Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
8.19

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča DZS

Foto: Thinkstock

Natisni članek

DZS advertorial počitnice šolske potrebščine

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 8.19

2 meseca, 2 tedna

Učenje med počitnicami – da ali ne?

Vsebino omogoča DZS

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Začenjajo se dvomesečne počitnice, ko bodo otroci popolnoma oddaljili misli od učenja, domačih nalog in drugih šolskih obveznosti. Ob tem se spet pojavlja večna dilema staršev: jim pustiti to popolno svobodo?

Se poletnih počitnic spominjate kot ždenja za šolskimi knjigami?

Seveda ne, in zakaj bi se to spreminjalo zdaj, pri vaših otrocih. Beseda počitnice se začne s počitkom, in to je tudi bistvo tega časa. Ne skrbite, otrok v dveh mesecih ne bo pozabil naučenega, s premorom od šole in drugimi aktivnostmi, za katere nima časa med letom, bo le pridobil novo energijo in zagon, ki ju bo potreboval ob začetku novega šolskega leta.

Poletje pa seveda ni namenjeno lenarjenju

Poletje je najtežje pričakovani del leta, pa tudi najsrečnejši, tako za otroke kot za odrasle. Poleti vsi lahko pobegnemo iz vsakdanje rutine, vsaj za nekaj dni, ko lahko skupaj kakovostno preživljamo čas. To je čas, ko se otroci osvobodijo vseh obveznosti in izkoristijo čas za ustvarjanje nepozabnih spominov. A to se ne bo zgodilo, če bodo vse dneve gledali televizijo ali igrali računalniške igre.

Čas je za ...

Sprostitev v naravi, za odkrivanje novih dogodivščin in za aktivno igro. Že res, da ga otroci ne bodo namenili učenju šolske snovi, lahko pa se naučijo kakšne nove spretnosti, spoznajo nov kraj ali morda najdejo kakšen nov interes. In te spretnosti jim bodo v življenju koristile prav toliko kot tiste izza šolskih klopi. Imamo nekaj predlogov, kaj početi med poletnimi počitnicami, da jih bomo izkoristili v njihovi polnosti.

Kdo pravi, da se med dogodivščinami in igro otrok ničesar ne nauči? | Foto: Thinkstock Kdo pravi, da se med dogodivščinami in igro otrok ničesar ne nauči? Foto: Thinkstock

Ideje za nepozabne počitnice

Poleti imamo ogromno možnosti za raznovrstne dejavnosti, ali doma ali na počitnicah – povsod se najde zabava, če želite. Preverite nekaj naših idej.

Obisk tematskega parka: Ti so poleti zelo priljubljena destinacija družin, ki si zaželijo nekaj nore zabave. Preverite ponudbo v Sloveniji in tujini, izberite park po vaši meri, pripravite malico in udobna oblačila in se podajte na nepozabno dogodivščino.

Poletne športne aktivnosti: Nič ni bolj zabavnega kot gibanje na soncu in v dobri družbi. Na plaži, domačem vrtu ali v mestnem parku – poleti imejte vedno pripravljene loparje za badminton, žoge vseh velikosti in za vse športe. Lahko se odpravite na izlet z rolerji, kolesom ali kar peš. Za najbolj pogumne pa predlagamo, da se preizkusijo v katerem od čisto poletnih športov – ste že srfali ali supali?

Risanje v naravi: Zakaj ne bi bili malo kreativni in na ta način izzvali možgane med počitnicami. Vsa družina naj se odpravi v naravo, kjer so čudoviti razgledi, vzemite list papirja ter barvice in rišite. Na koncu primerjajte svoje umetnine in jih vsaj čez poletje izobesite na steno dnevne sobe.

Poleti spodbujajmo otroško kreativnost! | Foto: Thinkstock Poleti spodbujajmo otroško kreativnost! Foto: Thinkstock

Domača slaščičarna: Ne, s tem ne mislimo, da mora vaš otrok med poletjem odpreti svoj prvi posel, temveč da se nauči pripraviti svojo najljubšo slaščico in se ob tem neizmerno zabava. Logična poletna izbira je seveda sladoled, ki ga lahko pripravi za sladkanje na poznejšem pikniku.

