Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
7.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 7.36

8 let

Ljubiti dva hkrati? Čisto mogoče!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tako pravijo rezultati naše ankete, v katerih vas je več kot polovica pritrdila, da verjame, da lahko ljubimo dva hkrati. Ampak, ali je to v praksi res mogoče?

Ideali ljubezni se hitro porušijo, ko se znajdemo na razpotju dveh zvez, dveh posameznikov, ki nam vsak po svoje ponujata nekaj edinstvenega, in ko nam vsak po svoje ponujata svojo, drugačno ljubezen. A ljubezen je zapletena reč in kljub vsesplošnemu prepričanju oziroma želji po enem samem, se v vsakdanjem realnem življenju kmalu vse obrne na glavo. "Zaljubil sem se v drugo, ampak to ne pomeni, da tebe ne ljubim. Še vedno bi živel s tabo." Besede, ki zadenejo, zmedejo, nas prizadenejo in jezijo. Seveda mu ne verjamemo, ko pride domov s takšno izjavo, saj je to nemogoče in je le dober izgovor, da bi lahko sedel na dveh stolčkih hkrati.

Ali je to samo dobra življenjska laž, ki nekomu omogoča udobnejše življenje in ali je sploh možno ljubiti dva človeka hkrati smo povprašali družinsko in partnersko terapevtko Veroniko Seles, ki pravzaprav potrjuje rezultate naše ankete: "Seveda je to mogoče. To se dogaja zato, ker imamo ljudje različne potrebe in se prav lahko zgodi, da pri enem partnerju najdemo zadovoljitve ene potrebe, pri drugem pa druge. Na primer, en partner nam lahko zadovolji potrebo po neki mirnosti, družini, drugi pa nam zadovolji recimo potrebo po neki razburljivosti. Torej, eden zadovolji eno potrebo, drugi spet drugo – oba pa naredita eno celoto."

Sedeti na dveh stolčkih?

A v nekem zdravem partnerskem odnosu je prostor samo za dva, prej ali slej se bo zgodilo, da bo eden izpadel. In četudi je lahko na prvi pogled videti preprosto ljubiti dva, je iskanje ljubezni v dveh posameznikih hkrati dolgoročno tek na kratko progo. Zavedati se je treba, da je pomemben element v partnerskih odnosih tudi tovarištvo, kar večkrat spregledamo. V tovarištvu sta posameznika predana drug drugemu in si oba želita, da bi se njuno razmerje razvijalo in raslo. To je možno le pri tistih posameznikih, ki so se stoodstotno in zavestno odločili, da se podajajo v to skupno partnersko avanturo, ki jo je že tako težko speljati v dvoje, kaj šele s tretjim potnikom.

Ne spreglejte