Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 6. 2014,
11.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 8. 6. 2014, 11.35

8 let

Umrl je modni oblikovalec Zoran Garevski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes je odjeknila žalostna vest, da nas je po boju z zahrbtno boleznijo v 43. letu starosti zapustil modni oblikovalec Zoran Garevski.

Njegovo delo bo za vedno trdno ukoreninjeno v zgodovino slovenske mode Oblikovalec, rojen v Bitoli v Makedoniji, je dodobra zaznamoval slovenski prostor s svojim značilnim pristopom k oblikovanju. Sprva se je odločil za študij ekonomije, a ga pozneje zamenjal za študij oblikovanja in tako zakorakal po poti, ki bo za vedno ostala zapisana v slovensko modno zgodovino.

Leta 1998 je prevzel mesto umetniškega vodje in glavnega oblikovalca za blagovno znamko Vodeb, ki slovi po svojih krojih. Od tam je, kot je večkrat dejal, odnesel velik del krojaških spretnosti, ki so se odražale v njegovem načinu dela.

Tri leta pozneje se je s svojim takrat že dobro izpiljenim slogom podpisal pod kolekcije slovenske znamke Rašica, obenem pa sodeloval tudi s prav tako kultno blagovno znamko Oktober. Leto, ko se je rodila ena najbolj prepoznavnih znamk v Sloveniji Leta 2002 je v okviru oblikovalske skupine V. O. O. D. O. O. ustanovil znamko, ki je nosila njegovo ime, GAREVSKI in se z njo predstavil tako v modni prestolnici Parizu kot tudi po vseh večjih tednih mode v regiji.

V zgolj desetih letih delovanja je s svojim značilnim pristopom k oblikovanju postal prepoznaven zunaj meja Slovenije, svoje znanje pa nesebično prenašal tudi na mlajše generacije kot mentor mladim modnim oblikovalcem v društvu Squat.

Nesebično pomagal po svojih najboljših močeh Svojo zadnjo kolekcijo je predstavil na letošnjem pomladanskem tednu mode v Kinu Šiška in požel stoječe ovacije. Nekaj tednov zatem je še enkrat dokazal svoj značaj, ko je na svoj rojstni dan s pomočjo številnih prijateljev pripravil modno revijo Nekje, nekoč, na kateri so z dobrodelno dražbo kreacij, predstavljenih na modni reviji, zbirali denar za pomoč hiši hospica, v kateri je živel vse od poslabšanja zdravstvenega stanja.

Ko smo ga pred omenjeno revijo vprašali po njegovem najlepšem spominu, nam je odgovoril: "Najlepši spomin je način, kako me je to okolje sprejelo. V življenju nisem imel nobenih težav s tem, da sem tujec, da sem drugačen, s tem, da na neki način niti po videzu niti po ničemer drugem ne spadam v to okolje."

Kot odkritega, a diskretnega, kot človeka, ki je raje šepetal, kot da bi vpil na ves glas, ter kot vrhunskega čarovnika s škarjami in platnom se ga bomo spominjali skozi njegov nesmrtni ustvarjalni duh.

Ne spreglejte