Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2012,
10.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 20. 7. 2012, 10.19

8 let

10 načinov, da vas vržejo iz letala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nasveti za tiste, ki si ne želijo leteti, še bolj pa svarila za tiste, ki bi radi ostali na letalu.

Spletna stran Skyscanner je zbrala deset najbolj učinkovitih načinov, kako doseči, da vas osebje na letalu "odstrani" s krova. Vsi so seveda podkrepljeni s primeri iz resničnega življenja, nemalokrat pa so glavni akterji znane osebnosti.

1. Navkljub opozorilom ne izključite mobilnega telefona Še vedno ni 100-odstotno jasno, kako in v kolikšni meri elektronske naprave, kot so mobilni telefoni, elektronski bralniki in prenosni računalniki, motijo naprave v letalu. V vsakem primeru pa boste posadko razjarili, če svojo napravico uporabljate med vzletom in pristankom tudi po tem, ko vas opozorijo, da jo izključite.

Primer: Igralca Aleca Baldwina je osebje z opozorilom, da se bliža vzlet, "zmotilo" ravno sredi igranja igrice. Zato je odšel na stranišče, kjer je nameraval igro nadaljevati. Zaradi neposlušnosti so ga pospremili nazaj v letališko stavbo.

2. Ste preobilni za en sedež, a nočete plačati za dva Navkljub določenim kritikam, da gre za nekakšno diskriminacijo, je veliko (predvsem ameriških) letalskih družb uvedlo tako imenovani davek na debelost. Gre za pravilo, da mora potnik, ki se ne more stlačiti na en sedež, plačati vozovnico za dva.

Primer: Režiserja Kevina Smitha so vrgli z letala družbe Southwest Airlines, ker je bil po trditvah posadke predebel za en sam sedež. Smith je sicer kupil dve vozovnici, a se je potem odločil za zgodnejši let, na katerem je bil prost le še en sedež.

3. Nosite majico s kletvicami Posadke vam ni treba žaliti na glas, dovolj bo tudi majica s kakšno sporno besedo, kot so sočne kletvice.

Primer: Letalska družba American Airlines ni dovolila vkrcanja ženski, ki je nosila majico z napisom If I wanted the government in my womb, I’d f**k a senator (Če bi želela vlado v svoji maternici, bi pof***la senatorja). Rekli so ji, da bi lahko napis (gre za geslo aktivistk, ki se borijo za pravico do splava) vzbudil neugodje oziroma užalil preostale potnike.

4. Naj vas med letom prevzamejo strasti Seks nad oblaki je za številne privlačen, a prepovedan sadež. Med letom vas sicer ne bodo vrgli iz letala, a bodo posledice po pristanku toliko bolj neprijetne. Tudi če ni šlo za seks, ampak le za bolj strastno ljubkovanje, boste deležni nič kaj prijaznega spremstva s krova, zaračunajo pa vam lahko tudi kazen zaradi nedostojnega vedenja v javnosti.

Primer: Igralko Leisho Hailey so poslali z letala zaradi, kot je trdila ona, poljubljanja z njenim dekletom. Haileyjeva je prepričana, da je bila kot lezbijka žrtev diskriminacije, družba Southwest Airlines pa se zagovarja, da so se drugi potniki pritoževali zaradi njenega "ekscesnega" obnašanja.

5. Poskrbite za nevzdržno obnašanje vaših otrok Potovanje z otroki ni preprosto, še posebej, če gre za večurne lete. Otroci pač le stežka dolgo sedijo pri miru in svojo nejevoljo začnejo izražati s kričanjem, brcanjem v naslonjalo sedeža pred sabo in splošnim nadlegovanjem preostalih potnikov. Strinjamo se, da nam občasno gredo na živce, lahko pa se zgodi, da vas bodo zaradi pamžev celo pustili na letališču.

Primer: Letalska družba Alaska Airlines je z letala poslala očeta in njegovega kričečega malčka, ki ga je popadla ihta, ko so mu dejali, da mora pred vzletom ugasniti svoj iPad.

6. Navrzite nekaj seksističnih komentarjev glede pilotke Če vaše letalo pilotira ženska, prebudite šovinista v sebi in pokomentirajte sposobnosti ženskih voznic. Poskrbite, da vas bo slišalo osebje, predvsem ženske, in uspeh bo zagotovljen.

Primer: Z letala brazilske družbe Trip Airline so ob spremstvu glasnih vzklikov preostalih potnikov poslali moškega, ki je povedal precej poniževalnih besed na račun pilotke. Med drugim naj bi zavpil: "Povedati bi mi morali, da je kapitan ženska!"

7. Nosite nizko spuščene hlače Moški in fantje, pa tudi dekleta, pazite, da nizko spuščen pas hlač ne bo razkrival vašega žlebička. Tudi to je lahko namreč razlog, da vam ne bodo dovolili nadaljevati potovanja.

Primer: Pevec skupine Green Day Billie Joe Armstrong ni ubogal osebja na letalu družbe Southwest Airlines, ko so ga prosili, naj si popravi pas svojih nizko spuščenih hlač. Kazen – z letala so poslali tako njega kot njegove spremljevalce.

8. Urinirajte v steklenico namesto v stranišče Če se vam ne ljubi do stranišča, hkrati pa si želite, da vas vržejo z letala, se preprosto polulajte v steklenico. Da bi zagotovo dosegli želeno reakcijo, naj vam malce uide tudi po tleh.

Primer: Igralec Gerard Depardieu se je že pred prihodom na letalo družbe Air France-KLM dodobra nacedil, tik pred vzletom pa je ugotovil, da mora nujno na stranišče. Osebje mu tega ni dovolilo, dokler letalo ne bi vzletelo, zato se je olajšal kar v steklenico (malo pa tudi po tleh). Sicer se je ponudil, da bo počistil za sabo, posadka pa mu je v zameno ponudila, da ga pospremijo z letala.

9. Bodite nasilen idiot Na cilj zagotovo ne boste prileteli, če boste nesramni ali celo nasilni do drugih potnikov in posadke. Če je treba, zagrozite s pestmi.

Primer:: Liamu Gallagherju, pevcu skupine Oasis, je letalska družba Cathay Pacific za vedno prepovedala leteli z njimi. Razlog je njegov "rockerski" izpad na enem od letov, na katerem je kadil, preklinjal in po kabini metal različne predmete, ko so ga opozorili, pa je začel groziti potnikom in posadki.

10. Omenite bombe Po 11. septembru 2001, dnevu napada na newyorški WTC, vas bo vsaka, še tako nedolžna omemba eksplozivnih teles, po hitrem postopku spravila z letala.

Primer: Filipinski igralec Jan Manalo se je med vkrcavanjem na letalo družbe Philippines Airlines skušal pošaliti s klasično "V torbi imam bombo!" Osebju se to ni zdelo niti malo smešno in namesto sedeža na letalu je dobil sedež v priporu.

Ne spreglejte