SiolNET. Trendi Odnosi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdaj začeti učenje tujega jezika?

2

termometer

Strokovnjaki za poučevanje tujih jezikov menijo, da je sposobnost otroka za usvajanje jezika prirojena, zato se lahko začne učiti drugi, tretji in katerikoli nadaljnji jezik takoj ob rojstvu.

Danes enojezičnost ni več norma v odprtih družbenih okoljih, saj kažejo rezultati znanstvenih raziskav na številne prednosti govorcev več jezikov pred govorci enega jezika.

Govorci več jezikov imajo bolje razvito divergentno mišljenje "Prednosti se kažejo na področju delovanja možganov, saj je za večjezične uporabnike značilna drugačna struktura možganov kot za enojezične. Govorci več jezikov imajo bolje razvito divergentno mišljenje, metajezikovne zmožnosti in se v kompleksnih okoliščinah bolj uspešno osredinjajo na izbrano nalogo," meni o pomenu učenju dodatnih tujih jezikov Karmen Pižorn, docentka za didaktiko angleščine na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani ter nadaljuje, da "se kažejo pomembne prednosti tudi na osebnem kot tudi na profesionalnem področju, saj so ljudje, ki delujejo v več jezikih, bolj odprti za druge in drugačne, so bolje zaposljivi, imajo povečane možnosti stika z avtentičnimi viri itn."

Če razumemo, da je razvijanje večjezičnosti koristno, a starši imajo mogoče pomisleke, kdaj začeti z uvajanjem. Karmen Pižorn meni, "da najnovejše raziskave s področja razvojne psihologije, psiholingvistike, sociolingvistike in jezikoslovja podpirajo uvajanje tujih jezikov v čim zgodnejše otroštvo, ki daje temelj vsem področjem učenja, ki jih določena skupnost prepoznava kot pomembne."

Kakovostno učenje/poučevanje tujih jezikov že od začetka šolanja naprej spodbuja pozitiven odnos otrok do tujih jezikov ter omogoča otrokom dodatno dimenzijo pri osebnem razvoju.

Način učenja jezika naj bo primeren starosti otroka "Starost začetka uvajanja tujega jezika je odvisna od različnih faktorjev, najpomembnejši pa je kaj želimo doseči," meni Mija Selič, učiteljica z dolgoletnimi izkušnjami poučevanja tujega jezika, predavateljica in pomočnica direktorja pri CL-SCL d.o.o ter nadaljuje. "Sposobnost otroka za usvajanje jezika je prirojena, zato se otrok lahko začne učiti drugi, tretji in katerikoli nadaljnji jezik takoj ob rojstvu, nekateri znanstveniki trdijo, da učenje maternega jezika poteka že v maternici."

Mija Selič prav tako poudarja, da naj bo način dela primeren starosti otroka. "To pomeni pri poučevanju uporab igre, krajših in pestrih dejavnosti, uporaba vizualnega in slušnega materiala, veliko gibanja, petja."

Zgodnje učenje naj poteka v skladu z otrokovimi zmožnosti "Zgodnje učenje tujega jezika je smiselno, utemeljeno in (zelo) uspešno, če najprej poteka v skladu z otrokovimi razvojnimi zmožnosti in kot drugič, če izvedba zelo kakovostna. Če poteka pod navedenimi pogoji, potem nikoli ni prezgodaj ter nikakor ni obremenjevanje otrok." je bil kratek, a dovolj jasen odgovor Saše Jazbec, docentke za didaktiko nemškega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

Za starše je tako najugodneje, če jim zgodnje učenje tujih jezikov ponudi vrtec ali šola, ki jo njihov otrok obiskuje. Če te možnosti ni, potem se starši lahko odločijo za eno izmed številnih šol, ki nudijo tudi zgodnje učenje tujega jezika.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin