Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
17. 7. 2017,
20.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

moda oblačila iz druge roke oblačila Kabine Šerinjon e-knjižnica oblačil sposojevalnica oblačil hitra moda

Ponedeljek, 17. 7. 2017, 20.15

6 let, 7 mesecev

Prva brezplačna slovenska e-knjižnica oblačil

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Kabine Šerinjon | Foto Arhiv Snaga

Foto: Arhiv Snaga

Kabine Šerinjon je prva slovenska elektronska knjižnica oblikovalskih in vintidž oblačil, kjer si je mogoče modne kose brezplačno izposoditi za dva tedna. Nova storitev je odgovor na hitro modo, v ozadju katere sta socialna in okoljska problematika.

"Naš vsakdan je prežet s hitro modo, ki spodbuja vsakodnevno trošenje in čim hitrejšo zamenjavo 'starih' kosov z novimi. Za polno vrečko oblačil plačamo manj kot za tedensko špecerijo, pri tem pa ne razmišljamo, da pravo ceno poravnajo izkoriščani delavci in uničeno okolje," so zapisali ob zagonu nove storitve Kabine Šerinjon. Ta je nastala v sodelovanju med tremi fakultetami - zdravstveno, naravoslovnotehniško in fakulteto za računalništvo - ter podjetjem Snaga.

Med oblačili tudi takšna s podpisi uveljavljenih slovenskih oblikovalcev

Nova izposojevalnica v obliki kroženja oblačil spodbuja k trajnostni in etični modi. V njej je mogoče izbirati med več kot 60 oblačili in modnimi dodatki, ki so jih podarili uveljavljeni in še neuveljavljeni slovenski oblikovalci in ki so izdelana pri nas. V naboru so tudi kosi iz pravične trgovine in nekaj vintidž oblačil iz Centra ponovne uporabe. Sčasoma bodo obseg ponudbe še povečevali, saj izvajalci vabijo k novim prispevkom v obliki modnih kosov.

Storitev Kabine Šerinjon je v pogonu en teden, pet kosov pa je tako zdaj že v uporabi.  | Foto: Arhiv Snaga Storitev Kabine Šerinjon je v pogonu en teden, pet kosov pa je tako zdaj že v uporabi. Foto: Arhiv Snaga

Pet oblačil je že v uporabi

Teden dni po zagonu je prvih pet kosov že v uporabi, pravi Nina Sankovič iz podjetja Snaga. Izposoja poteka prek mobilne aplikacije, kjer se registrirani uporabnik vključi na čakalni seznam za posamezno oblačilo, ki ga izbere. Ko pride na vrsto, se z uporabnikom, ki ga je imel pred njim v izposoji za dva tedna, dogovori za predajo. Ta lahko glede na dogovor poteka v živo ali prek pošte.

Izročeno oblačilo mora posameznik ali posameznica naprej predati v brezhibnem stanju, torej čistega in nepoškodovanega. Morebitno škodo bodo reševali sproti in od primera do primera, pravijo v podjetju Snaga.

Alternativa hitri modi

Izposojeno oblačilo lahko nosite dva tedna, nato pa ga očiščenega in nepoškodovanega naslednjemu predate v pripadajoči vrečki iz odpadnega materiala. | Foto: Arhiv Snaga Izposojeno oblačilo lahko nosite dva tedna, nato pa ga očiščenega in nepoškodovanega naslednjemu predate v pripadajoči vrečki iz odpadnega materiala. Foto: Arhiv Snaga Članarine za Kabine Šerinjon, za katero se praviloma odločajo pri podobnih evropskih pobudah, ni. Osnovna ciljna skupina, ki jo izposojevalnica oblačil nagovarja, so mladi, čeprav omejitev ni. "Ti so namreč najbolj cenovno občutljivi potrošniki, ki si težko privoščijo kose slovenskih modnih oblikovalcev. Z novo storitvijo so jim ti na tak način dostopni, prek česar pa pridobijo tudi izkušnjo uporabe oblačil kakovostne izdelave in materialov, ki predstavlja nasprotje hitri modi," pomen projekta izpostavlja Nina Sankovič.

Socialni, okoljski in zdravstveni vidik hitre mode

Ena od značilnosti hitre mode je, da je v ozadju njenega nastanka veliko suženjskega in otroškega dela, kar kot potrošniki, če takšne izdelke kupujemo, podpiramo, je eno od sporočil izposojevalnice, ki s storitvijo uporabe in skrbi za oblačila, vendar brez njihovega lastništva, ponuja alternativo vsakdanjim praksam in navadam na več ravneh. Projekt spodbuja kritično razmišljanje, preizprašuje samoumevnost posedovanja vedno novega in temelji na sodelovalni potrošnji oziroma souporabi.

Projekt izposojevalnice oblačil je nastal v sodelovanju študentov s treh fakultet - zdravstvene, naravoslovnotehniške in fakultete za računalništvo - ter podjetjem Snaga. | Foto: Arhiv Snaga Projekt izposojevalnice oblačil je nastal v sodelovanju študentov s treh fakultet - zdravstvene, naravoslovnotehniške in fakultete za računalništvo - ter podjetjem Snaga. Foto: Arhiv Snaga

Zdravstveni in okoljski vidik

Drugi vidik hitre mode sta zdravstveni in okoljski, saj za pridobivanje surovin in nato obdelovanje tekstila v azijskih potilnicah uporabljajo nevarne kemikalije, ki so v Evropski uniji prepovedane, ozadje nizkocenovne oblačilne industrije problematizira Nina Sankovič. Strupene snovi se tako prek pridelave širijo v okolje, prek nošnje pa v telo. Gre za pesticide, težke kovine, nevarna barvila in druge škodljive dodatke, ki slabijo hormonsko neravnovesje in imunski sistem ter tako povzročajo nekatere bolezni.

Hitra moda je povezana tudi s kopičenjem odpadkov. Nekakovostna oblačila namreč hitro zavržemo in nato pogosto spet posežemo po novih.

Zaveden in odgovoren odnos do dobrin

Namen projekta Kabine Šerinjon je ob ozaveščanju o temnih plateh hitre mode spodbuditi bolj zaveden, odgovoren in etičen odnos do dobrin. Ob tem Nina Sankovič na morebitne zadržke do izmenjave oblačil med naključnimi uporabniki pravi, da se vsak dan srečujemo z elementi, ki jih je nekdo pred nami že uporabljal. Pa naj bodo to vilice v restavraciji, brisače in posteljnina v hotelih, spajih, skodelica za kavo v lokalu in podobno. V prid rabljenim oblačilom govori tudi zdravstveni vidik, saj je potrebnih deset pranj, da iz njih izperemo škodljive kemikalije.

Ne spreglejte