Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2012,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 3. 1. 2012, 13.28

8 let

Bromo, indonezijska vulkanska veličina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vulkan Bromo, ki občasno meša štrene letalskemu prometu in turizmu na Javi, ožarjen s prvimi jutranjimi sončnimi žarki tudi v mirnih dneh iz svojega žveplenega jedra živahno puha bel dim.

Na robu magičnega kraterja Rana ura, zlata ura … vstajanje sredi noči, da se lahko še v temi pridružiš množičnemu romanju do najvišje točke zunanjega kraterja, od koder je najveličastnejši pogled na prebujanje dneva nad vulkansko družino. Oranžno ožarjeno nebo ob 5.25 "zagori" v sončni vzhod in topli žarki pobožajo pobočje Broma in njegova vulkanska soseda. Le njihovi vrhovi kukajo iz morja megle, v katero se je treba spustiti za osvojitev Broma. Hoja po črnem peščenem morju dodobra ogreje, v jutranjo megleno mistiko se pogrezajo tudi domačini s konji. A še kako dobro dene pretegniti noge in zagristi v ciljno strmino 253 stopnic, ki pripelje do magičnega kraterja Broma. Ognjenik iz svojega žveplenega jedra živahno puha bele dimne oblake – uročen od naravne veličine lahko celo za hip pozabiš na strašansko gnečo. Ko osupel uspeš odtrgati pogled od kraterja, pa te preseneti vesoljska pokrajina, ki se je iztrgala iz objema puhastih meglic.

Vulkan Bromo – navdih za razglednice in legende Bromo leži v narodnem parku Bromo-Tengger-Semeru na vzhodu Jave in zaradi njegove veličine ga nekateri imenujejo kar naravni Borobudur (največje budistično svetišče na svetu). Res prepriča z osupljivo pokrajino, ki je navdihnila številne razglednice in je zibelka raznolikih legend. Po eni naj bi krater Tengger samo s polovico kokosovega oreha izdolbel zaljubljeni velikanski ljudožerec, da bi dokazal svojo ljubezen do princese. Sicer pa ima Bromo velik pomen za hindujce, ki so se v njegovo zavetje umaknili pred valom muslimanstva na Javi. Lokalno prebivalstvo Tengger ob robu kraterja vsako leto septembra praznuje festival Kasada in tudi sončni vzhod ob robu kraterja hindujci pogosto počastijo s svojo prisotnostjo in cvetjem.

Vulkanski trojček Bromo (2392 m) vstaja iz osrčja kraterja Tengger in je eden od trojice vulkanov, ki se dvigujejo iz kraterja s premerom deset kilometrov. V višino ga prekašata sosednja vulkana Kursi (2581 m) in Batok (2440 m), a Bromova veličina se skriva drugje. Njegov vrh se dviguje nad morjem pepelnatega vulkanskega peska, ki ga obkrožajo naravni stolpi roba kraterja. V jasnih dneh lahko v daljavi celo uzreš Semeru, s 3676 metri najvišji vrh Jave, ki je eden najaktivnejših ognjenikov na otoku. A tudi Bromo ni od muh, saj se je nazadnje vulkansko razsrdil januarja lani, ko je z visoko dvignjenim vulkanskim pepelom mešal štrene letalskemu prometu in turizmu v Indoneziji.

Koristne informacije Država: Indonezija Glavno mesto: Džakarta Uradni jezik: indonezijski Verstvo: Prevladuje islam (86 %), preostalo protestantizem, katolištvo, hinduizem in budizem. Valuta: indonezijska rupija (1 EUR = 11.737,63 IDR) Vizum: Za državljane Slovenije je potreben, za bivanje do 30 dni ga je mogoče dobiti ob vstopu v državo. Kdaj na pot: od aprila do novembra (sušno obdobje) Zdravstveno opozorilo: Pogojno obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici, priporočljivo cepljenje proti hepatitisoma A in B, pogojno obvezne tablete proti malariji in priporočljiva zaščita z repelenti.

Ne spreglejte