Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2013,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pogovor

Sreda, 28. 8. 2013, 11.33

8 let

Tako se ne govori s partnerjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko pride do ljubezenskega prepira, je dovoljeno veliko, pa vendar ne vse. Tudi prepiranje je umetnost, ki jo je treba znati obvladati, predvsem pa je treba paziti na izbor besed.

Nikoli Ko v pogovoru s partnerjem začnete groziti s tem, česa nikoli več ne boste počeli zanj ali zaradi njega, zagotovo ne pripomorete k hitrejšemu reševanju težav, ampak partnerju sporočate, da ni dovolj dober in da nikoli ne bo. Beseda nikoli ne vzbuja upanja, saj gre za vprašanje vse ali nič, kar ne pušča veliko prostora za iskanje kompromisa in razumevanje drug drugega.

Zmeraj "Zmeraj narediš narobe, zmeraj te čakam, zmeraj pozabiš na ..." Takšni očitki partnerju dajejo vedeti, da imate prav le vi in da ne more storiti ničesar, da bi to popravil, ker ste se vi že vnaprej tako odločili. To ni stališče, ki bi izdajalo dobro voljo in pripravljenost, da se težave zgladijo, ampak izraža užaljenost, s katero si zaprete vse izhode.

Ampak Če na vsako partnerjevo trditev odgovarjate z ampak, pravzaprav zanikate, da bi prisluhnili njegovemu razmišljanju, temveč trmasto vztrajate pri svojem, tudi če gre za ljubezensko izjavo v stilu "rad te imam, ampak ..." Pogojevanje ljubezni partnerju ne vzbuja zaupanja, zato pa toliko bolj občutek, da ste pripravljeni manipulirati, da bi le bilo po vaše, poleg tega pa izdaja vašo nesamozavest.

Psovka Ko gredo stvari tako daleč, da začnete partnerja obkladati s psovkami in grdimi imeni, storite za vajin odnos veliko več škode, kot se vam morda zdi, na dolgi rok pa tako hote ali nehote naredite vse, da bi odnos uničili. Za psovke ni prostora in tudi ni potrebe, saj drugega učinka, kot da na smrt prizadenete partnerja, ne bodo imele, zato se jih vzdržite.

Ločitev Stavki, kot so "Ločil se bom, bolje, da se ločiva, ti si kriv, da se ločujeva ...", ne peljejo nikamor drugam kot do ločitve, ki si je morda v resnici niti ne želite. Ločitev je velik in težek korak, s katerim se ne izsiljuje vsakič, ko se spreta, saj to ne pripomore k boljši komunikaciji in reševanju težav, pa čeprav se vam med prepiranjem zdi, da ne vidite drugega izhoda. Ne opletajte z grožnjami o ločitvi, dokler ne mislite povsem resno, pa še takrat se o njej ne pogovarjajte sprti.

Bivši Naj vas ne zanese tako daleč, da bi med prepiranjem navrgli, kako bi vaš bivši vse naredil drugače, ker boste slej ko prej dobili odgovor, da se lahko kar vrnete k njemu, če je bil tako popoln. Vsekakor omenjanje bivših ne pripomore pri diplomaciji.

Ne spreglejte