SiolNET. Trendi Odnosi
1,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdaj otroku kupiti prvi mobitel?

1,10

termometer

otrok telefon
Foto: Thinkstock

Telekom Slovenije in Center pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout v okviru projekta Moja prva pogodba starše in otroke ozaveščata o odgovorni, uravnoteženi, varni in konstruktivni uporabi mobilnih naprav.

V okviru aktivnosti so za starše pripravili smernice s ključnimi vprašanji, ki so jim v pomoč pri odločitvi o nakupu mobitela, ob tem pa še pogodbo za uporabo mobitela, v kateri starši s svojim otrokom oziroma mladostnikom opredelijo pravila njegove uporabe.

Za kakršnakoli vprašanja, povezana s to temo, in nasvete bodo strokovnjaki Telekoma Slovenije in centra Logout staršem in mladostnikom na voljo na posebnem dogodku v petek, 12. oktobra, med 16. in 19. uro v Telekomovem centru Citypark v Ljubljani. Pri tem lahko starši na dogodku izbirajo tudi med mobiteli, primernimi za otroke, ter izkoristijo dodatne ugodnosti.

Moja pogodba za moj mobitel

V Telekomu Slovenije ob nakupu prvega mobitela priporočajo, da starši z otrokom oziroma mladostnikom podpišejo Mojo pogodbo za moj mobitel, v kateri opredelijo pravila uporabe mobitela, vključno s pogoji, kdaj se lahko mobitel uporablja in kdaj ne, ter nekaterimi drugimi podrobnosti.

Pri tem pa je pomembno, da se pravil seveda držita obe strani, torej tudi starši. Pogodbi so priložene še smernice, ki spodbujajo starše in otroke k pogovoru o aktualnih temah odraščanja, ki jih prinaša digitalni svet, kot so varnost in zasebnost komunikacije, spletni bonton, spletno nasilje, pomen osebne komunikacije ipd. Moja pogodba za moj mobitel je skupaj s smernicami objavljena tudi na http://ts.si/Moja-prva-pogodba.

Prvi naj bo predplačniški, za starejše pa možnost neomejenih klicev in veliko interneta

Pri izbiri prvega mobitela za otroka v Telekomu Slovenije staršem priporočajo predplačniško ponudbo Mobi, ki vključuje mobitel ter SIM-kartico z mobilno številko in dobroimetjem. V tem primeru je namreč za klice, sporočila in dostop do interneta mogoče porabiti le toliko, kot je prednaloženega stanja na računu. Tako se otrok nauči preudarno razpolagati z razpoložljivim dobroimetjem, starši pa imajo nadzor nad stroški. Ko se otrok že nauči odgovorne rabe mobitela, je čas za prehod na naročniške pakete.

Paket Neodvisni A ali Neodvisni B sta z neomejenimi klici in veliko interneta primerna rešitev za najstnike od 11. leta. Za marsikoga pa je dobra rešitev tudi odločitev za podrejeno naročniško razmerje Druga številka, ki ga lahko vključijo naročniki paketov Dostopni A, Dostopni B in Dostopni C ali Modri Svet in prinaša prihranek pri mesečni naročnini.

V posebni akcijski ponudbi so za lažjo izbiro pravega mobitela za otroke v Telekomu Slovenije pripravili tudi nabor preprostih pametnih mobitelov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin