Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2016,
18.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

2

Natisni članek

Muzej iluzij Zagreb

Sreda, 20. 4. 2016, 18.45

6 let, 6 mesecev

Hrvaške iluzije kmalu tudi v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

2

Avgusta bodo v Ljubljani odprli podružnico zagrebškega Muzeja iluzij, ki je na Hrvaškem v samo desetih mesecih od odprtja postal prava turistična atrakcija.

Od avgusta bomo njihove iluzije lahko okušali tudi v Ljubljani. Idejni vodja muzeja Roko Živković je bil glede odprtja skrivnosten. Povedal je le, da bo lokacija muzeja nekje v središču Ljubljane, da bodo v kratkem iskali sodelavce, ki bi muzej postavili na noge, ter da bodo iluzije in njihova postavitev povsem drugačne kot v Zagrebu.

Roko Živković je idejni pobudnik in direktor zagrebškega Muzeja iluzij. | Foto: Ana Kovač Roko Živković je idejni pobudnik in direktor zagrebškega Muzeja iluzij. Foto: Ana Kovač

Ciljna skupina? Od najmlajših do upokojencev.

Muzej iluzij so v Zagrebu odprli junija lani. Po besedah njegovega ustanovitelja in idejnega pobudnika Živkovića so z obiskom izjemno zadovoljni (točnih številk ni želel razkrivati, češ da so poslovna skrivnost), med gosti je približno 30 odstotkov tujcev. Ciljna skupina so obiskovalci od 3. leta starosti do upokojencev.

Živkoviću so iluzije blizu že od nekdaj, redno jih spremlja tudi v oddaji Brain games, ki jo predvajajo na programu National Geographic. Pri snovanju muzeja mu je pomagal Tomislav Pamuković, oba z Živkovićem že nekaj let delujeta na področju marketinga in medijev, pri realizaciji pa jima je na pomoč priskočil mladi arhitekt Juraj Kralj.

Vodja prodaje Hrvoje Hercog se je bralcem Siol.net serviral na pladnju. | Foto: Vodja prodaje Hrvoje Hercog se je bralcem Siol.net serviral na pladnju.

Muzej, ki izobražuje, zabava in uspeva na družbenih omrežjih

Cilj Muzeja iluzij je ljudem dokazati, da je muzej lahko izobraževalen – obiskovalcem približa biologijo, matematiko, fiziko in psihologijo – in hkrati zabaven.

Zanimivo je, da se obiskovalci v muzejskih prostorih lahko podijo, kričijo, smejijo in fotografirajo po mili volji, zato ne preseneča, da so fotografije, posnete v sobah iluzij, med najpogostejšimi na profilu mesta Zagreg na Instagramu.

Soba, v kateri lahko obiskovalci menjavajo položaja Davida in Goljata. V enem kotu sobe so ogromni, v drugem pa drobceni.  | Foto: Soba, v kateri lahko obiskovalci menjavajo položaja Davida in Goljata. V enem kotu sobe so ogromni, v drugem pa drobceni.

Zagrebški Muzej iluzij se razprostira na 250 kvadratnih metrih. Več kot 70 eksponatov je razvrščenih v dve nadstropji.

V spodnjem so razstavljene različne didaktične igre, hologrami, razne instalacije, med katerimi sta tudi fotogenična glava na pladnju in ogledalo, ki prikazuje pravo podobo in ne obratne, v zgornjem nadstropju pa so priljubljene sobe iluzij.

Razrezano ogledalo, v katerem lahko z nasproti stoječim obiskovalcem sestavite novo osebo.  | Foto: Razrezano ogledalo, v katerem lahko z nasproti stoječim obiskovalcem sestavite novo osebo.

Od antigravitacijske sobe, ki dodobra razburka ravnotežje, do sobe neskončnosti oziroma sobe z ogledali, ki je pogosta postojanka tudi pravkar poročenih parov, in amesove sobe, ki je zasnovana tako, da je oseba v zgornjem kotu ogromna kot Goljat, v spodnjem pa drobcena kot David.

"Iluzije so edinstvene in le nekaj krajev na svetu je, kjer jih lahko izkusite," zagotavlja Živković. Take postavitve ne boste našli nikjer na svetu, podobne pa. Na Kitajskem, Tajvanu in v Edinburghu.

Neskončna soba z ogledali je priljubljena fotografska postojanka. Tudi za pravkar poročene zakonske pare. | Foto: Ana Kovač Neskončna soba z ogledali je priljubljena fotografska postojanka. Tudi za pravkar poročene zakonske pare. Foto: Ana Kovač

Zagrebški muzej iluzij je odprt vsak dan, razen za veliko noč in božič, od 9.00 do 22.00. Cena vstopnice je 40 kun oziroma 5.4 evra.

TOP 5 najbolj obiskanih muzejev v Ljubljani v letu 2015:

Ne spreglejte