Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 2. 2011,
9.48

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 2. 2011, 9.48

8 let, 2 meseca

Berlin: Valilnica sodobne kulture

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pravijo, da prebivalci niso najbolj gostoljubni, a nemška prestolnica s svojim pestrim kulturnim dogajanjem kljub temu privablja vedno več obiskovalcev.

V teh dneh štirimilijonsko prestolnico preplavljajo filmski zvezdniki, ki si na prihajajočem festivalu obetajo pozlačen kipec slovitega berlinalskega medveda, zato ni odveč obnova, kaj je v velemestu, prepojenem z bogato zgodovino in sodobno kulturo, vredno ogleda in užitja. Mesto je bilo v drugi polovici 20. stoletja s pomočjo simbolično (in tudi v resnici) razmejitvenega zidu žrtev hladnih odnosov med socialističnim Vzhodom in kapitalističnim Zahodom. Še danes, več kot 20 let po padcu, njegova simbolika navdušuje vedoželjne turiste in navdihuje mlade umetnike. Sicer tudi največje univerzitetno mesto v Nemčiji je posledično polno vedoželjne mladine, kar pojasnjuje razvoj sodobnih boemskih četrti, raznoliko klubsko sceno in navsezadnje tudi najvišjo podporo še vedno stigmatiziranim skupinam, kot so homoseksualci.

Za koga: Navdušence nad sodobno kulturo, raziskovalce klubske scene. Mesto ima poleg tega bogato razvito gejevsko sceno.

Kdaj: Če se ne odpravljate na prihajajoči filmski festival, obisk raje preložite na toplejši del leta, saj je mrzli severni veter v zimskih mesecih lahko precej neizprosen.

Na pot: Z letalom. Ponudnik cenejših letov je žal ukinil direktno linijo iz Ljubljane do Berlina, zato boste morali za ugodno letalsko povezavo najprej do Zagreba, Celovca, Gradca ali Benetk. Naokrog: Najhitreje z železnico. Podzemno ("U-Bahn") in tisto, ki vozi zunaj ("S-Bahn"). Ne pozabite obiskati slovite velike železniške postaje Zoo.

Atrakcije z razglednic: Brandenburška vrata, parlament Reichstag, ostanki berlinskega zidu − "Vzhodna galerija" . Siegessäule – krilati kip zmage v čast pruske zmage nad Danci. Po skoraj 300 stopnicah se lahko povzpnete do vrha in občudujete razgled nad mestom. Televizijski stolp Fernsehturm, visok 368 metrov (najvišja stavba v Nemčiji).

Najbolj znani prebivalci: Igralka Marlene Dietrich (v mestu je tudi pokopana) in Albert Einstein, ki je do emigracije v ZDA leta 1933 živel v bližnjem Potsdamu.

Prenočišča: Za študentske žepe: Eastseven hostel, moderno, a poceni zatočišče za mlade v središču mesta, v neposredni bližini postaje podzemne železnice. Okoli 15 evrov na noč za posteljo v skupinski sobi.

V mejah normale: Hotel Gat Point Charlie v bližini ostankov berlinskega zidu. Minimalistično udobje za 70 evrov za dvoposteljno sobo na noč.

Za debele denarnice: Znameniti hotel Adlon Kempinski v neposredni bližini Brandenburških vrat. Za prenočitev v navadni sobi boste odšteli okoli 250 evrov za dve osebi.

Hrana: Prigriznite: kebab z jagnjetino v enem izmed številnih kioskov s turško hitro prehrano. Alternativa je marmeladni krof ("Berliner") v kakšni kavarni. Okrepčajte se: z ocvrtim zrezkom oziroma "schnitzlom" v najbližji taverni. V spremstvu piva, seveda. Za petične brbončice: restavracija Vau, kjer boste po vsej verjetnosti naleteli na kakšnega političnega veljaka. Izjemno in brez zapletenih okusov.

Kulturna poslastica: v sodobnem "novem" vzhodnem Berlinu vlada bohemsko umetniško vzdušje. Oglejte si kakšno izmed sodobnih umetniških razstav in si privoščite kakšno navdihujoče delo mladih in neuveljavljenih umetnikov.

Nakupovanje: Samosvoja, nenavadna in najverjetneje unikatna modna oblačila in dodatke v trendi okolišu Hackescher Markta ali v kakšni izmed second hand trgovin. Za nakupe, vredne filmske zvezde, poskrbite v centru okoli Kurfuerstendamma ("Ku – damma"), za cenejše mednarodne verige trgovin, kot so Zara, Mango in H & M pa obiščite nakupovalno središče Potsdamer platz arkaden.

Večerna zabava: v enem izmed nočnih klubov, posvečenih predvsem tukaj dobro razviti tehno elektronski glasbi (na primer klub Sage v priljubljeni boemski četrti Mitte).

Nekateri filmi z dogajanjem v mestu: Kliči M za umor (1930), Zunanja zadeva (A Foreign Affair), 1948, Cabaret, 1972, Mi, otroci s postaje Zoo, 1981, Teci, Lola teci!, 1998, Zbogom, Lenin!, 2003.

Glasbena spremljava: 99Luftballons – Nena (o spuščenih balonih na koncertu Rollin Stonesov in kakšne sankcije bi sledile, če bi kakšen odtaval na vzhodno stran), Nikita – Elton John (o stražarki na meji med zahodnim in vzhodnim delom), Looking for freedom – David Hasselhoff (lahko izpustite), David Bowie (trilogija albumov Berlin).

Festivali: Parada ljubezni (julij), Berlinale (februar)

Izlet: obala Baltskega morja in bližnji romantični kraj Potsdam, priljubljena poletna rezidenca pruskih kraljev.

Ne spreglejte