Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 11.14

8 let

Bayreuth, malo operno mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bavarski kraj Bayruth slovi po svojem 135 let starem opernem festivalu, ki ga je ustanovil skladatelj Richard Wagner. Mesto zaživi prav v času Wagnerjevega festivala.

Malo bavarsko mestece, ki je večino časa umirjeno in umaknjeno pred turizmom, vsako leto oživi julija in avgusta, ko se začne Wagnerjev operni festival. Mesto je med festivalom pravo nasprotje samega sebe. Takrat so vsi hoteli polni in skoraj nemogoče je zadnji trenutek rezervirati sobo, ceste so prepolne in večkrat nastanejo prometni zastoji, ki sicer niso značilni za mesto. Čeprav Bayreuth velja za mirno mesto, pa je tam okoli 10 tisoč študentov, ki vsako noč posebej popestrijo s svojimi divjimi zabavami. Za koga: Za vse, ki se navdušujejo nad kulturo, klasično glasbo in zgodovinskimi dejstvi. V mestu si lahko ogledate različne stvari, povezane z Richardom Wagnerjem, saj se je v to mesto preselil leta 1872 in živel 11 let, vse do smrti. Kdaj: V bavarsko mesto Bayreuth se je najbolje odpraviti v poletnih mesecih, ko se povprečna temperatura v juliju in avgustu giblje okoli 22 stopinj Celzija. Takrat pa je tudi svetovno znan Wagnerjev festival.

Na pot: Do Bayreutha se najbolj splača z avtomobilom, saj je do tja okoli 640 kilometrov, kar je približno 6 ur vožnje. Letalske vozovnice so predrage zaradi prestopanj, pa tudi vlak ni najbolj pametna odločitev. V Ljubljani lahko stopite na vlak do Münchna, ki pa je od mesta Bayreuth oddaljen kar 233 km.

Lahkih nog naokrog: Mestece si je najlepše ogledati kar peš, saj je zelo majhno. Lahko pa si izposodite kolo in se odpravite tudi po bližnjih krajih ter si tako ogledate še okoliško naravo.

Znamenitosti: Ko obiščete Bayreuth, preprosto morate obiskati festivalno dvorano, v kateri vsako leto poteka Wagnerjev festival. Dvorana, v kateri si lahko ogledate predvsem operno predstavo, velja za eno boljših na svetu, saj ima za to glasbeno zvrst najboljše akustične pogoje. V mestu si lahko ogledate tudi mogočne stavbe v slogu baroka in rokokoja. V Bayreuthu je tudi veliko različnih parkov z več fontanami, stezami, potoki in okrasnim cvetjem.

Številni muzeji: V malem mestu lahko obiščete okoli dvajset muzejev. Poleg Wagnerjevega muzeja si lahko ogledate tudi umetnostni muzej, arheološki muzej, muzej nemških pisalnih strojev, znanstveni muzej in veliko drugih tematsko obarvanih muzejev.

Zabava: Mesto slovi po dveh festivalih, po Wagnerjevem festivalu in po festivalu pšeničnega piva, ki je v aprilu ali maju. Če se v Bayreuth odpravljate poleti in vam bo prevroče za kakršnokoli sprehajanje po mestu, se odpravite na bazen, ki je primeren tudi za otroke, saj ima notranje in zunanje tobogane. Nočno življenje pa se odvija predvsem v različnih manjših barih v središču mesta, če pa si želite noč preplesati vse do jutra, se odpravite v Glashaus, ki je v bližini fakultete.

Hrana in pijača: V Bayreuthu lahko izbirate med pestro ponudbo različnih restavracij. Izbirate lahko med kitajsko, japonsko, tajsko, mehiško, italijansko, vegetarijansko ali francosko restavracijo. Poleg številnih restavracij, pa nam mesto, kot vsako drugo, ponuja tudi hitro hrano, ki si jo lahko privoščimo med pohajkovanjem.

Prenočišče: Mesto ponuja kar nekaj kakovostnih in cenovno nepredragih hotelov, katerih cene se v mestu vrtijo od 24 evrov do 78 evrov na noč. Nastanite pa se lahko tudi zunaj mesta v kakšnem manjšem družinskem hotelu, kjer boste za eno noč plačali okoli 50 evrov. Za študente pa je seveda najprimernejši mladinski hostel, v katerem so stalni gostje mladi evropski popotniki. Noč v hostlu stane 20 evrov. Opozoriti je treba, da cene prenočišč občutno narastejo v času Wagnerjevega festivala.

Ne spreglejte