Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 11. 2014,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 11. 2014, 14.39

8 let

Zakaj prva ljubezen redkokdaj traja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ena izmed najlepših in najbolj tragičnih izkušenj, ki definirajo naše življenje, je prva ljubezen. Ampak ali lahko prva ljubezen traja do konca naših dni?

Prva ljubezen je najlepše, kar se komu kdajkoli lahko zgodi. Nekaj lepega je tudi zato, ker je prva in popolnoma nova. Je preizkušanje nove ljubezni, novih občutij in zaupanja v nove ljudi. Je res velika stvar, ki pa največkrat ne deluje na dolgi rok.

Svet skozi rožnata očala Prva ljubezen se zgodi, ko smo mladi. V teh letih še nimamo dovolj izkušenj in znanja o ljubezni. Svet vidimo skozi rožnata očala. Ko opojna faza zaljubljenosti mine, so nekateri ljudje razočarani in izgubijo zanimanje. Saj veste, da se zaljubite zaradi kemikalij, ki se proizvedejo v možganih. In dokler kemija deluje, je razburljivo. A ta stopnja ne traja vso večnost, ker bi bilo prenaporno. Prva ljubezen in zaljubljenost imata omejen rok trajanja.

Skozi leta se razvijejo in spremenijo naši interesi in želimo si drugačnih stvari kot mogoče pred leti. Tako je velika verjetnost, da oseba, v katero smo bili zaljubljeni pred leti, ni več prava oseba za nas.

Psihoterapevtka dr. Veronika Podgoršek prav tako meni, da ljubezen najstniških let ne deluje na dolgi rok. "Seveda izjeme potrjujejo pravilo, a v kar največ primerih, še posebej če je to ljubezen najstniških ali zgodnjih 20. let, se ta konča. Razlog za to je, da smo v času nekje do 30. let v največjem razvojnem stadiju in obdobju sprememb, kar zadeva študij, zaposlitev, osamosvojitev in s tem samorast. Skozi izkušnje pa se tudi naučimo izoblikovati mnenje, kaj si zares želimo in česa ne."

Prva ljubezen vodi tudi do zlomljenih src in jokajočih noči. Prvi konec zveze je najbolj boleča izkušnja skoraj vsakega človeka. Nekateri je nikoli ne prebolijo. Zato ni niti presenečenje, da so v raziskavi, ki so jo pred leti naredili Britanci, ugotovili, da se vsaka peta oseba želi ponovno srečati s prvo ljubeznijo.

Vsak peti si želi ponovno srečati s prvo ljubeznijo Dr. Veronika Podgoršek vidi razlog v tem, da imajo ljudje poleg lepega spomina na prvo ljubezen tudi željo, da bi s ponovnim pogovorom sklenili del obdobja: "Mislim, da je velik razlog za željo po ponovnem srečanju s prvo ljubeznijo v tem, da ostane v mnogih primerih veliko neizrečenega in nepredelanega in posledično odprtega, nekončanega oziroma končanega na nepravi način. Skozi leta zorenja se človek marsičesa nauči in, kot pokaže raziskava, si želi skleniti nekaj na drugačen način, da gre lahko lažje naprej."

A ker včasih izjeme potrjujejo pravilo, obstajajo pari, ki so skupaj odrasli in se skupaj razvili ter tako ohranjajo dobro zvezo. "Ampak to v primerih, ko se dva razvijata v enaki smeri, kar zadeva vrednote, način življenja, pričakovanja, " še sklene dr. Podgorškova.

Ne spreglejte