Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Torek,
23. 4. 2013,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 23. 4. 2013, 14.06

8 let

Na evrovizijski oder v črnem usnjenem oklepu

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hannah Mancini bo za nastop na velikem evrovizijskem odru oblekla kreacijo priznane srbske modne oblikovalke Jelene Proković.

"Obleka v bistvu ni obleka," nam je na vprašanje, kakšno obleko bo na odru Evrovizije nosila naša predstavnica Hannah Mancini, uvodoma razložila Jelena Proković, priznana srbska oblikovalka, ki skupaj s sestro Svetlano vodi lastno blagovno znamko JSP.

Hannah Mancini je sama povabila Jeleno k sodelovanju in ji predstavila nekaj svojih idej, zdaj pa nastaja kreacija, ki bo vsaj po napovedih precej opazna in izzivalna. "Imela bo usnjen top s strogimi linijami, ki je ozek v pasu in deluje kot neke vrste oklep, ki se v spodnjem delu nekoliko zmehča s peplumom," nam razkrije Jelena, ki tudi pove, da bo ves poudarek na Hanninih lepih nogah, ki bodo oblečene v modne pajkice z mrežastim in usnjenim vzorcem. Celoten Hannin stajling bo črn, z manjšimi srebrnimi in kovinskimi detajli.

Jelena bo poskrbela tudi za stajling spremljajočih vokalistk in plesalcev, s Hannah bosta dodelali tudi mejkap in pričesko. Ker Hannah ne bo pospremila na daljno Švedsko, morata pred njenim odhodom poskrbeti za vsako malenkost.

Glasbeni slog, ki je nanjo pustil največji pečat Pri kreiranju Hanninega kostuma se Jelena dobro zaveda, da sicer stajling na evrovizijskem odru ni usodno odločilen, vendar ima lahko na zelo zahtevno evrovizijsko občinstvo močan vizualni učinek.

Sama ni velika oboževalka Evrovizije, zato na naše vprašanje, kateri nastop v zgodovini izbora ji je stilsko najbolj vstal v spominu, ni znala odgovoriti, je pa priznala, da je nekoč svoj stilski navdih našla tudi v glasbi, in sicer v nastopu Slađane Milošević in Dada Topića na Jugoviziji leta 1984. "Ona je bila oblečena v ozko belo čipkasto obleko, imela je dolge blond lase in mejkap v slogu punka. Bila je zelo avantgardna za tisti čas. Zame je bila zelo navdihujoča, saj sem še dolgo po tem risala modele pod vplivom njenega sloga."

Oblekla bi Björk in Tildo Swinton Z lastno blagovno znamko se je Jeleni pravzaprav uresničila otroška želja, saj riše že od malih nog. "Pod vplivom starejše sestre Svetlane sem princeske zelo hitro zamenjala z modeli manekenkami, ki so nosile različna oblačila. Spomnim se, kako sem tekmovala s sestro, katera bo narisala najlepšo obleko, in iz tega tekmovanja je leta 1992 nastala blagovna znamka JSP."

Navdih za ustvarjanje je velikokrat našla v že umrlem modnem velikanu Alexandru McQueenu, ki ga poimenuje kar genij v svetu mode, sicer pa zelo spoštuje dela Yvesa Saint Laurenta, Christobala Balenciaga in Else Sciaparelli. Njena glavna vodila pri ustvarjanju oblačil so sodobnost, funkcionalnost in prepoznavnost s kančkom ekscentričnosti, zato ne čudi, da bi med vsemi svetovnimi zvezdnicami najraje oblekla Tildo Swinton in Björk.

Ne spreglejte