Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
14.52

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Slovenske železnice

Foto: Ana Kovač in Slovenske železnice

Natisni članek

vlak Slovenske železnice sejem december božič advertorial

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 14.52

2 meseca, 1 teden

10 izbranih pravljičnih poti v decembru

Vsebino omogočajo Slovenske železnice

Foto: Ana Kovač in Slovenske železnice

Lesketajoče se lučke, dišeče kuhano vino, sladki medenjaki, vroča čokolada in lectova srca, tudi sneg je že zapadel – praznično vzdušje je tu! V mestih po vsej Evropi so že zaživeli nešteti božični sejmi, ki vabijo k pohajkovanju, druženju in uživanju. In najboljše: vse sejme lahko obiščete z vlakom!

  Tudi v letošnjem veselem decembru bodo Slovenske železnice opravile celo vrsto posebnih prazničnih voženj, s čimer bodo nadaljevale in okrepile svojo adventno tradicijo in razveselile predvsem najmlajše. | Foto: Tudi v letošnjem veselem decembru bodo Slovenske železnice opravile celo vrsto posebnih prazničnih voženj, s čimer bodo nadaljevale in okrepile svojo adventno tradicijo in razveselile predvsem najmlajše.

Izlet z vlakom je v teh prazničnih dneh lahko še posebej pravljičen. Prostor na vlaku lahko izkoristite za družabne igre, branje pravljice, ogled pokrajine, ki drvi mimo oken. Hkrati se boste izognili gneči na cesti in parkiriščih, starši pa boste lahko tudi brezskrbno popili kozarec kuhanega vina …

Če se boste na pot podali z vlakom, vam bo hvaležno tudi okolje, saj železniški promet dokazano bistveno manj obremenjuje okolje kot cestni ali zračni.

 1.  Božiček decembra domuje na muzejskem vlaku!

Božiček bo decembra že peto leto zapored potoval po poteh Slovenije s skoraj sto let starim muzejskim vlakom, na poti pa se mu lahko pridružite tudi vi! V družbi Božička in prijateljev vas bo popeljal po železni cesti, kot je vožnja potekala nekoč, pred davnimi leti - v nekih drugih in drugačnih časih. Pripeljite tudi svoje najmlajše - obeta se resnično posebna, enkratna in nepozabna izkušnja! 

Pot z vlakom je lahko pravljična tudi zaradi pravljičnih junakov, ki jih boste lahko srečali na vlakih. Tudi Božiček, Pravljične vile, muca Copatarica in škrat bodo decembra potovali po Sloveniji z vlaki! | Foto: Pot z vlakom je lahko pravljična tudi zaradi pravljičnih junakov, ki jih boste lahko srečali na vlakih. Tudi Božiček, Pravljične vile, muca Copatarica in škrat bodo decembra potovali po Sloveniji z vlaki!

2. Z vilami v Pravljično deželo Celje

Že pravljično sedmo leto zapored vas bodo pravljične vile na vlaku spremljale v Pravljično deželo v Celju. V središču knežjega mesta bodo vile ustvarjale deželo doživetij za najmlajše in malo starejše vse do silvestrovega vsako dopoldne med deseto in poldnevom ter popoldne med peto in sedmo uro.

Ta december bo po slovenskih tirih 34-krat peljal Božičkov muzejski vlak, na voznem redu bo 15 voženj s Pravljičnimi vilami v Celje in deset voženj z Muco copatarico v blejsko zimsko pravljico, so napovedale Slovenske železnice. Tradicija prazničnih in pravljičnih vlakov Slovenskih železnic je dolga sedem let, ko so prvič zapeljali vlaki s pravljičnimi vilami. Pred petimi leti so se jim pridružili Božičkovi muzejski vlaki, lani pa tudi posebni vlaki z Muco copatarico na Bled. | Foto: Ta december bo po slovenskih tirih 34-krat peljal Božičkov muzejski vlak, na voznem redu bo 15 voženj s Pravljičnimi vilami v Celje in deset voženj z Muco copatarico v blejsko zimsko pravljico, so napovedale Slovenske železnice. Tradicija prazničnih in pravljičnih vlakov Slovenskih železnic je dolga sedem let, ko so prvič zapeljali vlaki s pravljičnimi vilami. Pred petimi leti so se jim pridružili Božičkovi muzejski vlaki, lani pa tudi posebni vlaki z Muco copatarico na Bled.

3. Z muco Copatarico v blejsko zimsko pravljico

Pravljičnim junakom, ki potujejo z vlaki, se že drugo leto zapored pridružuje tudi muca Copatarica s pomočnikom škratom. Srečali jo boste lahko ob koncih tedna na izbranih vlakih med Novo Gorico in Bledom Jezero. Muca Copatarica ima za vsakega otroka na vlaku že pripravljeno darilce, ki bo vključevalo brezplačna doživetja na Bledu.

V programu, ki so ga Slovenske železnice oblikovale s podjetjem Sava Hoteli iz Bleda, so za otroke poleg zabavne vožnje na eni od najlepših slovenskih prog pripravili še darilce in obilo dejavnosti na Bledu, med katerimi so tudi drsanje, kopanje in vožnja s cestnim vlakcem.

slovenske železnice - december | Foto: 4. DUNAJ, AVSTRIJA

Med 17. novembrom in 30. decembrom se avstrijska prestolnica spremeni v malo pravljično deželo. Množice ljudi se v prazničnem duhu sprehajajo po mestu, ki diši po prazničnih dobrotah. Najživahneje je pred mestno hišo, kjer je najbolj priljubljena tržnica Christkindlmarkt, ki jo vsako leto obišče več milijonov obiskovalcev. Pravljičen je tudi božični sejem pred dvorcem Schönbrunn. Znameniti dvorec, okoliški vrtovi, bogato okrašena božična jelka in svetlikajoči se snežni kristali so zagotovilo za pravo božično idilo.

Pogrejte se z znamenitim punčem Weihnachtspunsch in si za spomin vzemite še skodelico s prazničnim motivom tega cesarskega mesta. V mraku se sprehodite od operne hiše po ulici Kärntner Straße do katedrale sv. Štefana, pa po ulici Graben do palače Hofburg. Na poti vas bo spremljali tisočeri bleščeči kristalčki in velikanski lestenci, ki pričarajo vzdušje cesarske plesne dvorane.

Za vozovnico iz Ljubljane do Dunaja boste odrasli odšteli 29 evrov.

Slovenske železnice -dunaj | Foto: 5. SALZBURG, AVSTRIJA

Mozartovo mesto v predbožičnem času očara s tradicionalno božično jelko, zastekljenim vodnjakom in gradom, ki se dviga nad trgom Salzburger Dom. Ob vznožju trdnjave Hohensalzburg, ki stoji neposredno ob salzburški katedrali, se odvija svetovno znani salzburški božični sejem. Najstarejši avstrijski božični sejem z vonjem po fini božični peki, kuhanem vinu, vročem kostanju, kadilu in plemeniti umetni obrti v obiskovalcih vzbuja pravi božični duh.

Eden od vrhuncev predprazničnega dogajanja v Salzburgu je tudi pohod parkeljnov, ki se ga udeleži nekaj sto postav z dolgimi kosmatimi kožuhi in vražjimi maskami. Družine z otroki bo navdušil adventni čar Hellbrunna, ki ponuja jahanje ponijev, pečenje klobasic na tabornem ognju in očarljivi živalski vrt, kjer se lahko živali boža. Ponudba je z mirnimi božičnimi koncerti in tradicionalnim adventnim petjem naravnost popolna. Navsezadnje je Salzburg tudi rojstni kraj znamenite pesmi Sveta noč.

Vozovnice iz Ljubljane za odrasle so na voljo od 27 evrov.

slovenske železnice - december | Foto: 6. GRADEC, AVSTRIJA

V tednih pred božičem se Gradec spremeni v romantično zimsko pravljico. Že 17. novembra se je odprlo kar 14 adventnih tržnic, vse pa so v središču mesta in jih lahko obiščete peš. Podate se lahko tudi na pot jaslic, ki vodi od ledenih jaslic na dvorišču Landhaus skozi ulico Stempfergasse do božične razstave muzeja Diözesanmuseums Graz. Božična drevesa in rdeča preproga vam bodo kazali pot in vas vabili v trgovine k božičnemu nakupovanju. Sprehodite se tudi do mestne hiše. Njena fasada se ob mraku spremeni v velikanski adventni koledar.

Kakšen bi bil advent brez duhovne glasbe – kot znan božični oratorij skladatelja Johanna Sebastiana Bacha, brez jaslic in brez polnočnice? Graške cerkve ponujajo številne možnosti, da se v vaše srce ponovno naseli božični duh: izdelava adventnih vencev, adventni koncerti, božične razstave, praznične maše. Najmlajšim gostom graški advent ponuja kar nekaj zanimivih možnosti za zabavo. Otroška adventna tržnica Kleine Neutorgasse bo z velikim kolesom, vrtiljakom in pravljičnim vlakom ter lončki sladkorne pene poskrbela, da se zasvetijo prav vsake otroške oči.

Vozovnice iz Ljubljane za odrasle so na voljo od 19 evrov.

slovenske železnice - december | Foto:

7. BELJAK, AVSTRIJA

V adventnem času je Beljak poln čarobnosti in družabnosti. Ob soju svetlobe iz nešteto lampijončkov, ki so zasijali 17. novembra, se vam bodo zaiskrile oči. V mestu ob Dravi boste našli vse, kar ustvarja božično vzdušje - od romantičnega adventnega sejma do adventa v kočah in umetniškega adventa. Beljaški tradicionalni advent z lesenimi stojnicami se razprostira okoli mestne župnijske cerkve, na glavnem trgu (Hauptplatz) pa se odvija Beljaški kulinarični advent.

Če je dovolj hladno, pred mestno hišo odprejo drsališče, program za otroke pa dopolnjuje še majhen živalski vrt, kjer lahko otroci božajo domače živali, jahajo ponije, v lutkovnem gledališču pa uživajo v lutkovnih predstavah.

Vozovnice iz Ljubljane za odrasle so na voljo od 11 evrov.

slovenske železnice - december | Foto:

8. INNSBRUCK, AVSTRIJA

V Innsbrucku tradicionalni božični sejem poteka pred znamenito Zlato strešico, ki jo obdajajo presunljive srednjeveške fasade. Letošnji se je s 70 stojnicami v stilu tirolskih vasic začel že 15. novembra. V srednjeveškem mestecu Styer se vse vrti okrog Božičkove pošte, v St. Wolfgangu pa je v ospredju luč miru, ki počiva na jezeru Wolfgangsee. Adventni sejem pred očarljivim dvorcem Grafenegg spada med najlepše in najbolj tradicionalne v Avstriji. V sejemskih hišicah, ki se vrstijo v praznično okrašenem parku, so na voljo kulinarične poslastice z vseh koncev Spodnje Avstrije, dan pa lahko končate z nočnim pohodom z laternami.

Vozovnice iz Ljubljane za odrasle so na voljo od 37 evrov.

slovenske železnice - december | Foto: 9. BUDIMPEŠTA, MADŽARSKA

Lepotica ob Donavi očara v vseh letnih časih, a prekrasne palače, cerkve, trgi in sanjski mostovi so v praznični preobleki še lepši. Številni trgi in ulice madžarske prestolnice se decembra odenejo v čarobnost lučk in prazničnih stojnic. Največji božični sejem poteka na trgu Vörösmarty. Tam morate poskusiti kürtös kalács, sladko pecivo valjaste oblike, pečeno, posuto s sladkorjem, orehi ali cimetom. Trg je poln prisrčnih lesenih hišk, kjer lahko kupite kakovostne izdelke madžarske domače obrti. Povzpnite se na Citadelo, ki se dviguje nad tem veličastnim mestom, oglejte si središče mesta ob Elizabetinem mostu, se sprehodite čez Verižni most in Trg svobode do bazilike sv. Štefana, nikar pa ne izpustite Ribiške utrdbe z mogočno Matjaževo cerkvijo. Vsi romantiki pa si privoščite sprehod po znameniti in bogato okrašeni promenadi Vacy.

Vozovnice iz Ljubljane do Budimpešte so na voljo že od 9 evrov.

slovenske železnice - december | Foto:

10. ZAGREB, HRVAŠKA

Zagreb je v preteklih dveh letih prijel laskavi naziv najboljše adventne prestolnice Evrope, že tako bogato praznično ponudbo pa so sosedje letos še nadgradili. Česa ne smete spregledati? Trg bana Josipa Jelačiča zaživi v glasbi in koncertih na velikem odru na prostem, s stojnicami s hrano in otroškim programom. Tu sta tudi velikansko božično drevo in vodnjak, ki ga razsvetljujejo velike sveče. V parku Zrinjevac lampijoni razsvetljujejo drevored, stari glasbeni paviljon pa se spremeni v svetlečo palačo. Ob okrašenih lesenih stojnicah se lahko posladkate s pečenimi štruklji in toplim skutinim pecivom.

Za tiste, ki si želite biti aktivni, bo prava božična pravljica potekala v ledenem parku na Trgu kralja Tomislava. Ob vzpenjači bo tradicionalni gastronomski dogodek, kjer se boste zaradi raznovrstne ponudbe počutili, da ste na poti okoli sveta. Novost letošnjega prazničnega dogajanje pa je advent v tunelu – božična pravljica v predoru, kjer si boste ogledovali osvetljene zimske skulpture v 3D, videoprojekcije in poslušali izbrano praznično glasbo.

Za vozovnico iz Ljubljane do Zagreba boste odrasli odšteli 9 evrov, otroci potujejo po polovični ceni.

Če potujete v skupini ali kot družina je lahko pot z vlakom po ponudbi City Star za vas še cenejša. Za povratno vozovnico za dva odrasla in dva otroka iz Ljubljane do Zagreba boste na primer odšteli 30,30 evra.

slovenske železnice - december | Foto:


Na povezavi preverite še preostalo praznično ponudbo poti z vlakom - recimo v Frankfurt, Zürich, München ali Prago. Ugodno, udobno, preprosto in praznično! 
Ne spreglejte