Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2014,
14.55

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nosečnost oploditev

Sreda, 22. 1. 2014, 14.55

4 leta, 4 mesece

Se trudite zanositi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Delanje otrok naj bi bilo predvsem zabavno opravilo, lahko pa se zgodi, da boste zakoračili na minsko polje in se ukvarjali, kaj delate narobe in kaj prav, da otroka še niste spočeli.

Zato smo pobrskali po nasvetih, ki jih ponuja svetovalka za plodnost in porodničarka (babica) Zita West in ki so lahko v pomoč marsikateremu paru, ki se trudi spočeti otroka.

Brez orgazma? Brez panike! Mnogo parov ima zelo zadovoljivo spolno življenje, tudi če ženska ne doživi vsakič orgazma. Po mnenju Westove orgazem, tudi če ga ženska nikoli ne doseže, ne vpliva na zanositev, lahko pa malce pomaga, a ne toliko, da bi se moral par (sploh ženska) s tem posebej obremenjevati. Če bosta preveč živčna, bo nastopila napetost, lahko pa tudi težave z erekcijo, zato naj se par trudi tudi uživati.

Oralni seks ne škodi Nekateri pari so prepričani, da lahko oralni seks ženski onemogoči zanositev, Westova pa razlaga: "Zaradi sline, ki vsebuje posebne prebavne encime, bi lahko govorili o komaj opaznem vplivu oralnega seksa na zanositev, zato se oralnemu seksu ni treba izogibati, razen ob plodnih dnevih."

Ujemite njegov ritem Številni moški so najbolj vzburjeni zjutraj, ko je tudi raven testosterona v telesu največja, zato je to odličen čas za delanje otrok. "Več ko je testosterona v telesu, boljša naj bi bila kakovost semenske tekočine, ugotavljajo študije," potrjuje Zita.

Previdno z lubrikanti Če par uporablja lubrikante pri seksu in se trudi zanositi, naj preveri, da gre za do semenske tekočine prijazen izdelek, da bodo semenčice lahko opravile svoje. Na tržišču obstajajo takšni lubrikanti, ki ne porušijo ravnovesja kislosti v nožnici in prav nič ne zmanjšajo užitka.

Ne morete seksati preveč Če hočete zanositi, ne morete seksati preveč in ne morete pokvariti kakovosti semenske tekočine zaradi številnih izlivov, ravno obratno: pri parih, ki seksajo samo ob plodnih dnevih, sicer pa ne, je moška semenska tekočina slabše kakovosti, ker ni sveža, zato je pomembno, da ima par redne spolne odnose. Veliko seksa sprošča tudi hormone za spolnost, torej velja, da je več seksa zdravo početje, poleg tega pa semenčice v ženskem telesu preživijo od tri do pet dni, zato je seks najmanj trikrat tedensko najboljši, če želite zanositi.

Prav tako ženskam ni treba skrbeti, če večina semenske tekočine odteče, ker je to običajno, nekaj je je že našlo svojo pot naprej. Priporočljivo je sicer, da 15 minut po spolnem odnosu ženska še leži, da semenčice preplavajo medenični kanal, ni pa treba z nogami kolesariti po zraku, ker to ne pomaga.

Rutinski pregled Preden partnerja sploh poskušata zanositi, je koristno, da se testirata, ali imata spolno prenosljive bolezni, saj te lahko zmanjšujejo možnosti spočetja.

Hitro ali počasi? Ali seksate hitro ali počasi, to ni povezano z zanositvijo. Prav tako na spočetje ne vplivajo velikost penisa, prehiter izliv in vse, kar moškega pogosto obremenjuje pri njegovi vlogi. "Ne vznemirjajte se zaradi takšnih malenkosti," pomirja Westova.

Predah po kontracepciji "Številne ženske so prepričane, da morajo po prenehanju jemanja kontracepcije počakati še nekaj mesecev, preden poskušajo zanositi. To je popoln mit in čisto nepotrebno," je odločna Zita. Telo je lahko najbolj plodno ravno prva dva meseca po prenehanju kontracepcije, zato ju izkoristite. In ne pozabite, da 85 odstotkov parov zanosi v enem letu, če redno seksajo in nimajo posebnih zdravstvenih težav oziroma težav s plodnostjo.

Ne spreglejte