Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Krka

Natisni članek

Bilobil Krka advertorial možgani spomin

Sreda, 8. 11. 2017, 7.00

2 meseca, 1 teden

Možgani v različnih starostnih obdobjih

Vsebino omogoča Krka

Naše telo se z leti spreminja in enako se dogaja z našimi možgani. Podatki kažejo, da se okoli 45. leta začne počasen upad miselnih (kognitivnih) sposobnosti.

Možgani | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vendar pa ni vse slabo. Z leti sicer upada hitrost procesiranja informacij, poslabšata se delovni in dolgoročni spomin, izboljšujejo pa se naše splošno znanje, besedni zaklad in izkušnje.

Kako se v različnih starostnih obdobjih spreminjajo miselne sposobnosti in kaj lahko naredimo, da bomo ohranili vitalnost svojih možganov?

Obiščite virtualno sobo pobega, ki bo razgibala vaše možgane

Vrhunec: 20. leta in 30. leta

študij delo pisarna uspeh | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V tej starosti so miselne sposobnosti največje. Vrhunec dosežejo okoli 22. leta, vendar to traja le pet let.

Možgani so v tem obdobju sposobni oceniti situacije in informacije, razvite so ustrezne živčne poti za čustveni odziv. Upad miselnih sposobnosti je mogoče izmeriti le s psihološkimi testi.

Redko opazimo, da naš spomin ni več tako dober kot prej in da potrebujemo več časa za učenje novih stvari.

Počasneje: 40. in 50. leta

dom, sproščanje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Upad miselnih sposobnosti je opaznejši. Izsledki številnih raziskav so pokazali, da se sposobnosti za reševanje nalog v enem desetletju zmanjšajo približno za 3,5 odstotka.

Težave se začnejo pojavljati, ko moramo dve nalogi opravljati sočasno ali pozornost hitro preusmeriti na novo nalogo. Izboljšujejo se druge miselne sposobnosti, predvsem besedni zaklad, splošno znanje, moralno presojanje, razumevanje socialnih okoliščin in nadzorovanje čustvenih odzivov.

Trening tudi za možgane

Šah Figure Splošna | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Poleg telesne dejavnosti začnite možgansko vadbo, saj bo pripomogla h krepitvi spomina in pozornosti, izboljšanju vizualne pozornosti in sposobnosti reševanja problemov.

Ponovno začnite igrati glasbilo, berite knjige ali rešujte matematične naloge. Počnite prijetne stvari, ki vas zabavajo in ne bremenijo. Pomagate si lahko tudi z Bilobilom, ki izboljšuje miselne sposobnosti.

Razširi krvne žile in izboljša prekrvitev možganov, s tem pa tudi oskrbo možganskih celic s kisikom in hranilnimi snovmi.

Novi vzponi: 60. leta

ljudje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V tem obdobju je že vidno krčenje možganov. Nekatere miselne sposobnosti upadajo, druge pa so v vzponu.

Bolje razumemo medsebojne odnose, bolj smo razumevajoči za težave in stiske drugih. Bolje tudi predvidimo potek dogodkov in rešujemo kompleksne situacije ter se pametneje odločamo.

Nova znanja

ginko | Foto: Svoje možgane stimulirajte z novim znanjem, na primer z učenjem tujih jezikov ali tečajem računalništva. Zaposlite jih z ustvarjalnimi igrami – rešujte križanke, rebuse, anagrame.

Družite se ob igranju šaha ali kartanju, ob sodelovanju v pevskem zboru. Preberite knjigo, ki spada v nov žanr, obiščite galerijo sodobne umetnosti ali si oglejte nenavadno gledališko predstavo. Pogovarjajte se o stvareh, ki ste jih doživeli.

V klinični raziskavi se je že po enem mesecu pokazalo, da redno jemanje Bilobila lahko pomaga izboljšati miselne sposobnosti, kot sta spomin in koncentracija.

Za dolgotrajnejši učinek lahko Bilobil jemljete najmanj tri mesece, pa tudi dlje.

Spomini: 70. in 80. leta

generacije stari starši ljudje | Foto: Pexels Foto: Pexels

Spremembe, ki so se začele v prejšnjem desetletju, se običajno nadaljujejo. Nekatere sposobnosti se izboljšujejo, druge pa upadajo. Bolj ste usmerjeni v okolje in pozorni do ljudi okoli sebe.

Vse, kar smo napisali pri prejšnjih življenjskih obdobjih, tudi v tem lahko prispeva k dobremu zdravju možganov in krepitvi miselnih sposobnosti. Še pomembnejša postajata bogata mreža prijateljev in znancev ter redno druženje z njimi.

Družite se tudi z najmlajšimi, z vnuki, pripovedujte jim o preteklosti, zgodbe iz svoje mladosti, berite jim na glas in se igrajte z njimi. Vsaka skupna aktivnost naj bo zabava, ki vas povezuje.

Z ginkom okrepiti delovanje možganskih celic

ginko | Foto: Bilobil je naravnega izvora in je edino zdravilo z ginkom v Sloveniji, pri katerem sta učinkovitost in varnost klinično potrjeni. Razširi krvne žile in izboljša pretok krvi v možganih ter tako krepi delovanje možganskih celic.

Besedilo obravnava izdelek brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Obiščite virtualno sobo pobega

 

;
Made by Viar360 Switch to fullscreen

 

Ne spreglejte