite – v feški medini se boste izgubili, še preden boste dobro stopili skozi vhodna vrata.

Ne spreglejte