SiolNET. Trendi Odnosi
Vsebino omogočajo Mali junaki

Foto: Mali junaki

  • Messenger
  • Messenger

Feri Lainšček – vsak otrok je lahko glavni junak v knjigi

Feri Lainšek Mali junaki
Vsebino omogočajo Mali junaki

Foto: Mali junaki

Izšla je prva personalizirana pesniška slikanica s pomladnimi in poletnimi pesmicami, ki jo je napisal Feri Lainšček, eden najbolj priznanih slovenskih pisateljev, pesnikov in scenaristov.

Pravo junaštvo je povezano z dobrim namenom

Feri Lainšček je avtor, ki slovenske bralce vedno navduši, pa naj bo to s proznim delom, scenarijem ali poezijo. Zase pravi, da se še vedno počuti radoveden kot otrok, kar je verjetno razlog, da so njegova dela tako iskana med bralci.

Slikanico Ferija Lainščka Pesmice za sončne dni lahko naročite tukaj: za fantke in za punčke.

  Feri Lainšek Mali junaki

Kateri junak ste si želeli postati kot otrok?
Zelo sem si že od malega želel odpotovati v vesolje. Ko je potem Neil Armstrong kot prvi človek stopil na Luno in sem lahko to spremljal celo po televiziji, sem upal, da se bom lahko že kmalu tudi sam odpravil na pot. No, mama me je prepričala, da se vse to ni zares zgodilo, ampak so si senzacijo Američani izmislili in so vse skupaj posneli nekje v puščavi. Neil Armstrong je tako zame vsaj za nekaj časa postal pravljični junak.

Kaj bi moral doživeti vsak Mali junak?
Morda bi moral prehoditi pot spoznanja, da pravo junaštvo ni nikoli povezano le s pogumom, močjo in drznostjo, ampak tudi z dobrim namenom, velikodušnostjo, žrtvovanjem in navsezadnje tudi s častjo. V času, ko iz priljubljenih zgodb nekako izginjajo te tradicionalne vrednote, me je včasih prav strah otroške identifikacije z junaki, ki ne delujejo v imenu dobrega in pravičnosti.

Katera igračka ali pravljica vam je pomagala biti mali junak?
Večina mojih igrač je bilo izdelanih iz lesa, ličja, blaga in celo iz krompirja. Prav gotovo je bilo potrebno veliko otroške domišljije, da se je lahko storž spremenil v leteči krožnik – ampak, verjemite, to se je takrat res z lahkoto dogajalo in hvala bogu, da je bilo tako. Otroštvo sem pravzaprav preživel v čudovitem fantazijskem svetu, v katerem je bilo čisto zares vse mogoče.

Kaj počnete danes, ko se spremenite v malega junaka?
V malega junaka se zdaj najverjetneje spreminjam le še v spominih na otroštvo. Taki spomini so seveda različni, predvsem pa bolj ali manj zamegljeni. V nekatere otroške fantazije se je sicer še mogoče vrniti in jih tudi podoživeti, nekatere čarovnije in očaranosti pa so z leti verjetno za zmeraj izginile in se razblinile.

Kdo so Mali junaki in zakaj ste tudi vi Mali junak?
Zdi se mi, da v sebi nekako še ohranjam otroka, in mi pri tem ne gre na otročje. Najboljši dokaz za to najverjetneje je, da sem še zmeraj neznansko radoveden.

Knjiga kot vir informacij in znanja

Dobro razvita bralna pismenost je nujna za vsakega otroka, da bo lahko funkcioniral v družbi. Zato je treba že zgodaj spodbujati branje, tudi poezija ima velik pomen za otrokov jezikovni in intelektualni razvoj. Bogati čustveno življenje in besedni zaklad, branje pa med otroki in starši poglablja čustvene vezi, zato otroku že v predšolskem obdobju redno prebirajmo pesmice in zgodbe, jim prepevajmo in pripovedujmo. Za branje ni nikoli prezgodaj.

Mali junaki

Zgodovina ljudskega pesništva dokazuje, da je imela poezija že v preteklosti močno vlogo pri vzgoji otrok, saj so se ohranile številne ljudske uspavanke, nagajive prstne igre, igrive izštevanke oziroma šaljivke ter  kratki verzi.

Otrok s poslušanjem poezije in verzov pridobi občutek za ritem, pesem ga uvaja v svet metafor, sopomenk in primerjav ter drugih pesniških elementov, glas odraslega ga pomirja in mu daje popotnico za poznejšo ljubezen do pisane besede.

Starši naj za otroka izberejo knjige s kakovostnimi besedili in vrhunskimi ilustracijami, ki bodo pomagale izoblikovati otrokov okus za literaturo in estetiko.

Kako naročiti knjige Mali junaki:

Mali junaki knjige

1. Na www.malijunaki.si izberete najljubšo knjigo.

2. Določite spol, ime in videz glavnega junaka.

3. Napišete osebno posvetilo za malčka.

4. Počakate nekaj dni in knjiga bo pri vas.

5. Uživate ob branju skupaj z malčkom.

Če jo podarite kot rojstnodnevno darilo, lahko založba doda pesmico za rojstni dan.

Slikanice Mali junaki imajo trde platnice in velike tiskane črke, tako da so pesmice primerne tudi za tiste, ki se že spoznavajo s črkami in besedami. Vezava in papir so odporni na otroško navdušenje.

 

delitve: 88
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin