Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 6. 2012,
9.35

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 28. 6. 2012, 9.35

7 let

H Krki, zeleni dolenjski lepotici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ni le morje tisto, ki vabi na skok v vodo, Slovenija ima tudi kar nekaj za kopanje primernih rek. Ena od njih je Krka s svojim mirnim tokom in značilnimi majhnimi slapiči.

Krka, ponos Dolenjcev, ki jo kličejo tudi zelena lepotica, izvira v Krški jami. Je najdaljša slovenska reka, ki teče izključno po slovenskem ozemlju, predvsem v spodnjem toku pa je zelo mirna, skorajda lenobna. Zaradi počasnega toka se apnenec, ki ga je v vodi Krke kar precej, odlaga na rečno dno in ustvarja tako imenovane pragove iz lehnjaka. Ti majhni slapovi, tako značilni za Krko, so zelo priljubljeni pri kopalcih, ki v rečnih tolmunih iščejo osvežitev.

Zakaj tja? Krka privlači tako kopalce in veslače kot sprehajalce in ljubitelje piknikov. Uradni kopališči sta v Žužemberku in Straži. Na prvem je reka bolj razgibana in se preliva čez obširno lehnjakovo slapišče, v Straži pa je precej bolj mirna. Sicer pa je kopanje možno tudi drugod, saj reka nikjer ni preveč razburkana. Tudi ribiči so navdušeni nad njo, saj je Krka ena najbogatejših rek z ribami v Sloveniji.

Zakaj zdaj? Ta konec tedna Krka skrbi tako za uživače, ki cenijo mir, kot tiste bolj divje, ki jih vznemirja hrumenje Rock Otočca. Na Otočcu bodo festival, ki se je začel v sredo, gostili še do sobote. Tudi če vam tovrstna zabava ni blizu, pa boste na dobrih 93 kilometrih Krke zagotovo našli kakšen svoj kotiček. Osvežitev vam bo še kako dobro dela, saj se bodo dnevne temperature še naprej dvigovale nad 30 stopinj Celzija.

Na kaj je treba paziti? Analiza vzorcev vode sicer potrjuje, da je Krka primerna za kopanje, a ne pozabite, da kljub temu voda ni pitna ali primerna za pripravljanje hrane. Kopanje v Krki je na lastno odgovornost, previdni bodite pri skokih vodo, sploh tam, kjer je voda kalna, majhne otroke pa imejte zmeraj pod nadzorom.

Kaj pojesti in popiti? Dnevi so vroči in uživanje alkohola ni priporočljivo, a če si že zaželite kozarček rujnega, je morda prava izbira prav cviček, dolenjski ponos. Je lažji od večine vin, saj vsebuje od 8,5 do 10 odstotkov alkohola. Še bolje pa bo, da si priskrbite steklenico domačega jabolčnega soka, ki ga pridelujejo in prodajajo številne kmetije oziroma kmečki turizmi v okolici. Za zamisli, kam na malico, si oglejte naš lanski izbor najboljših gostiln v teh krajih oziroma spletno stran Izbrani okusi Dolenjske, velja pa omeniti tudi pred nekaj meseci odprto Oštarijo v Dolenjskih Toplicah.

Ne spreglejte