Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Petek,
9. 11. 2012,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 9. 11. 2012, 13.56

8 let

"Smo ena velika družina"

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Energični, sveži in polni zagona - tako kot celotna ekipa televizije Planet TV - sta se maskerki Urša Vrbančič in Sarah Novak podali v novo televizijsko pustolovščino.

Pokukali smo v televizijsko zakulisje Planet TV in poklepetali s simpatičnima maskerkama Uršo Vrbančič in Sarah Novak, ki skrbita, da so naši voditelji in novinarji pred kamero brezhibni.

Televizija Planet TV je šele dobro začela oddajati, toda Urša in Sara imata za sabo kar en mesec priprav. Ličenje sta morali prilagajati tako studiu, HD-tehniki snemanja in seveda željam voditeljev, za katere zagotavljata, da niso preveč muhasti.

Čez njune roke je šlo že kar nekaj slavnih obrazov, njuno delo je zelo dinamično in raznoliko. Nikoli jima ni dolgčas, na Planet TV pa najbolj cenita dejstvo, da se prvič v svoji karieri resnično počutita kot enakovreden del ekipe.

Verjetno nova HD-tehnologija ni ravno prijazna do obrazov voditeljev. Je pri tej tehnologiji potreben tudi kakšen sloj ličila več ali morda drugačna tehnika ličenja?

Urša: S HD-tehnologijo se je način ličenja zelo spremenil. Napake na obrazih so bolj vidne, treba pa je vedeti, da so posebna ličila za to tehnologijo za kožo prijaznejša. Mejkap je lahek, pudri ne delujejo kot kakšna fasada in kar je najpomembnejše, ti novi pudri učinkujejo pomlajevalno.

Tehnika ličenja je torej drugačna?

Urša: Ne samo tehnika, ampak tudi ličila so druga. Prej smo delali vse z gobicami, zdaj pa delamo s pištolami oziroma "air brushi". Barva se zelo dobro razprši po celem obrazu, dekolteju, rokah in tudi nogah, če je potrebno. S tem načinom ličenja je mogoče narediti veliko več kot prej.

Obstajajo posebne zakonitosti televizijskega mejkapa?

Urša: Zelo je pomembna natančnost, ker kamera vse vidi.

Koliko časa potrebujeta, da uredita voditelje pred oddajo DANES?

Urša: Odvisno od osebe, ki je na stolu.

Ali barve ličil prilagajata barvi las, oči, mogoče obleki? Ali morata pri svojem delu sodelovati tudi s stilistko?

Urša: V bistvu je vse to pomembno, tudi sodelovanje z našo stilistko Barbaro Plavec. Treba pa je upoštevati predvsem posebnost človeka in kako se sam počuti z določenim mejkapom. Vedno se prilagajamo vsem tem okoliščinam.

Sarah: Vedno upoštevam želje tistega, ki ga mažem. Nima smisla, da jim vsiljujem svoje ideje. Lahko svetujem in ga poskušam prepričati, ampak njegovo počutje je pomembnejše.

Kakšne stranke so naši voditelji in novinarji?

Urša: Z nekaterimi se poznamo že od prej in zelo dobro sodelujemo. Če vzpostaviš nek dober odnos, potem se vse da. Res se imamo fajn, smo ena velika družina.

Sarah: Tukaj so vsi super.

Sta jim dali tudi kakšna navodila, kako morajo paziti na kožo? Zdaj prihaja sezona smučanja in sončenja z velikim smučarskimi očali. Je to lahko težava?

Urša: Z masko je mogoče zelo veliko popraviti in prikriti. Včasih res delamo čudeže, ampak je vseeno dobro, da se tudi oni malo pazijo in da koža ni preveč izpostavljena soncu. Na splošno je najboljši recept za dober videz veliko spanca in dobrega počitka.

Predvidevam, da morajo imeti voditelji informativnih oddaj drugačno zunanjo podobo kot voditelji zabavnih oddaj.

Urša: Seveda. Določili smo se za bolj diskreten, naraven mejkap. Pri zabavnih oddajah si seveda lahko privoščiš tudi kakšne bleščice in močnejši mejkap.

Ste tudi novinarjem na terenu dali kakšne smernice?

Urša: Na začetku smo za vse novinarje naredili nekakšen hiter tečaj ličenja, tako da se znajo tudi sami urediti, če nimajo časa za maskirnico.

Ali svoj poklic razumeta kot poklic umetnika? Je obraz kot nekakšno prazno slikarsko platno?

Urša: Zagotovo je to umetniško delo, ki zahteva veliko domišljije, kreativnosti in natančnosti. Poleg tega je pomembno, da rad delaš z ljudmi. V maski se veliko presmejimo in se sprostimo. To je tak prijeten kotiček za razvajanje.

Sarah: Seveda smo umetniki. Zame je najtežje, ko nimam časa in moram hitro delati in se ne morem izraziti tako, kot bi želela. Takrat nisem ravno umetnica, ampak bolj delavka.

Kaj za vaju predstavlja vrhunec kariere?

Urša: Hollywood.

Sarah: Seveda, Hollywood. Zelo si želim, da bi nekoč lahko delala posebne učinke.

Katero od znanih osebnosti pa bi si želeli naličiti?

Urša: Meni je recimo zelo všeč Sandra Bullock. Pritegne me že njena osebnost, ima pa tudi zelo lepe poteze obraza. Ne vem pa, kako bi bilo, ko bi se enkrat usedla na moj stol. Sicer sem pa naličila veliko slavnih, od Tereze Kesovije, Severine do Johnnyja Logana. Ugotovila sem, da večja kot je zvezda, bolj je dostopna in prijazna. Vedno sem raje delala z nekom, ki je bolj slaven, kot pa z nekom, ki šele postaja.

Kaj je največji izziv pri vajinem poklicu?

Sarah: Dobro je to, da pri nekomu lahko poudarimo tisto najlepše in da lahko skrijemo morebitne napake. Vsakega lahko polepšam.

Se Slovenke znamo ličiti?

Urša: Pred štirimi leti sem bila v Parizu in sem od tamkajšnjih žensk pričakovala veliko več, tudi kar sem videla v Londonu, me je razočaralo. Slovenke se znajo zelo dobro mazati in urediti. Na tržišču je veliko dobre in dostopne kozmetike, na YouTubu se učijo tehnike ličenja. Slovenke so res zelo lepe in znajo poskrbeti za svoj videz.

Sarah: Večinoma res. Najbolj me moti kakšna debela črta pod očmi. Zelo spretne so mlajše ženske, ki se učijo prek spleta.

Kaj bi pri ličenju svetovala vsaki ženski?

Sarah: Naj se zavedajo, da ni nujno, da so dražji izdelki tudi boljši. Treba je preizkusiti več izdelkov in poiskati tistega, ki posamezniku najbolj ustreza.

Ne spreglejte