Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 4. 2012,
13.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

poroka

Petek, 6. 4. 2012, 13.26

8 let

Popolna poročna torta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poročna torta predstavlja vrhunec večera, ki ni namenjena samo sladkanju. Sodobna poročna torta je popoln umetniški izdelek.

Mojstri slaščičarstva so v zadnjem desetletju popolnoma spremenili pojmovanje poročne torte.

Poročna torta ni zgolj sladica, ampak je postala prava umetnina, ki ne zadovolji samo najzahtevnejših sladkosnedov, ampak je prava paša za oči.

Tudi v slaščičarstvu obstajajo trendi. Tako so torte v zadnjih letih bolj abstraktne, barvitejše in polne različnih dodatkov.

Kako izbrati pravo torto? Okus: Najprej se odločita za okus torte. Najbolje je, da jo poskusita, preden jo naročita, da na koncu ne bosta preveč razočarana.

Zunanja podoba: Veličina torte ni samo v njenem okusu, ampak tudi v zunanjosti. Nekako velja, da naj bi bila torta skladna s poročno obleko neveste ali vsaj z barvnimi detajli celotne poroke. Ni pa to pravilo. Lahko si izberete takšno, ki vam je najbolj všeč oziroma najbolje izraža vašo osebnost.

Oblika: Sodobne poročne torte dovoljujejo veliko svobode tudi pri izbiri oblike. Lahko se odločite za klasično večnadstropno torto, zelo modne so predvsem bolj pravokotne oblike torte. Lahko ste pa bolj izvirni in se odločite za popolnoma drugačno obliko.

Okrasitev: Zadnja leta se pri okraševanju poročnih tort uporablja sveže cvetje ali takšno, narejeno iz mase ticino ali marcipana. Torte se lahko okrasijo tudi s svežim sadjem, nekateri pa se radi poigravajo tudi z izvirni figuricami iz marcipana ali mase ticino.

Posebne "torte": Če želite svoje svate pogostiti z izvirno sladico, se lahko namesto klasične poročne torte odločite tudi za tako imenovane kolačke ali "cup cakes", ki so velik hit sodobnega slaščičarstva.

Tradicija rezanja torte Poročno torto mladoporočenca tradicionalno razrežeta ob polnoči. Torta simbolizira srečo, mladoporočencema pa naj bi prinesla boljšo plodnost.

Prvi kos mora odrezati nevesta, ženin pa ji pomaga tako, da pri rezanju položi svoje roke na njene, kar naj bi bil simbol pokroviteljstva in sodelovanja.

Prva dva koščka torte sta namenjena njima, ki morata eden drugemu ponuditi grižljaj torte.

Z deljenjem torte med svati ženin in nevesta delita tudi srečo. Vsak povabljenec mora pojesti vsaj en košček torte, sicer lahko v hišo mladoporočencev prinese nesrečo.

Če nevesta želi, da ji bo mož zvest, mora shraniti košček torte.

Ne spreglejte