Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 11. 2014,
15.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

starost kriza

Sreda, 19. 11. 2014, 15.06

8 let

Se vaša starost konča z 9? Verjetno imate krizo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Raziskave kažejo, da so ljudje, ki so tik pred praznovanjem okroglih obletnic starosti, precej bolj nagnjeni k drastičnim odločitvam, udeležbi na maratonu, pa tudi k samomoru.

Starost ni samo številka, še posebej če se vaša starost konča s številko 9. Kot kažejo rezultati študije, ki so bili objavljeni v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, so posamezniki in posameznice, ki so tik pred tem, da dopolnijo okroglo starost, precej bolj nagnjeni k drastičnim spremembam v življenju in na žalost tudi k samomoru.

Kot ugotavljata Adam Alter z univerze v New Yorku in Hal Hershfield z univerze v Kaliforniji, ljudje precej razmišljajo o smislu in pomenu svojih življenj, ko se bližajo okrogli starosti. Poleg razmišljanja o smislu življenja so precej bolj nagnjeni tudi k novim stvarem, na primer prvemu teku na maratonu, pa tudi k varanju.

Kriza nastopi tik pred okroglo obletnico V eni od vključenih raziskav je sodelovalo 42.063 odraslih iz več kot stotih držav, ki so izpolnili vprašalnik o vrednotah. Tisti, katerih starost se je končala s številko devet, so precej pogosteje poročali o iskanju smisla kot tisti, katerih starost se je končala z drugo številko.

V drugi študiji so pregledali starost uporabnikov spletne strani za povezovanje ljudi, ki iščejo partnerja za varanje. Med registriranimi uporabniki je bilo 17,88 odstotka več takšnih, katerih starost se je končala z 9, kot jih bi bilo, če bi bila starost uporabnikov porazdeljena normalno.

Udeležba na maratonu kot znanilec novega desetletja Tako imenovani "9-enders" so tudi precej bolj zastopani med udeleženci in udeleženkami maratona. Med tistimi, ki so se največjih petih maratonov v ZDA udeležili prvič, je bilo namreč kar 48 odstotkov takšnih, katerih starost se je končala s številko 9.

V ZDA so ljudje tik pred okroglimi obletnicami tudi bolj nagnjeni k samomorom, kar je eden od razlogov, da raziskovalca opozarjata na resnost tovrstnih raziskav. Nekateri učinki starosti, ki se konča s številko 9, so morda res banalni in na videz nepomembni, a če je starost lahko močan dejavnik pri tveganju za samomor, lahko nadaljnje raziskave ponudijo boljši vpogled v tovrstno problematiko.

Ne spreglejte