SiolNET. Trendi Odnosi
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Družinske prvomajske počitnice brez stresa

0,68

termometer

Oče in sin
Foto: Thinkstock

Otroci na počitnicah ne potrebujejo velikih avantur, temveč sproščene starše.

S prvomajskimi prazniki se začenja sezona dopustov, ob čemer je zanimiv izsledek raziskovalcev nizozemske univerze Breda, ki so ugotovili, da ljudem več zadovoljstva kot počitnice prinese načrtovanje počitnic. Kar je pri družinskih počitnicah še kako res, saj so prosti dnevi za mnogo družin povod za stres.

Mnogokrat je tako, ker od prostih dni pričakujemo preveč, predvsem pa so ta pričakovanja napačna. Tako kot pri pričakovanjih v ljubezni in zakonu tudi na predstave o družinskih počitnicah vplivajo medijske podobe srečnih družin v zabaviščnih parkih ali na plaži. Resnica pa je seveda malce manj popolna.

Pričakovanja naj bodo v skladu s starostjo otrok

Kljub temu lahko z nekaj preprostimi odločitvami družinske počitnice spremenimo v vir zadovoljstva, predvsem pa v čas brez stresa.

Z majhnimi otroki bomo težko sproščeno uživali v prestižni restavraciji, medtem ko bo piknik na prostem neizmerno zabaven. Z majhnimi otroki bomo težko sproščeno uživali v prestižni restavraciji, medtem ko bo piknik na prostem neizmerno zabaven. Foto: Thinkstock

Res je, kar so ugotovili nizozemski raziskovalci: sreča je v načrtovanju. Pri družinskih počitnicah toliko bolj. Zato je za mir na počitnicah pametno, da se jih načrtuje v skladu s starostjo otrok. Nerealno je pričakovati, da bo družina s štiriletnikom uživala v gurmanski večerji v dragi restavraciji. Bo pa verjetno velika zabava pečenje klobas ob tabornem ognju. 

Animacija: jutranje crkljanje

Ni treba, da družinske počitnice preživljate v resortu z organizirano animacijo, ki jo nato otroci redno obiskujejo, kot bi bili v šoli. Počitnice so tudi brezdelje. Začnite dan z družinskim crkljanjem v postelji. Knjige se lahko bere tudi zjutraj in nikjer ne piše, da morate že ob osmih zjutraj hiteti dogodkom naproti.

Pripravite zajtrk skupaj z otroki. Če ni hitenja v šolo, vrtec in službo, je lahko jutranje kuhanje popolna zabava, zajtrk pa je lahko obilno razvajanje s palačinkami ali mafini.

Izkoristite podarjeni čas, skupaj z otroki pripravite kraljevski zajtrk in uživajte v njem. Izkoristite podarjeni čas, skupaj z otroki pripravite kraljevski zajtrk in uživajte v njem. Foto: Thinkstock

Pozabite na turistične atrakcije

Ne pričakujte, da bodo otroke zanimale turistične zanimivosti, zato časa ne organizirajte, kot da ste na turistični transverzali od atrakcije do atrakcije. Izberite tiste, za katere se vam zdi, da bi utegnile zanimati tudi otroke, morebiti atraktiven grad, muzej igrač ali kmetija z domačimi živalmi.

Družinska avantura ni le obisk Gardalanda. Verjemite, da se bodo otroci z veseljem spominjali tudi precej manj atraktivnih dogodkov.

Škatla aktivnosti za deževne dni

Čudežna rešitev za prijetne počitnice je tudi škatla aktivnosti za deževne dni. To so lahko sestavljanke, družabne igre, plastelin, barvice. Vse, kar bo otroke zabavalo, medtem ko ne bodo mogli tekati zunaj.

Včasih je partija kart najboljša zabava. Včasih je partija kart najboljša zabava. Foto: Thinkstock

Sploh pa – popoldne, ki ga družina preživi ob partijah Črnega Petra ali Enke, pri starejših otrocih tudi remija in taroka, bo spomin, ki ga bo otrok vedno nosil s seboj.

Prilagodljivi in sproščeni starši

Eden od  pogojev za prijetne družinske počitnic je, da ste prilagodljivi. Če se petletniku med kolesarskim izletom zazdi, da je neznosno utrujen, je to lahko povod za piknik v travi, iskanje polžev in prirejanje polžjih dirk. Ni treba na vsak način vztrajati pri izpolnitvi dnevne kolesarske norme ali katerekoli druge načrtovane aktivnosti.

Naploh so za prijetne počitnice najpomembnejši sproščeni starši. Nikakor se ni treba na vsak način nemudoma pritoževati zaradi sobe, ki ni takšna kot v katalogu, ali kolone na cesti, ki je daljša, kot ste predvideli, kaj šele zaradi slabega vremena. Konec koncev ste na počitnicah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin