Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 6. 2011,
11.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 10. 6. 2011, 11.23

8 let

Poslastica za modne navdušence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljana se je včeraj za en dan spremenila v prestolnico mladih oblikovalcev, ki so pričarali nasmehe na obrazu vsem modnim navdušencem.

Včeraj se je v Ljubljani odvijala prava modna poslastica. Na modnem bazarju in tržnici so se s svojimi izdelki predstavili mladi slovenski oblikovalci, na Swap zabavi Vintage vikenda pa je potekala izmenjava rabljenih oblačil.

Priložnost za mlade še neuveljavljene oblikovalce

Pod ljubljansko tržnico smo lahko občudovali modno tržnico mladih še neuveljavljenih oblikovalcev iz Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter nekaj samostojnih oblikovalcev, ki se z oblikovanjem ukvarjajo za hobi. "Gre za prvi takšen dogodek, kjer imajo mladi še neuveljavljeni oblikovalci možnost predstaviti svoje izdelke in nekaj tudi zaslužiti," je povedala Tina Ograjenšek, organizatorka dogodka. Modne oblikovalke so nad dogodkom bile navdušene. "Ideja se mi zdi zelo pozitivna. Pričakujem več prepoznavnosti. Všeč mi je, da bo v sklopu potekala tudi modna revija," je povedala Valerija Kralj, ki je bila ena izmed 15 mladih oblikovalk, ki je včeraj predstavljala svojo kolekcijo.

Naj ljudje pokukajo, kaj ponujamo mladi oblikovalci

Da imajo mladi oblikovalci premalo možnosti se predstaviti širši javnosti, meni tudi samostojna oblikovalka nakita Tina Kocijančič, ki svoje izdelke prodaja tudi v nekaterih trgovinah, vendar ji za to vzamejo kar veliko provizijo. "Vesela sem, da sem prisotna na modni tržnici. Takšnih dogodkov je premalo, več možnosti pri nas imajo že uveljavljeni oblikovalci. Naj ljudje vidijo izdelke mladih oblikovalcev, ki so izvrstni," je povedala Tina.

Ustvarjalna delavnica

Nekakšno modno sejemsko vzdušje pa je potekalo tudi na modnem bazarju Taka Tuka, kjer so svoje izdelke s pomočjo oblikovalk izdelovali tudi otroci. Oblikovalke, ki so se udeležile modnega bazarja, so bile nad idejo navdušene in navijajo za ponovitve, saj so pridobile nova spoznanstva, si izmenjale ideje in pridobile kakšnega navdušenca in kupca več. "Oblikovalkam je bil dogodek všeč, saj jim veliko pomeni, da lahko svoje ustvarjanje nekje predstavijo in tudi kaj prodajo. Všeč jim je tudi druženje med seboj, saj večinoma kontaktirajo le s pomočjo blogov. Mislim, da nam je druženje, spoznavanje, predstavitev ustvarjalniških del uspelo. Še posebej je lepo videti, da so nad ustvarjanjem navdušeni tudi najmlajši, ki so s pomočjo oblikovalk ustvarili svoje umetniške stvaritve," je povedala Katarina Picelj, organizatorka modnega bazarja.

Prevetrili in osvežili smo omare

Obiskali pa smo tudi Swap zabavo pod okriljem Vintage vikenda. Na dogodku so modni navdušenci dobili priložnost pokukati drug drugemu v omaro in iz nje odnesti oblačila in modne dodatke, ki so jim bili všeč, v zameno pa so ponudili izbor svojih oblačil. Tokratna zabava ni omejevala vrednosti ali starosti oblačila. Edini pogoj je bil, da so oblačila lepo ohranjena.

Izmenjava je potekala po načelu "kar bi zase, daj drugemu", je povedala organizatorka Tjaša Gračner. "V tujini so tovrstne zabave že nekaj vsakdanjega. Najpogosteje si oblačila med sabo izmenjujejo prijatelji, obstajajo pa tudi javni dogodki, kot je bil včerajšnji, ko se med sabo srečajo ljudje različnih okusov in želja," je povedala Tjaša.

Stvari, ki so ostale in niso našle novega lastnika, bodo organizatorke podarile v dobrodelne namene.

Ne spreglejte