Sam svoj arhitekt: Poleti je lahko tudi čas za preurejanje sobe. Morda na prvi pogled ne tako zabavna aktivnost, a zdaj je za to več časa kot med letom. Prav tako smo poleti bolj ustvarjalni, zato lahko sobo zares spremenimo v svojo oazo. Otrok naj po svoji meri prestavi pohištvo, pobarva steno in naredi dodatke kar sam. Morda pa tudi vas navduši h kreativnemu opremljanju doma.

Teater na domačem vrtu: So vaši otroci pravi nastopači? Zakaj ne bi iz tega naredili projekta, kjer bi skupaj ustvarili pravo gledališko igro. Izberite si najljubšo zgodbo, določite vloge in naloge, vadite. Nato pa le še povabite prijatelje ali sorodnike, da pridejo na gledališko predstavo.

Počitniška spominska knjiga: Otroku ob začetku počitnic podarite zvezek ali knjižnico z veliko praznimi stranmi, kamor bo lahko shranil vse lepe poletne trenutke. Notri lahko piše pesmi, zgodbe, zapisuje vsakodnevne vtise in shranjuje fotografije najlepših spominov. Zagotovo nekaj, kar bo med počitnicami spodbujalo ustvarjalnost.

V spominski knjigi otrok shranjuje spomine in lahko razvija tudi svoje veščine pisanja. | Foto: Thinkstock V spominski knjigi otrok shranjuje spomine in lahko razvija tudi svoje veščine pisanja. Foto: Thinkstock

Kampiranje: Tudi če ne dopustujete v kampu, lahko organizirate nekaj dni za spanje pod zvezdami. V Sloveniji je veliko odličnih kampov, tako ob morju kot v bolj gorski okolici, kjer boste doživeli pristno izkušnjo v naravi in se še bolje povezali. Spakirajte šotor, nekaj oblek in prigrizke in se odpravite v "divjino".

Izlet po Sloveniji: Zakaj ne bi obiskali kakšnega slovenskega kraja, za katerega ste že slišali, da je tam lepo, a še nikoli niste bili tam? Odpravite se na izlet, sprehodite se po na novo odkritem kraju, poskusite kakšno lokalno dobroto, naredite družinski selfie in dan bo popoln.

Druženje z živalmi: Vsaj enkrat se odpravite v živalski vrt in si vzemite čas za druženje z živalmi. Zagotovo vas boso spravile v kar najboljšo voljo, saj so ravno poleti najbolje razpoložene in se jim lahko dobro nasmejimo. Lahko pa se odpravite v kobilarno in se preizkusite v jahanju.

Odkrivanje novih krajev bo zabavno, hkrati pa razširilo otrokova obzorja. | Foto: Thinkstock Odkrivanje novih krajev bo zabavno, hkrati pa razširilo otrokova obzorja. Foto: Thinkstock

Da bodo počitnice brezskrbne, pa poskrbite, da v 1. september ne zakorakate nepripravljeni

Pred začetkom popolnega poletnega odklopa doma ali na počitnicah pa lahko skupaj z otroki že opravite ugodne nakupe za naslednje šolsko leto. Vse šolske potrebščine bodo tako že pripravljene čakale v omari, vi pa boste brez skrbi uživali prav do 1. septembra.

Preverite akcijo DZS, ki je prav poletno vroča:

Akcija DZS Pika šolska 2016: od 1. 6. do 31. 7. 2016.

Ugodnosti za imetnike Pika kartice:

- 3 % popusta ob nakupu učbenikov in delovnih zvezkov,

- 10 % popusta ob nakupu izbranih blagovnih znamk,

- 30 % popusta ob nakupu izbranih učnih gradiv in kalkulatorjev.

Več o akciji na spletni strani DZS.

 

 

 

Ne spreglejte