Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2007,
22.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2007, 22.14

8 let

Najpogostejša vprašanja o celulitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob bližajočem se poletju se vse pogosteje sprašujemo, kako se znebiti nadležne pomarančne kože.

Katera dieta bo pomagala, katere kreme so učinkovite, izbrati tek ali plavanje - vse to so vprašanja, na katera vam bomo pomagali odgovoriti.

Kateri šport zagotavlja najboljše rezultate v boju proti celulitu? Najboljše je plavanje ali vodna gimnastika, pozitivni učinki pa so vidni že po zelo kratkem času. V nogah boste začutili lahkost, kar je posledica drenaže odpadnih snovi in ponovne vzpostavitve mikrocirkulacije.

Kaj je bolj koristno, masaža ali telovadba? Oboje je učinkovito. Najmanj pol ure vsakodnevne fizične aktivnosti ohranja dobro presnovo maščob ter delovanje limfe, ki odplakuje strupe iz telesa. Poleg tega se oblika telesa spremeni, znojenje pa omogoča izločanje odpadnih snovi. S kvalitetno masažo se iz telesa izloča tudi odvečna tekočina, pa tudi mišice so bolj definirane.

Kateri so najbolj učinkoviti kozmetični preparati? Nobena krema ne more narediti čudežev, saj ne more uničiti maščobnih celic. Ker pa so maščobne celice prepojene tudi z vodo, moramo najprej iz telesa odpraviti odvečno tekočino. Pri tem so učinkoviti preparati, ki vsebujejo snovi, ki ščitijo žile in delujejo drenažno. Najbolj znani pri boju proti celulitu so bršljan, kofein in lobodika.

Ali obstajajo učinkoviti anticelulitni tretmaji? Nekateri so bolj, drugi manj učinkoviti, vsekakor pa lepotni tretmaji v kozmetičnih salonih pomagajo v boju proti pomarančni koži, saj so profesionalni aparati in kozmetične sestavine ponavadi bolj učinkoviti od tistih, ki jih imamo doma.

Kako učinkovita je hidromasaža? Vodni mehurčki rahlo masirajo celo telo in pri tem stimulirajo živčne receptorje in mikrocirkulacijo. Vendar bodite previdni, tok ne sme biti premočan ali preblizu koži, da ne bi poškodoval sten žilic, posebej pri vidnih kapilarah. Najboljši čas za hidromasažo je zvečer, saj deluje sproščujoče, ali po fizični aktivnosti, saj sprošča krče v mišicah.

Je limfna drenaža res najbolj učinkovita vrsta masaže? Da, če jo opravlja strokovno usposobljena oseba. Ni dovolj, da samo odstranimo odvečno vodo iz tkiva, pospešiti moramo tudi njeno absorpcijo skozi mrežo kapilar in žil, torej stimulirati cirkulacijo krvi. To terapevt doseže z nežnimi, a odločnimi gibi, ki ne smejo poškodovati tkiv in kapilar.

Kako koristna je savna za odpravljanje celulita? Savna omogoča izločanje strupov skozi znojenje, vendar nima vpliva na tekočino, ki se nahaja v maščobnih celicah. Poleg tega lahko visoke temperature povzročijo širjenje žil, kar lahko dodatno upočasni mikrocirkulacijo. Zato savna ni najboljši način za boj proti celulitu.

Kdaj je najboljše nanašati anticelulitne kreme? Kreme in gele moramo nanašati vztrajno in redno, če se le da, dvakrat na dan. Temeljito jih moramo vtreti v kožo od stopal do vrha zadnjice. Enak postopek ponovite tudi pred ukvarjanjem s športom, saj bodo tako maščobe ob gibanju še hitreje izgorevale.

Kako učinkovita je masaža po telesni vadbi? Neodvisno od vrste fizične aktivnosti, ki jo izberete, je sproščujoča masaža po njej vedno koristna, posebej za sprostitev mišic in preprečevanje tvorjenja mlečne kisline. Anticelulitna masaža je podobna športni, le da so gibi bolj nežni.

Ali je elektrostimulacija učinkovita? Elektrostimulacija stimulira krčenje mišic in jih sili v pasivno gimnastiko, ki krepi tkiva in izboljša videz kože. Poleg tega stimulira cirkulacijo krvi in limfe, zato je lahko v kombinaciji z drugimi metodami precej učinkovita.

Zakaj je treba piti veliko vode? Voda spodbuja delovanje metabolizma, čisti telo in lahko ustvari občutek sitosti. Popijte je najmanj dva litra dnevno, posebej poleti, ko boste z njo nadoknadili soli in minerale, ki jih izgubljamo s potenjem.

Kaj lahko dosežemo z dieto? Posebna dieta proti celulitu ne obstaja, lahko pa vam običajna dieta pomaga, da osvojite zdrave prehranjevalne navade, ki vam bodo koristile vse življenje. Zelenjava je najboljša surova, saj tako zadrži večino mineralnih snovi in vitaminov. Sveže sadje jejte skozi ves dan - sadni sok lahko zamenja sladico, ublaži žejo in obnovi vaše zaloge vitaminov in mineralov.

Koliko je priporočeno trajanje anticelulitne masaže? Dobra masaža traja najmanj eno uro, pri tem pa ni nujno, da terapevt uporablja kreme proti celulitu. Zelo učinkovito je tudi navadno masažno olje, saj je bolj pomembna tehnika masaže.

Kdo so zavezniki boja proti celulitu v hladilniku? Polnozrnat kruh in testenine, hrana, bogata z vlakninami, ki pospešujejo prebavo, paziti je treba na to, da je hrana lahko prebavljiva, da ima velik odstotek vode, mineralov in vitaminov. Jejte veliko sezonskega sadja in zelenjave, ne pozabite pa tudi na vnos proteinov, ki omogočajo presnovo maščob; najdete jih v ribah in nemastnem mesu.

Kateri hrani se moramo izogibati? Predvsem slani, saj sol zadržuje tekočino v telesu. Izogibajte se polnomastnim sirom, suhomesnatim proizvodom, čipsu, soljeni ribi in juham iz vrečke. Tudi omake, ocvrte jedi, sladkarije in alkohol so sovražniki vitke linije, odgovorni pa so tudi za nastajanje celulita.

Ne spreglejte