Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 3. 2012,
9.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 3. 2012, 9.20

8 let

Ljubite se na gregorjevo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pozabite na valentinovo! Slovenci imamo svoj dan zaljubljencev, ki ga praznujemo prav danes. Obudite stari slovenski praznik in svoji najdražji polovici prav danes posvetite nekaj posebnih trenutkov.

Ob poplavi komercializacije običajev in praznikov prepogosto pozabljamo na tiste, ki so nam bližji in so pravzaprav del naše tradicije.

Danes je gregorjevo, slovenski dan zaljubljencev in dan, ko se ptički ženijo, saj je prav ta dan po julijanskem koledarju veljal za prvi pomladni dan.

Zakaj bi torej praznovali valentinovo, če bi lahko z nekaj dobre volje obudili stari slovenski praznik, zaradi katerega bi postali edinstveni in s pomočjo katerega bi se lahko odcepili od vala novih praznikov, katerih glavni cilj je potrošništvo in še zdaleč ne izkazovanje pristnih čustev.

Kako praznovati?

Pozabite na kičaste srčke in druga draga komercialna darila. Bodite izvirni, skromni, a predvsem iskreni. Kakorkoli boste praznovali gregorjevo, naj bo ta gesta v prvi vrsti iskrena in iz srca. Vse, kar je prisiljeno, kar valentinovo običajno je, izgubi vrednost.

Predstavljamo vam nekaj namigov, s katerimi lahko pripravite vrhunsko presenečenje. Verjamemo pa, da imate tudi sami v svoji zakladnici nekaj romantičnih idej – samo pobrskati je treba!

Spuščanje ladjic: Čeprav se običajno ladjice, tako imenovani gregorčki, spuščajo na predvečer gregorjevega, lahko s takšno romantično gesto simbolično obeležite vajino ljubezen tudi danes. Sami naredite plovilo, na katerega napišite ljubezensko sporočilo, nato pa ga skupaj spustita po najbližji reki ali potoku.

Napišite pismo: Kdaj ste svojemu partnerju nazadnje napisali pismo, pravo pismo, na kosu papirja? Nikoli? Spomnite se na srednješolsko pisarjenje ljubezenskih sporočil. Prebudite pesnika v sebi in mu napišite nekaj izvirnega, nekaj, kar bo hranil do konca življenja. Prav ta kos papirja bo postal eden dragocenejši spominov na vajino ljubezen.

Zasnubite jo: Iščete pravi trenutek, da bi ji izpovedali ljubezen, pokleknili na kolena in jo zaprosili, da bi preostanek življenja preživela z vami? Danes je pravi trenutek! Pojdita nekam v naravo, danes bo kot nalašč pravo vreme, in ji med čivkanjem ptičkov povejte, da si želite, da bi postala vaša žena.

Šopek rož: Prve spomladanske rožice so že zavzele travnike, zato ne boste imeli težav za pravi spomladanski "pušeljc". Če vam primanjkuje časa, pa zavijte na tržnico in ji kupite šopek spomladanskih cvetlic.

Vzemita si čas zase: Čeprav je danes delovni dan, izkoristita višek ur in pojdita prej iz službe, da bosta lahko ujela še kakšen žarek sonca in uživala v naravi. Privoščita si piknik, naj vama spomladanski sončni žarki ogrejejo srce, pozabita na vsakdanje skrbi in uživajta v brezdelju. Zvečer pa si privoščita nekaj kulinarične romantike.

Ne spreglejte