Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 4. 2015,
12.53

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Bor Slana

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

MasterCard Bled

Torek, 7. 4. 2015, 12.53

2 meseca

Bled nekoliko drugače

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Bor Slana

Video: Dean Gostimirovič

Če uživate v adrenalinskih podvigih ali vas preprosto mami pravljični svet in se ne morete upreti udobju sredi narave, vas bo Bled navdušil. Obiskali in doživeli smo ga na popolnoma drugačen način.

Na vprašanje, kateri je najbolj turistični kraj v Sloveniji, marsikdo odgovori Bled. Res je. Skoraj vsak Slovenec je že bil na Bledu – na našem otočku, na Blejskem gradu ali na odlični kremni rezini. A bolj malo je tistih, ki vedo, da na Bledu lahko gremo v Pustolovski park, da lahko obiščemo pravo Deželo ljudskih pravljic in da lahko na koncu zavijemo še v kamp, kjer bodo poskrbeli, da bomo doživeli največjo udobnost kampiranja – glamping.

Za Bled in njegovo okolico je značilno blago alpsko zdravilno podnebje, zato je obisk tega kraja primeren v vseh letnih časih. Ob lepoti gora, ki se zrcalijo na jezerski gladini, si obiskovalec odpočije, zbistri misli in duha in se napolni z novo energijo.

Pustolovski park Bled

Koliko adrenalina lahko prenesete, lahko preizkusite v pustolovskem parku. | Foto: Koliko adrenalina lahko prenesete, lahko preizkusite v pustolovskem parku.

Nahaja se na vrhu smučišča Straža, kjer nas pričaka pogled na pomanjšano jezero v osrčju mogočnih Julijskih Alp. Obisk parka je primeren za vsakogar, ki si želi zabave, aktivnosti in kanček adrenalina, starega od štirih let pa vse, dokler lahko plezamo. Tadej Velikajne nam je povedal, da ima park kar 80 elementov, kjer se na različne načine pleza z drevesa na drevo, vključno s t. i. zip linom. Nad njim so obiskovalci najbolj navdušeni, saj jim ni treba delati, ampak se samo peljejo z enega drevesa na drugega.

Pustolovski park Bled je odprt od aprila do oktobra med konci tedna in prazniki, med šolskimi počitnicami pa vsak dan.

Dežela ljudskih pravljic

Srečajte se z junaki slovenskih ljudskih pravljic. | Foto: Srečajte se z junaki slovenskih ljudskih pravljic.

Sredi gozda, tik ob vznožju smučišča Straža, se skriva skrivnostna Dežela ljudskih pravljic. O tem, kaj se v njej dogaja, nam je pripovedovala Lucija Fužir. V tej deželi domujejo liki iz slovenskih ljudskih pravljic, ki se navezujejo na Gorenjsko in govorijo o nastanku gora in jezera ter nam razkrivajo starodavne skrivnosti. Tu bomo spoznali Ajdovo deklico, ki je naredila vse okoliško gorovje, vile, ki so začarale Blejsko jezero, podvodnega moža, ki domuje v podvodnem kraljestvu, lovca na Zlatoroga, ki bi rad prišel do največjega zaklada, Divjo babo, ki je najbolj huda, in škrata Lesnika, ki nam nagaja.P

Pravljična dežela je primerna za vsakogar, tako za otroke kot za odrasle.

Letos poleti bo obiskovalcem na voljo še nova ponudba, ki so jo poimenovali V deželi straši. V njej bodo predstavljena grozna bitja iz slovenskega ljudskega izročila, kot so volkodlaki in demoni. Obisk je namenjen otrokom nad deset let in odraslim osebam.

Glamping

Bistvena razlika med navadnim kampiranjem in glampingom je v ravni storitve, to je namreč hotelska storitev z občutkom bivanja v kampu. Mogoč je tudi najem savne. | Foto: Bistvena razlika med navadnim kampiranjem in glampingom je v ravni storitve, to je namreč hotelska storitev z občutkom bivanja v kampu. Mogoč je tudi najem savne.

