Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 4. 2012,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

poroka

Četrtek, 12. 4. 2012, 14.11

8 let

Odkrijte recept za srečen zakon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ljubezni ne obstaja skrivnostna formula za uspeh, a vendarle lahko veliko naredimo tudi sami. Kako do uspešnega zakona, nam je razložila imago svetovalka Ana Bešter Bertoncelj.

Kolikokrat ste sanjali o pravljičnem ljubezenskem koncu, v katerem bi s svojim izbrancem živeli srečno do konca svojih dni? A kaj, ko nam grenke izkušnje našega vsakdana dopovedujejo, da takšnih koncev ni in da obstajajo samo v pravljicah. Toda obupati je prelahko, pari se danes prehitro obrnejo proč od svojega zakona in namesto da bi se lotili reševanja težav v odnosu, mislijo, da je lažje, če partnerja enostavno zamenjajo, pravi svetovalka Ana Bešter Bertoncelj.

Univerzalnega recepta, ki bi deloval v vseh zakonih, sicer ni, toda obstajajo, kot pravi, določena vedenja, ki prispevajo k temu, da je odnos zadovoljujoč. "Sčasoma je v odnosu vse manj romantike, norčij in zabave, vendar je dobro, da vse to ohranimo. Če ne gre spontano, je zaželeno, da načrtno delamo za to, da vse to v odnos vrnemo. Ena najpomembnejših stvari za dober dolgoročni partnerski odnos pa je medosebni dialog, še posebej pa je pomembna komunikacija pri reševanju sporov," pojasnjuje Bešter Bertoncljeva.

Sodobni zakon zahteva drugačna partnerja Dejstvo je, da smo danes v partnerstvu zahtevnejši kot pred nekaj desetletji. Zavedamo se, da je partnerstvo neki živ organizem, ki se razvija, raste, nas lahko dopolnjuje, lahko pa postane tudinaša poguba. Tako moški kot ženske dobro vedo, kaj lahko pričakujejo in kakšne so njihove vloge na skupni poti. A kljub temu in morda prav zaradi tega se številni pari po nekaj letih skupnega življenja preprosto izgubijo in ne najdejo več skupne poti. Prevečkrat se predajo rutini, iščejo pobege in se ne osredotočajo več na svoje partnerje. Preštevilni zakonci živijo drug mimo drugega, vsak prežet s svojimi opravili in skrbmi, k večjemu prepadu med partnerjema pa je v zadnjih letih veliko pripomogla tudi sodobna tehnologija.

"Pomanjkanje časa zaradi velike obremenjenosti s službo je zagotovo lahko eden od razlogov, da v odnosu sem in tja 'zaškripa'," še poudarja Bešter Bertoncljeva.

Največje napake, ki jih delamo v zakonu

Težko je konkretizirati napake, poudarja Bešter Bertoncljeva, so pa najusodnejša določena vedenja, ki so za odnos rušilna.

"Določena vedenja vodijo k temu, da smo v odnosu ranjeni, nezadovoljni, da se počutimo prazne, neizpolnjene ... Ko ima človek občutek, da s partnerjem ni povezan, da ni več upanja, ko ima občutek nemoči, nevrednosti, občutek neljubljenosti in tako dalje, po navadi poišče izhod. Lahko v obliki raznih odvisnosti, lahko gre za varanje. Izhodi pa so lahko tudi manj rušilni za odnos in jih na prvi pogled lahko sploh ne zaznavamo kot nekaj, kar odnosu škoduje. Lahko gre za to, da eden od partnerjev neprestano dela, je obseden s športom, vedno bolj je problematična tudi pretirana uporaba socialnih omrežij in interneta. Vse te dejavnosti so lahko neškodljive, vendar so, če jih uporabljamo zato, da nekako bežimo od partnerja, potem to izhodi."

Ne spreglejte