Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
11.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Si.mobil ribiči nagradna igra ribe advertorial

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 11.30

2 meseca, 1 teden

Ali znate prepoznati svežo ribo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Drugo doživetje v družbi Si.mobila bo v znamenju poletja, morja in tudi mediteranske kulinarike. Najprej boste ribič, potem pa še kuhar. Ste za novo doživetje skupaj z nami?

Aleš je šel v nebo, nekdo izmed vas bo šel na morje. Spuščamo se torej z višine štiri tisoč metrov na čisto ničlo. Preskok je velik, doživetje ostaja nepozabno.

Nekomu izmed vas bomo avgusta omogočili pravo morsko pustolovščino, ki vas prav gotovo ne bo pustila ravnodušne. Morje, valovi in … ribe, seveda!

Z barko Levante boste odpluli na prav posebno plovbo. Preživeli boste noč z ribiči in tako od blizu opazovali, kako riba, ki jo kupite na tržnici, sploh priplava do tja.

Glavne junakinje vašega morskega doživetja bodo polega vas, seveda, tudi modre ribe, kraljice poletnih večerov, ki naj bi veljale tudi za kraljice naših jedilnikov. Pa je tudi v resnici tako?

Katera riba je najbolj zdrava?

Preden se boste podali na plovbo, pa je nujno, da pridobite nekaj osnovnega predznanja o ribah in morski kulinariki. Za nekaj nasvetov smo povprašali Tino Steffe' iz podjetja Levante.

In pri vprašanju, katera riba je najbolj zdrava, ni bilo dvomov: plava, seveda. "Najbolj zdrave so predvsem manjše modre ribe, kot so sardele in sardoni, saj poleg tega, da vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 3, so bogate z mineralnimi solmi (selen, ki je izreden antioksidant, kalcij, fosfor, železo, jod) ter z vitamini (predvsem A in B), so na nižji stopnji v prehranjevalni verigi, imajo tudi kratko življenjsko dobo in zaradi tega ne vsebujejo težkih kovin." Poleg tega so te ribe zelo lahko prebavljive in zato primerne tudi za najmlajše.

Na lovu s pravim omrežjem

Ne dovolite si, da bi vaša nepozabna doživetja zbledela in odšla v pozabo samo zato, ker si niste zagotovili osnovne podpore. Hitro in učinkovito Si.mobilovo omrežje je osnova za to, da se bodo vsa vaša dejanja vpisala v zgodovino. Tudi tisto, ki ga boste zapisali na barki Levante.

Na morju, na kopnem in na poti domov: /b>pomembno je, da ste na vsakem koraku povezani s svojo bližnjo okolico.

"Poglej, kaj bo danes za kosilo." Seveda se boste s svojim ulovom pohvalili že na barki ali pa vsaj takoj, ko boste stopili na trdna tla. Da, to bo lahko prizor iz kakšnega že pozabljenega starega filma: vesel izraz na obrazu, poln nepozabnih vtisov pretekle noči in v roki ulov, ki bo dodobra zapolnil vaše lačne želodčke.

In če ne boste vedeli, kako ribo pripraviti, si shranite povezavo do tega članka, saj vam je Tina Steffe' pripravila tri domače recepte za izvrstne ribje specialitete.

Zlatci, kuhani na belo (in bianco)

Za 4 osebe: 4 ciplji (cca 1,2 kg) oljčno olje 4 stroki česna peteršilj 0,5 dl vina sol in poper voda

S cipljev očistimo luske in škrge ter odstranimo drobovino.

V malo višjo posodo položimo ciplje, dodamo cca. 0,5 dl oljčnega olja, na drobno sesekljane česen in peteršilj, vino ter cca. 2 dl vode (¾ rib morajo biti pokrite s tekočino). Solimo in popramo po potrebi. Kuhamo na zmernem ognju 15–20 minut.

Postrežemo z narezano limono, katere sok pokapamo po pripravljeni ribi, in domačim belim kruhom, ki ga pomakamo v omako. Dober tek.

Bakala na belo

trska (bakala) cca. 500–800 g česen oljčno olje za dolivanje sol, poper jušna zelenjava

Bakala najprej potolčemo in ga namakamo v mrzli vodi čez noč.

Kuhamo ga v soljenem kropu, ki mu dodamo jušno zelenjavo, dokler se ne razmehča. Juho, v kateri se je kuhal, shranimo. Ko je riba še topla, odstranimo kosti in kožo.

Meso damo v večjo posodo. V kozici na oljčnem olju popražimo česen. To olje zlijemo na kose ribe, popramo in začnemo tolči z leseno kuhalnico. Po želji dodamo sesekljan peteršilj in tolčemo ter postopoma dodajamo olje in juho, tako da postane bel in mehek.

Postrežemo ga lahko toplega s polento ali kot namaz s kruhom.

Sardoni na šavor (ali sardele)

en kg sardonov (sardel) bela moka štiri žice drobtin česen, čebula olje en dl vinskega kisa in en dl vode sol, poper peteršilj (po želji tudi lovorov list)

Očistimo sardone in pomokane ocvremo v olju.

Ko se zlato obarvajo, jih naložimo v globljo posodo ali krožnik.

V ponev nalijemo malo oljčnega olja in na njem počasi ocvremo drobtine, da zarumenijo. Narezano čebulo, sesekljan česen, sol, poper, peteršilj in po želji tudi lovorov list dodamo drobtinam in počasi cvremo.

V "šavor" dolijemo vinski kis, zmešan z vodo, in na malem ognju kuhamo 15 minut. Če je pregosto, dolijemo malo vode in kisa.

"Šavor" prelijemo na sardone in vse skupaj dobro ohladimo.

Bolj nasvet kot recept: Zdravi sardoni

Za ta več kot preprost recept potrebujemo samo zares sveže ribe.

0,5 kg sardonov solni cvet oljčno olje popečeni kruhki

Sardone očistimo in odstranimo sredinsko kost.

Skuhamo jih v kropu (nekaj minut, ravno toliko, da spremenijo barvo v belo). Pazljivo odcedimo, da ostanejo fileti celi.

Na popečen kruhek položimo sardončke, malce posolimo in polijemo s kapljico oljčnega olja.

Kruhek lahko pred tem malce "podrgnemo" s surovim česnom.

Koga smo izžrebali?

Srečna nagrajenka, ki bo doživela noč z našimi ribiči je Janina Fende.

Čestitamo!

Ne spreglejte