Če nas radovednost zanese v Kamp Bled, bomo v odmaknjenem delu sredi zelenja odkrili prijetne lesene hiške. V pogovoru z vodjo Kampa Bled Nejcem Kelblom smo izvedeli, da se je glamping pri nas začel leta 2010, ko so postavili prvi dve hiški za pare, ki jim pravijo kožarice. So trikotne oblike, izhajajo pa še iz časov, ko so jih postavljali gozdarji in oglarji na Pokljuki. V kampu so jih nadgradili z dodatno vsebino, ki gostom omogoča luksuzno kampiranje. Pred vsako hiško so vroča kad, ki se kuri na drva, ležalnika in miza ter jadro, ki zagotavlja zaščito v vročih dneh ali pa varuje pred dežjem. Vsaki hiški pripada še lastna kopalnica.

Ker je bilo povpraševanje veliko, bodo letos odprli tudi hiške za družine, ki merijo kar 25 kvadratnih metrov. Vsaka hiška je popolnoma opremljena, v njej so mikrovalovna pečica, kuhalnik za čaj, satelitska televizija – vse, kar človek potrebuje doma in česar noče pogrešati na dopustu.

Na glamurozno kampiranje v Kampu Bled se lahko odpravimo od prvega aprila do petnajstega oktobra, v zadnjih letih pa je počitnikovanje za nekaj tednov mogoče tudi v zimskem času.

Obiščite še

Jama pod Babjim zobom: Ogled jame je od junija do avgusta mogoč vsako nedeljo ob 10.00. Organizirani ogledi po predhodnem dogovoru so mogoči od maja do oktobra.

Slap pod Iglico: V prepadnih pečinah Iglice tik nad Bohinjsko Belo se skriva 24 metrov visok slap potoka Suhe, ki pada čez navpično steno iz permijskih neoschwagerinskih apnencev.

Pokljuška soteska: Leži nad dolino reke Radovne in je od vasi Krnica oddaljena le en kilometer, od Gorij dva kilometra in od Bleda sedem kilometrov.

Kolesarska pot Radovna: Kolesarska pot Radovna poteka po dolini Radovne, od Krnice pri Zgornjih Gorjah do muzejsko urejene Pocarjeve domačije v Zgornji Radovni. Dolga je okoli 16 kilometrov, za celotno pot s postanki pri informacijskih točkah potrebujemo od 2,5 do 3,5 ure.

Soteska Vintgar: Ena največjih in najbolj poznanih naravnih znamenitosti v bližini Bleda je nedvomno med Hom in Boršt vrezana Soteska Vintgar.

Zanimivi dogodki do konca poletja

56. Prvomajska veslaška regata
Olimpijski veslaški center Bled, Blejsko jezero, 18.–19. 4. 2015

Sprehod z baklami ob jezeru
Zbor: Hotel Golf, 25. 4. 2015, 1. 5. 2015 ob 21.00

Tradicionalni prvomajski pohod v jamo pod Babjim zobom
Jama pod Babjim zobom, 1. 5. 2015, 9.00–15.00

43. Tradicionalna kolesarska dirka ob Blejskem jezeru za pokal Slovenije
Železniška postaja Bled–Velika Zaka–Mala Zaka, 9. 5. 2015, 9.00–14.00

60. Mednarodna veslaška regata
Blejsko jezero, 12.–14. 6. 2015

Blejski filmski festival
Bled, 16.–20. 6. 2015

9. Srednjeveški dnevi na Blejskem gradu
Blejski grad, 6.–7. 6. 2015 od 10.00

17. Riklijev pohod na Stražo
Zborno mesto: pred hotelom Golf, 5. 7. 2015 ob 7.00

Nočna 10ka – tek okoli Blejskega jezera
Veslaški center Bled, Mala Zaka, 11. 7. 2015, 17.00–2.00

Blejski dnevi in Blejska noč
Promenada, Zdraviliški park Bled, 17.–19. 7. 2015, ves dan

6. Mali blejski maraton
Veslaški center Bled, Mala Zaka, 29. 8. 2015

Triatlon Bled 2015
Veslaški center Bled, Mala Zaka, 5. 9. 2015

Več utrinkov naših doživetij pa v fotogaleriji zgoraj.

Ne spreglejte