SiolNET. Trendi Potovanja
1,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francija omejila vzpon na Mont Blanc

1,23

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Francija je v soboto za osem dni omejila vzpon na najvišji evropski vrh Mont Blanc, 4810 metrov visok očak je namreč močno preoblegan, poleg tega pa se nanj poskušajo povzpeti tudi neustrezno opremljeni in neizkušeni avanturisti. Ta dejavnika po mnenju lokalnih oblasti pomenita "resno tveganje za javni red".

nevihta v gorah Sportal Kje boste najbolj varni, če vas v gorah ujame nevihta? #video

V francoski regiji Haute-Savoie so pojasnili, da je bil ukrep, ki se nanaša na priljubljeno t. i. Kraljevo pot, potreben zaradi "zelo resnega tveganja za javni red" v smislu varnosti in onesnaževanja.

Skladno z ukrepom, ki bo v veljavi osem dni, se lahko na najvišjega evropskega očaka povzpnejo le tisti, ki imajo rezervirano prenočišče v gorski koči Gouter, ki je postavljena na višini 3.835 metrov.

Lani so umrli trije ljudje, predlanskim pa devet

Letos so na Mont Blancu umrle najmanj tri osebe, med njimi državljana Poljske in Litve. V minulem letu se je smrtno ponesrečilo 14 ljudi, dve osebi pa sta še pogrešani. Leta 2016 so oblasti na gori zabeležile devet smrtnih žrtev.

Oblasti se spopadajo s porastom avanturistov z vsega sveta, ki se želijo med poletno sezono povzpeti na vrh očaka. Med njimi so tudi taki, ki za vzpon nimajo zadostnih izkušenj in opreme. Med drugim so lani preprečili vzpon madžarskemu paru, ki se je želel na vrh povzpeti z devetletnima dvojčkoma. Tamkajšnji župan je zato v odgovor napovedal denarne globe za tiste, ki se na pot do vrha podajo brez primerne opreme, kot so na primer dereze in vrvi.

Žal se nekateri takšnih podvigov lotevajo tudi pri nas:

111 Novice V hribe v natikačih in brez vode #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin