Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2011,
8.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 29. 4. 2011, 8.39

7 let, 12 mesecev

Ko je virtualnega seksa preveč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Seks in seksualne vsebine še nikoli niso bile dostopne s takšno lahkoto in tolikšnemu številu ljudi kot danes, zato ni čudno, da fenomen odvisnosti od virtualnega seksa narašča.

Virtualni seks je zelo široko področje dejavnosti, med katere spadajo ogledovanje eksplicitnih seksualnih vsebin (fotografij, posnetkov …), udejstvovanje v klepetalnicah, izmenjava seksualnega materiala, naročanje na seksualne vsebine … Razlogov, zakaj se ljudje tako zlahka vživijo ali zapletejo v virtualna spolna razmerja, je veliko. 1. Dostopnost Internet je praktično povsod in s tem njegove vsebine, ki jih lahko uporabljate doma, v šoli, službi in drugje. Poleg tega je dostop do seksualnih vsebin na internetu pogosto zastonj, kar je tudi denarno zelo privlačno.

2. Anonimnost Nihče vas ne pozna, uporabljate lahko izmišljeno ime in nikogar ni, pred komer bi morali zardevati.

3. Izoliranost V vašem virtualnem svetu veljajo vaša pravila, zunaj pa se je treba spoznavati, navezovati stike, se lepo oblačiti, zapravljati denar za zmenke, iz katerih potem morda nič ni …

4. Izživljanje fantazij Virtualni seks ponuja ljudem možnost, da sprostijo svoje fantazije, ne da bi pri tem komu škodili ali tvegali biti zasmehovani in zavrnjeni. Vsak lahko izbere zase po svojem okusu, ki je lahko tudi zelo poseben.

Tesnoba, odvisnosti, depresija, osamljenost in stres so še nekateri dejavniki, ki lahko dodatno vplivajo na razvoj odvisnosti od virtualnega seksa.

Kako vedeti, da gre za odvisnost Obstaja razlika med "zdravo" uporabo seksualnih vsebin, ki jih ponuja internet in ki jih posameznik raziskuje, ne da bi poslabšale kakovost njegovega (spolnega) življenja. O simptomih odvisnosti govorimo, ko opazite: - da preživljate vedno več časa na internetu zaradi seksualnih vsebin, - da se vaše spolno življenje pod vplivom virtualnega seksa spreminja – ne na bolje, - da pogosto mislite na virtualni seks, tudi ko bi morali delati kaj drugega, - da so vaše odločitve pogojene z dostopanjem do vsebin, to vpliva na vaše delo, odnose v družini, partnerstvo ..., - obtoževanje in obsojanje samega sebe, občutke krivde, slabe vesti in sramu, - izgovore in laži, da bi prikrili svoje početje, - denarne težave, - da vam drugi povejo, da na internetu preživljate preveč časa.

Kaj lahko storite

Vedno več je primerov, ko si ljudje pri premagovanju virtualne seksualne odvisnosti poiščejo strokovno pomoč, veliko pa morajo še vedno rešiti sami na poti do svoje ozdravitve. Seks je ljubljenje, ne divje hitenje za orgazmom, je ljubkovanje, bližina, spoznavanje, radovednost, ranljivost, čustvenost, varnost, zaupanje … Je postavljanje meja, ki ne pomenijo zavrnitve, je zrelost, je sprostitev. V živo je izkušnja, za katero se je vsekakor vredno potruditi. Tako in tako pa smo vsi ves čas na internetu.

Ne spreglejte