Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2012,
7.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2012, 7.42

8 let

Cvetoče, bolj cvetoče, Peradeniya

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nedelja je dan za obisk kraljevskih botaničnih vrtov v šrilanški Peradeniyi, za utapljanje v njihovi zeleno-cvetoči slikovitosti, ki jo kronata zavidljiva zbirka orhidej in orjaški figovec.

Osupljiva zbirka orhidej Zametki kraljevskih botaničnih vrtov v Peradeniyi segajo v 14. stoletje in vse do britanske zasedbe Šrilanke leta 1802 so ponosno opravljali vlogo kraljevega parka. Danes so največji botanični vrtovi na otoku, ki pokrivajo 60 hektarjev ob reki Mahaweli, le dobrih pet kilometrov zahodno od mesta Kandy.

Že ob vhodu v botanične vrtove te pričaka najočarljivejše – zavidljiva zbirka orhidej s težko predstavljivo živobarvnostjo, ki znova in znova preseneča z edinstvenimi vzorci. Vijoličasto mrežast cvet, pa temnordeč, ki po obliki spominja na paličnjaka, škrlatno-rumena vezenina, žareč mareličen cvet in še cela vrsta belo-rožnatih in rumenih cvetličnih glavic vzbujajo občudovanje tako domačih kot tujih obiskovalcev. Na kakšnem cvetnem listu še vedno počiva kapljica vode od jutranje prhe, ki vlagoljubne lepotice ohranja mladostne.

Ljubezen naj gre vedno v cvet Stezice, ki vijugajo med pisanimi grmi in cvetlično razbohotenimi slavoloki, te popeljejo v zeleno srce parka, do osrednjih praznično sfriziranih travnatih preprog, ki kar vabijo, da jih preizkusiš v ležečem položaju. In tako od daleč (ali blizu) občuduješ osrednjo znamenitost v parku – gromozanski figovec z Jave, ki se na 1600 kvadratnih metrih razrašča kot nekakšna lesena hiša, nastala po Hundertwasserjevi zamisli.

Skrbno počesane trate ob nedeljah privabijo množice, ki se kljub številčnosti uspejo razkropiti po prostranosti parka. Zdi se, da je to dan za zaljubljence, saj (skoraj) za vsakim deblom ali štorom opaziš par golobčkov, zato ne preseneti niti poročni sprevod z žarečima mladoporočencema na čelu. Ljubezen Ljubezen naj gre vedno v cvet, bi rekel Frane Milčinski - Ježek. V senčnem zavetju kakšnega večjega drevesa pa s pogledom oplaziš družino, ki bo nedeljsko kosilce zamenjala za piknik v naravi. Izvrstna ideja, vredna posnemanja!

Po aveniji palm do plešočih borovcev Sicer pa to še zdaleč ni vse, kar ponujajo kraljevski botanični vrtovi v Peradeniyi. Sprehodiš se lahko tudi po aveniji prav manekenskih palm in prešteješ kokosove orehe v njihovih krošnjah, poiščeš senco med bujno praprotjo, občuduješ minimalistični bambus ali se čudiš drevesu, katerega deblo obdajajo naravne "topovske krogle". Misli lahko umiriš ob jezercu z zeleno-rožnatim rastlinskim mozaikom na obrežju, si ogledaš zbirko kaktusov ali pahljačo različnih sort trave, se posmehneš plešočim borovcem in prepoznavaš drevesa, na katerih zorijo klinčki, muškatni orešek, cimet, kakavovec … Senčno-barvitim doživetjem kar ni videti konca!

Ne spreglejte