Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 5. 2014,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 14. 5. 2014, 14.53

8 let

Čudežna moč makedonskih cerkva in samostanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dežela, ki povezuje Zahod z Bližnjim vzhodom, ima bogato sakralno dediščino. Makedonske cerkve in samostani so med največjimi biseri dežele in zato si med obiskom Makedonije nujno vzemite čas zanje.

Kdor se bo hotel poglobiti v sakralno zgodovino Makedonije, si bo moral ogledati 992 cerkva in samostanov, kjer se razteza skupaj kar 150 tisoč kvadratnih metrov fresk, 23.000 ikon in 240 ikonostas – pregradnih sten, ki ločujejo prostor za vernike od oltarja. Duhovna in kulturna dediščina bizantinske pravoslavne tradicije je v makedonskih cerkvah in samostanih izredno dobro ohranjena. Čeprav je makedonska sakralna arhitektura v bistvenih elementih zelo podobna vsem bizantinskim cerkvam po Balkanu glede gradnje in umetnin, pa je v marsičem edinstvena. Najbolj izstopajo po umetelno dodelanih rezbarijah, ki so značilne predvsem za cerkve zahodne Makedonije. Makedonske ikone in freske pa so priznane kot najpomembnejše tovrstni sakralni umetnosti na svetu.

Makedonska sakralna arhitektura pripoveduje bogato in razgibano zgodovino dežele in razkriva vpliv srbskih in grških ustanoviteljev, medtem ko je pri nekaterih objektih videti vpliv orienta in evangeličanske cerkve.

Cerkve in samostani, ki jih morate nujno videti:

Cerkev sv. Jovana v Kaneu

Ena od cerkva z najbolj spektakularnim razgledom v Makedoniji je cerkev sv. Jovana, ki se dviga na pečini nad Ohridskim jezerom.

Sv. Jovan pri Kaneu je dih jemajoča kombinacija bizantinske in armenske arhitekture.

Samostan sv. Nauma

Samostan sv. Nauma na skrajnem jugozahodnem robu Makedonije, 29 kilometrov oddaljen od mesta Ohrida in kilometer od albansko-makedonske meje, je zatočišče spokojnosti. Kot pri večini bizantinskih samostanov, so tudi za samostan sv. Nauma izbrali dih jemajočo lokacijo nad jezerom.

Bazilika sv. Sofije

Bazilika sv. Sofije v Ohridu velja za najpomembnejši makedonski spomenik iz srednjega veka. Freske v baziliki so med največjimi dosežki srednjeveškega slikarstva v Makedoniji in v širši regiji. V cerkvi, ki danes ne služi več svojemu prvotnemu namenu, so zelo lepe freske iz 11. in 12. stoletja. Zaradi izredne akustike v njej prirejajo koncerte.

Cerkev sv. Pantelejmona

Cerkev sv. Pantelejmona je samo 15 minut vožnje z avtomobilom oddaljena od Skopja. Cerkev, zgrajena v 12. stoletju, je posvečena zavetniku zdravja. Freske v cerkvi so nekaj posebnega zato, ker prikazujejo izjemno čustvene obrazne poteze, kar je redkost v bizantinski umetnosti.

Sv. Jovan Bigorski

Sv. Jovan Bigorski je samostan iz 19. stoletja in je skrit v gozdno pobočje gore Bistre nad reko Radiko. Samostan je relativno "moderen", vendar je bil zgrajen na ostankih starejše cerkve iz 11. stoletja. Ker je postavljen na strmo in poraščeno pobočje, spominja na legendarno grško goro Athos. Verniki verjamejo, da imajo ikone, ki upodabljajo Jovana Bigorskega, čudežne moči.

Samostan Sv. Joakim Osogovski

Samostan Sv. Joakim Osogovski pri mestu Kriva Palanka Manastir sv. Joakim Osogovski je izjemno dobro ohranjen, saj je v Jugoslaviji veljal za priljubljeno izletniško točko. Samostan je bil zgrajen v 11. stoletju, preživel je Turke, nekajkrat je pogorel, porušil ga je potres, a so ga vedno obnovili.

Ne spreglejte