Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 11. 2013,
7.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

branje otroci knjige

Ponedeljek, 4. 11. 2013, 7.37

8 let

Kako spodbuditi otroka k branju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Branje je ključnega pomena za otroški razvoj, ampak na žalost številni današnji otroci raje gledajo televizijo kot berejo knjigo. Pripraviti svoje otroke k branju je izziv, ki ni nedosegljiv.

Tilka Jamnik, promotorka branja, je o pomembnosti branja v intervjuju za Planet Siol.net povedala: "Najprej je pomembno, da otroku beremo odrasli, takrat, ko sam še ne bere, in dokler si to želi. Branje ugodno vpliva na otrokov vsestranski, intelektualni, čustveni, socialni razvoj, spodbuja njegov govor, domišljijo, radovednost … Ali kot poskušamo preprosto povedati staršem: če želite, da bo vaš otrok v šoli in življenju uspešen, mu čim več berite v predšolskem obdobju, vse od rojstva. Zelo pogosto, na vseh koncih, zasledim znani citat Alberta Einsteina: Če želite, da bi bili vaši otroci bistri, jim pripovedujte pravljice. Če želite, da bi bili še bistrejši, jim pripovedujte še več pravljic. In če otroku veliko beremo, bo potem tudi sam bral brez težav in z veseljem, postal bo bralec za vse življenje."

Angleški pisatelj Neil Gaiman meni, da lahko odrasli s svojim izborom knjig uničijo otroško ljubezen do branja. Tako naj starši ignorirajo instinkt, da bi otrokom dali knjige, ki so vredne branja, in naj dovolijo, da otroci sami izberejo, kaj bodo brali, ter dodal: "Mislim, da ne obstaja slaba knjiga za otroke."

Ideje za spodbujanje branja Če želite v svojem otroku vzbuditi zanimanje za branje, vam podajamo nekaj idej, ki vam bodo mogoče pomagale.

• Predvsem bodite dober vzgled. Za otroke, ki vidijo starše, kako uživajo ob branju knjig in imajo knjige na dosegu roke, je veliko bolj verjetno, da bodo bralci tudi sami.

• Berite otrokom že od mladih nog. Številni ljudje se spominjajo, kako so jim ljubezen do knjig podarili starši, ko so jim brali pravljice za lahko noč.

• Naj bo branje vsakodnevna navada vašega otroka – ali je enoletnik ali desetletnik.

• Otroška soba naj bo polna knjig. Otroci, ki zrastejo obkroženi s knjigami, gledajo nanje kot na svoje prijateljice ter so njihove zaveznice v učenju in avanturah.

• Če zna vaš otrok že brati, naj vam bere. Naj bo posamezno poglavje v knjigi kratka zgodba.

• Vpišite otroka v lokalno knjižnico in bodite stalni izposojevalci knjig in udeleženci drugih knjižničnih aktivnosti.

• Spoznajte otrokove interese in jih povežite s knjigami. Pokažite jim, kako dobra knjiga razširi njihovo znanje na določenem področju in jim širi njihovo splošno obzorje.

• Določite prijetno mesto za branje z dobro osvetljavo.

• Kupujte knjige za rojstne dneve.

• Otroci radi prelistavajo in berejo otroške revije, zato naj jih bo dovolj na dosegu roke.

• Omejite čas pred televizijo in določite čas za branje. A nikoli ne uporabite televizije kot nagrado za branje ali kazen za nebranje.

Ne spreglejte