Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 12. 2013,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

razhod partnerstvo prazniki prazniki

Četrtek, 5. 12. 2013, 11.33

8 let

Kako preživeti sezono razhodov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če lahko verjamemo analitikom statusov na Facebooku, smo tik pred vrhuncem letošnje sezone razhodov, ki vsako leto nastopi pred božičem.

Pred tremi leti je David McCandless na podlagi deset tisoč sprememb stanu na Facebooku izluščil obdobja v letu, ko se razide največ parov. Eno od najbolj turbulentnih obdobij se začne novembra in traja vse do dni tik pred božičem. Takrat število razhodov najbolj naraste, nato pa se začne drastično umirjati, saj je prav na božični dan po tovrstnih podatkih najmanj razhodov v vsem letu.

Obdobje, v katerem smo zdaj, pa ni edina sezona razhodov. Teh je več na valentinovo, pred poletnimi počitnicami, precej kritični pa so tudi ponedeljki. Kako resno lahko jemljemo statistiko, ki temelji na objavah na Facebooku, je seveda vprašljivo, a dejstvo je, da so prazniki za številne stresni, kar pa lahko vpliva tudi na naše odnose in partnerska razmerja.

Nekoliko v šali tako lahko rečemo, da če nam uspe prebroditi zadnje tedne pred božičem, smo statistično varni vsaj do februarja, vseeno pa je nekaj načinov, kako se izogniti predbožični ljubezenski drami, seveda pod pogojem, da vaše razmerje že zdaj ne visi na nitki.

Pustite si dovolj prostora Prazniki pomenijo več prostega časa, prosti čas pa pomeni, da več časa preživimo s partnerjem ali partnerico, za kar pa vemo, da lahko vodi v katastrofo. V decembru si zato pustite, da nekatere stvari počnete ločeno. Morda je zdaj čas, da konec tedna preživite sami s starši ali pa odpotujete na izlet s svojimi prijatelji ali prijateljicami.

Ne drezajte v partnerja ali partnerico Kot je v seriji Oglaševalci modro pripomnila Joan Halloway, si moški nikoli ne vzamejo časa, da bi končali razmerje, temveč te ignorirajo tako dolgo, dokler od njih ne izsiliš priznanja, da te v resnici sovražijo. Enako verjetno velja tudi za ženske, zato predvsem v prazničnem času ne izgubljajte časa in živcev z vprašanji, kaj je narobe in kaj se je spremenilo. Med prazniki smo vsi malce na trnih, zato dodatno drezanje samo še povečuje napetost.

Izogibajte se družbi, ki ni obema po godu Včasih se družimo z ljudmi, ker imamo preveč slabo vest, da bi zavrnili njihovo vabilo na hišno zabavo ali večerjo, krivda za polomijo večera pa pogosto pade na tistega, ki je sprejel povabilo. Da ne omenjamo neprijetnih trenutkov, ko si partnerja v pričo drugih izmenjata serijo odrezavih pripomb. Če nad druženjem v določeni družbi ne bosta navdušena oba ali obe, povabilo raje prijazno zavrnita. Enaka previdnost velja tudi za obiske staršev.

Če pa res škripa … Če pa v vašem odnosu res škripa in se vam zdi, da je razhod v prihodnjih tednih neizbežen, je to najbolje storiti čim prej. Morda vzemite nasvet komedijanta Chrisa Rocka in partnerju ali partnerici preprosto recite: "Koga hecava?", kar naj bi bil precej uporaben stavek za začetek pogovora o sporazumnem razhodu.

Prej ko boste končali kalvarijo, prej boste lahko izkoristili decembrska druženja, ki ponujajo več kot dovolj priložnosti za spoznavanje novih potencialnih partnerjev in partneric. Če pa vam vseeno uspe prebroditi praznike v dvoje, si, kot rečeno, vsaj do februarja lahko oddahnete. Tako vsaj pravi statistika.

Ne spreglejte