Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 3. 2012,
10.36

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 8. 3. 2012, 10.36

8 let, 2 meseca

Modna partija šaha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Sredin večer na Metelkovi je bil pod okriljem Meseca kulture ŠOU v Ljubljani že tretje leto zapored modno obarvan.

Nekdanji vojaški zapor, danes Hostel Celica na ljubljanski Metelkovi, je gostil modno revijo Šah Mat študentk naravoslovnotehniške fakultete. Predstavilo se je šest oblikovalk, mimoidoče kreacije pa sta med glasbeno podlago dvojca Dirtyspeakerz povezovala raper Trkaj in pevec Erik, ki so skupaj poskrbeli za pravo energijo in plesni pridih.

Sprehodile so se po šahovnici

Šest različnih kolekcij so manekenke predstavile med partijo šaha, saj so se po nekoliko neobičajni črno-beli brvi sprehodile kot šahovske figure. Zaradi strukture prostora so dekleta kreacije predstavila med hojo v kvadratu okoli otoka z DJ-em, za edinstvenost pa so poskrbela s krajšimi postanki v kotih kvadratnega prizorišča – šahovnice, ki so omogočili boljši pogled na kreacije. Med postanki so manekenke stale na nekoliko privzdignjenih škatlah, saj gre po Trkajevih besedah za "visoko modo".

Kreacije oblikovalk so se med seboj razlikovale, med njimi pa se je našlo kar nekaj povsem konkurenčnih tistim s pariškega ali milanskega tedna mode.

Predstavitev kolekcij

Ema Salčinovič je predstavila kolekcijo Termit z mehkimi oblikami in prosojnimi materiali, ki tudi s teksturo spominjajo na krila žuželk. Oblačila so kljub nenavadnemu izhodišču minimalistična, nosljiva in elegantna. Tina Hribernik je z barvno kolekcijo Colorista v rumeni, živo modri, vijoličasti in rdečeoranžni ter zeleni barvi združila materiale, ki so predstavljali kontrast mehko : trdo, prekrivno : prosojno.

Tina Starc s pastelno kolekcijo Bokeh preproste kroje kombinira z bleščicami, mehka oblačila pa z umetnimi, trdimi materiali. Eva Jančar Kalan je navdih za Form Follows Function črpala iz moderne arhitekture, ki se z rahlo futurističnim pridihom kaže v njeni liniji ženskih oblačil. Katja Kuhar je nosljivo kolekcijo poimenovala High as kite, ki nas z lahkotnimi materiali po Katjinih besedah popelje v svet letečih zmajev. Nika Torkar pa se je predstavila s kolekcijo Bojevnica, kjer prevladujeta lesketajoč bombažni saten in rdeča barva.

Na reviji tudi znani obrazi

Med gledalci in na modni brvi smo opazili tudi nekaj znanih obrazev, med gosti smo opazili oblikovalko Jessico Jagec, priznanega fotoreporterja in urednika fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Arneja Hodaliča, Davida Urankarja, Anjo Markovič, Petro Rozman in voditeljico športa v oddaji 24UR na POP TV Urško Miklič, kreacije pa so med drugim predstavljale Tina Grebenšek, Maja Kavčič, Teja Sedovšek in Lana Čeh.

Ker se je revija dogajala v hostlu, kjer gostuje kar nekaj popotnikov z vsega sveta, je bilo med gledalci moč opaziti tudi naključne obiskovalce, ki so dogodek spremljali odprtih ust, ga ovekovečili s pametnimi telefoni in ga pospremili s stoječimi ovacijami.

Tako številčen obisk in uspeh revije je bil tudi za organizatorki Leo Bernot in Emo Salčinovič ter ekipo lepa nagrada za večmesečne priprave dogodka, nad izvedbo pa so bili navdušeni tudi gostje, ki so dogodek označili za "modno partijo šaha nad pričakovanji".

Ne spreglejte