SiolNET. Trendi Potovanja
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bi se za en dan prelevili v solinarja? #video

0,38

termometer

solinarstvo |  | Foto: Planet TV
Foto: Planet TV

Morsko sol v kuhinji pogosto jemljemo kot samoumevno sestavino, le redko pa pomislimo, koliko dela je vloženega vanjo. Da je za pobiranje soli potrebne kar nekaj kondicije in vztrajnosti, smo spoznavali v sečoveljskih solinah, kjer smo preživeli dan s solinarjem.

Piranska sol s svojo izjemno kakovostjo slovi po vsem svetu, a za to ni zaslužna (le) narava, ampak predvsem solinarji. Mojster te obrti lahko postaneš le z dolgoletnimi izkušnjami.

Del solinarske opreme je tudi prava obutev. | Foto: Planet TV Del solinarske opreme je tudi prava obutev. Foto: Planet TV

"Nekako velja, da 'pravi' solinar postaneš šele po desetih letih pobiranja," nam je povedal solinar Matjaž, ki na solnih poljih pred sečoveljskim Muzejem solinarstva obiskovalcem v praksi pokaže, kako to delo poteka.

Kako dolgo traja sezona pobiranja soli?

[video: 64080 / ]

Solinar ob tem poudarja, da je sol le češnjica na torti vsega dela, ki ga solinar opravlja vse leto, saj je treba bazene ves čas vzdrževati. Sam v okviru prikaza solinarstva obiskovalcem pobere okoli 15 ton soli letno, medtem ko "pravi" solinarji vpišejo 150 ton ali več, se pravi več ton na dan.

[video: 64088 / ]

Video: Planet TV

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin