Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 8. 2012,
7.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 17. 8. 2012, 7.50

7 let, 12 mesecev

Zaradi katerega vzroka varate?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pod površjem, kjer najdemo običajne vzroke za varanje, leži še kup drugih, globljih, ki jih je dobro poznati, zato da bi sami sebe bolje razumeli in poiskali vzrok iz krize.

Izogibanje konfliktu Do varanja pride, ker se eden ali oba partnerja izogibata konfliktom, ki bi jih bilo treba rešiti, in jih namesto tega pometata pod preprogo. Stopnja intimnosti med partnerjema se tako zmanjšuje, odnos postaja rutina, zato se partnerja počutita osamljena. Lažje, kot da bi izpostavila svoje težave, se eden ali drugi, morda celo oba, zatečeta v iskanje intime drugje. Pogosto je partner, ki vara, pri tem nepreviden, kot bi si podzavestno želel, da ga odkrijejo, saj bi ga to prisililo v reševanje odnosa doma. Če obe strani nastopita zrelo in prevzameta svoj delež odgovornosti, imata partnerja veliko možnosti, da ostaneta skupaj, seveda pod pogojem, da prekineta s starimi vzorci.

Izogibanje ranljivosti V nasprotju s partnerjema, ki se izogibata konfliktu, se znajo ti pari izjemno dobro kregati in prek konflikta vzdržujejo stik, vendar je konflikt le krinka, s katero se izognejo lastni ranljivosti. Oba vpletena sta preveč prestrašena, da bi se zares odprla in pokazala svojo ranljivost, lahko pa to počneta drug drugemu, kar neizogibno pripelje do občutka osamljenosti v odnosu in posledično do varanja. Pogosto je tudi varanje način, kako prizadeti in ponižati partnerja, da bi dokazali, kdo ima prav, zato ga je lahko odkriti. Če sta oba partnerja pripravljena uvideti, da to počneta zaradi strahu pred lastno ranljivostjo in ne ker bi res hotela imeti prav, se lahko odnos še reši.

Nesposobnost intime Gre za različico varanja izogibanje rutini, pri kateri partner, ki vara, dolgotrajno razmerje čuti kot preveč utesnjujoče in zapleteno. Ko vzporedno najde novega partnerja, se skupaj z vzhičenostjo zaljubljenosti pojavi tudi novo upanje, vendar se začarani krog utesnjenosti slej ko prej ponovi tudi pri njem, sploh če se afera nadaljuje v novo razmerje. In tako vedno znova, dokler se partner, ki vara, ne vpraša, ali ima njegova nesposobnost intime kaj opraviti s tem. Reševanje takšnega odnosa je težko in zahteva strokovno pomoč, kot je obiskovanje partnerske terapije.

Razdvojenost Partner, ki vara, nosi v sebi sliko idealne družine in idealnega partnerja, ki si ju je od nekdaj želel. Pomembnejše pa je, kako so stvari videti na zunaj, ne tisto, kar čuti znotraj sebe. To so ljudje, ki si afere nikoli niso zamišljali, ampak so prepričani, da se jim je zgodila sama od sebe. Takrat ugotovijo, da niso nikoli ljubili partnerja, ampak so le mislili, da ga ljubijo, dokler se niso zapletli v afero, kar še vedno ne pomeni, da si želijo ločitve. V svoji glavi so še vedno poročeni z idejo popolnega zakona, zato ponavadi ostajajo v njem, če jih prevarani partner ne zapusti. Takšna prešuštva je težko odkriti, navadno po nekaj letih za to poskrbijo ljubimci in ljubimke, ki želijo narediti konec brezizhodnemu položaju tako, da oni povejo drugemu zakoncu, da ga partner vara. Kot rečeno, če je prevarani zakonec še vedno pripravljen ostati s partnerjem, se ta najverjetneje nikoli ne bo ločil. Možnosti, da bo dokončno prenehal z varanjem, so polovične.

Spolna privlačnost Ko se spolne afere vrstijo ena za drugo, je eden izmed partnerjev seksualni odvisnik in gre ponavadi za izključno njegov problem, čeprav posledice nosita oba partnerja. Potrebna sta zdravljenje odvisnosti in partnerska terapija, sicer potreba po spolnih odnosih zunaj zakona ne bo izginila, vprašanje pa je, ali se je partner, ki vara, pripravljen spopasti s svojo odvisnostjo, saj za to potrebuje visoko stopnjo motivacije.

Izhod To je afera, ki na ves glas kriči, da je zakona konec. Partner, ki se je zanjo odločil, tako želi sporočiti drugemu partnerju, da odhaja, čeprav je bilo razlogov za to že prej dovolj, afera je samo sprožilec razhoda ali kaplja čez rob po domače. Pogosto se tudi takšni pari znajdejo v zakonski terapiji, kjer terapevt partnerjema olajša ločitev.

Ne spreglejte