Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 3. 2008,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 25. 3. 2008, 8.31

8 let

Zmote o hujšanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spomladi postanejo želje po vitki postavi še bolj goreče, v preveliki vnemi pa pri dietah in vadbi delamo tudi veliko napak.

Predstavljamo vam najpogostejše zmote o hujšanju in telesni vadbi.

Zmota št. 1: Vsa maščoba je slaba.

To ni res, saj je maščoba glavno gorivo v telesu. Nenasičene maščobe, ki jih najdemo v olivnem olju, oreščkih, avokadu in ribah, so telesu nujno potrebne, saj pomagajo tvoriti hormone in nove celice.

Zmota št. 2: Tudi pri nepravilnem hujšanju izgubljamo kilograme. To seveda ni res. Če z dieto pretiravamo, telo ne dobi dovolj hrane in preide v fazo stradanja. Zato začne kopičiti rezervne zaloge maščob, da se ubrani pred stradanjem. To upočasni metabolizem in ko spet pričnemo normalno jesti, začne telo vnešeno hrano kopičiti v obliki maščobe, mi pa dobimo še kakšen dodaten kilogram.

Zmota št. 3: Če tečemo, hujšamo hitreje.

To ne drži, saj porabljamo enako število kalorij, če hitro prehodimo ali pretečemo isto razdaljo. Še več, če obvladamo tehniko nordijske hoje, izgubljamo še več kalorij kot pri teku. Poleg tega se maščobe kurijo le pri določenem srčnem utripu; če je ta previsok, ne kurimo več maščob, ampak soli in glikogen.

Zmota št. 4: Pojemo lahko poljubno količino beljakovin, ne da bi se zredili. Tudi velike količine alkohola, beljakovin ali ogljikovih hidratov se lahko pretvorijo v maščobo. Torej, če vnašamo več energije, kot jo porabimo, se redimo. Zato moramo za zdravo hujšanje zmanjšati količino vnešenih kalorij, z vadbo pa povečati število porabljenih.

Zmota št. 5: Telesna vadba lahko spremeni maščobo v mišice.

To je neresnično. Mišice in maščoba so popolnoma različna tkiva in eno se ne more nikoli spremeniti v drugo. Res pa je, da se z vadbo telo preoblikuje, mišice dobijo drugo obliko, maščobne obloge pa se začnejo topiti.

Zmota št. 6: Če jemo zvečer, se hitreje zredimo. To je res do določene mere, saj se zvečer metabolizem upočasni. Vendar telo kljub temu presnavlja vnešeno hrano in če je naš bioritem tak, da radi dolgo spimo in zvečer dolgo bedimo, potem ni nič narobe s tem, če tudi bolj pozno jemo. Pozorni pa moramo biti na to, da jemo lahko hrano, bogato z vlakninami.

Zmota št. 7: Če vsak dan naredim petdeset trebušnjakov, se bom znebil/-a trebuščka.

Porabe maščobe ne moremo lokalizirati, kar pomeni, da ne moremo hujšati samo na enem delu telesa. Če bomo veliko telovadili in manj jedli, se bomo seveda znebili tudi trebuha, a hkrati se nam bo topila maščoba tudi po drugih delih telesa, kar pa tudi ni slabo, kajne?

Ne spreglejte