SiolNET. Trendi Potovanja
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Aktivne počitnice na pohodu

Foto: Viva Treking
Oglasno sporočilo

Ste kdaj razmišljali, da bi namesto poležavanja na plažah in gnetenja na avtobusih svoj dopust preživljali aktivno? Tako v tujini kot v Sloveniji je trend aktivnih počitnic vsekakor v razmahu, bodisi organizirano bodisi individualno.

Slovenijo je zaradi njenih naravnih lepot ljubiteljsko pohodništvo osvojilo že pred časom in na prijetne dni se na bolj ljudsko izpostavljenih gorskih poteh že težko prebijaš med vso množico ljubiteljev narave in ljudi, željnih aktivnega preživljanja koncev tedna po napornih in stresnih delovnih dneh. Prekrasno slovensko hribovje in gore premorejo številne planinske koče, ki nam jih tujci pogosto zavidajo in se navdušujejo nad izredno razvito pohodniško kulturo. Slovenci smo nedvomno pohodniški narod, hribi in gore pa se pretakajo v naših žilah. Kaj pa pohodniško odkrivanje novih destinacij?

Zelenortski otoki Zelenortski otoki Foto: Viva Treking

Zakaj ne bi združili strasti z dopustom in se odpravili na pohodniško potovanje zunaj meja Slovenije?

Številne pohodniške poti v Evropi in po svetu vabijo. Zakaj bi potovali na prekrasen otok v Atlantskem oceanu Madeira in bi se ves dan prevažali z avtobusom ali osebnim vozilom, medtem ko so le streljaj stran neizmerne vulkanske doline, številni slapovi in mogočni gorski mogotci? Zakaj bi odpotovali na Majorko in dobršen del dneva preživeli na morju ali v množici mestnih turistov, ko pa lahko odkrijete mogočno otoško, skorajda gorsko območje s pogledi na celoten arhipelago in se popoldne po umiku glavnine turistov predate svetovno znanim vasicam in drugim turističnim znamenitostim. Ali je Irska res le država piva in gradov ter bogate zgodovine ali se lahko prepustiš prekrasni naravi s pogledi na tradicionalne hiše, pred katerimi precej ležerno, a hkrati ponosno poležava pes čuvaj, na naslednjem vrhu pa nas pričaka pogled na celoten nacionalni park. Ali je Albanija res tako drugačna, nedostopna? Ali preprosto očara s svojimi ljudmi, gorovjem in hribovjem? Morebiti pa se odpravite po sledeh mogočne škotske legende Williama Wallacea. Ko ste ležali na peščenih plažah otoka Tenerife, ste vedeli, da se nad vami bohoti najvišji vrh Španije po imenu Pico del Teide, ki v gorski koči pod vrhom ponuja najdaljšo in najmogočnejšo senco na svetu?

Črna gora Črna gora Foto: Viva Treking

Ampak ali to zmorem?

Do nedavnega so tovrstna potovanja slovenskih pohodnikov po svetu bila zlasti v domeni planinskih društev, ki so praviloma na letni ravni organizirali planinska potovanja zunaj meja naše države. Planinska potovanja so praviloma namenjena aktivnim planincem. A treba je ločiti med planinskimi izleti in pohodniškimi potovanji, ki jih opredeljujemo tudi z dobro uveljavljeno tujko trekingi. Če so torej planinski izleti po svoji definiciji zlasti izleti v hribovje in ali gorovje, praviloma, a ne nujno, s spanjem v gorskih kočah, so pohodniška potovanja (trekingi) preplet planinskih izletov in odkrivanja lokalnih znamenitosti, spoznavanje rastlinstva in živalstva ter odkrivanje pristnega načina življenja. Tako so pohodniška potovanja lahko le zgolj daljši pohod po bolj ali manj hribovitih pokrajinah, ali pravi gorski pohodi, za katere je potrebna dobra fizična pripravljenost. Takšno potovanje je zagotovo treking po prekrasni poti na obronkih španskih Pirenejev z daljnosežnimi pogledi in med številnimi jezeri, kjer nas preplavijo duh pravkar cvetočega encijana in lahek korak v prijetni gorski sapici. Od daleč se lesketa pločevina in mestni vrvež spet trudnih cest, pred nami okrepčilo v gorski koči. Pred spanjem še pogled na tisoče zvezd, ki se bohotijo nad nami. Tišina in mir preplavita še zadnje sončne žarke. Stres iz prejšnjega še delovnega tedna izgine daleč.

Glavna razlika med planinskimi in pohodniškimi (treking) potovanji je tudi v težavnosti, saj pri pohodniških (treking) potovanjih, praviloma ne nosimo s seboj celotne opreme, ampak le za dan ali največ dva. Tudi spanje je vsaj vsak drugi dan organizirano v hotelih, kjer se dejansko odpočijemo in pripravimo za naslednji dan. Velika razlika je tudi v številčnosti skupin, saj prava treking (pohodniška) potovanja potekajo v majhnih skupinah, za vodnika vzdržnih do 14 oseb.

Madeira Madeira Foto: Viva Treking

Kaj pa oprema za takšno potovanje?

Za pohodniško (treking) potovanje potrebujete dobre pohodne čevlje, pohodne palice in nahrbtnik. Pri pohodnih (treking) potovanjih namreč ni plezanja ali hoje po izpostavljenih prehodih, temveč praviloma po dobro uhojenih in vzorno pripravljenih poteh, razen pri najzahtevnejši ponudbi.

Majorka Majorka Foto: Viva Treking

Pohodniška (treking) potovanja niso namenjena zgolj pripravljenim planincem, temveč vsem željnim odkrivanja novih destinacij na poseben, drugačen način. Zato smo pri pohodniški agenciji Vivatreking pripravili široko paleto pohodniških (treking) potovanj od Toskane, Azorskih otokov in Ferskih otokov za skorajda vsako slovensko nogo, do zahtevnejših, pri čemer izpostavljamo Madeiro, Tenerife, Irsko in Škotsko, do najzahtevnejših po Pirenejih, Albaniji in Črni gori ter Kamčatki. Poleg naštetih imamo v ponudbi še kopico drugih pohodniških (treking) potovanj, ki jih najdete na spletni strani www.vivatreking.com.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin