Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
14.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 14.35

7 let, 12 mesecev

Luščenje je osnova nege

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vsaka nega se začne s čiščenjem, piling pa čiščenje opravi globinsko in temeljito.

Zato moramo odmrle celice kože redno odstranjevati, odločiti se morate le, kateri piling je za vas najprimernejši. Ne glede na to, ali je luščenje površinsko ali globinsko, mehanično ali kemijsko in ali ga opravite doma ali v kozmetičnem salonu, je njegov cilj vedno enak: očistiti površino kože mrtvih celic in tako omogočiti boljše vpijanje aktivnih sestavin iz krem. Pri izbiri vrste pilinga veljajo ista pravila, na podlagi katerih izbirate tudi dnevno in nočno kremo. Z luščilom, primernim za vašo kožo, boste izboljšali ten kože, povečali njen sijaj in ji vrnili svežino. Če ga redno uporabljamo, pospešimo tudi naravni proces obnavljanja kože, ki se z leti upočasni.

Obnavljanje kože Obnavljanje kože traja približno štiri tedne. V tem času nove celice pridejo na površje kože in nadomestijo stare. A to se dogaja samo do tridesetega leta, potem pa se proces upočasni. Z rednim pilingom pa lahko proces spet pospešimo. Tako bomo izboljšali strukturo kože ter zgladili tudi manjše gubice. Za resnejše spremembe kože pa je potreben globinski piling, ki ga lahko opravimo v dermatološki ordinaciji ali pri plastičnem kirurgu. Taki pilingi delujejo tudi v globljih slojih kože in izboljšajo nekatere estetske nepravilnosti.

Globinsko luščenje Z globinskim luščenjem, ki ga opravite pri zdravniku, lahko izboljšate pigmentacijo kože, si zgladite gube, pozdravite brazgotine in akne. Za skoraj vsako težavo obstaja določen proizvod različnih koncentracij. Najprej moramo kožo pripraviti na piling, po tem, ko ga zdravnik izvede, pa se moramo nekaj časa izogibati soncu, ne smemo uporabljati ličil, temveč samo vlažilno kremo, ki koži pomaga, da se pozdravi in obnovi. V grobem se pilingi pod strokovnim nadzorom delijo na blage, srednje močne in globinske.

Domača nega Vse več proizvodov za domačo nego vsebuje snovi, ki spodbujajo luščenje in tako obnavljanje kože. Če so delci pilinga v dnevni ali nočni kremi ali v čistilnem mleku, gre za mikropiling, ki mehča kožo, spodbuja površinsko cirkulacijo, hkrati pa ne poškoduje globljih struktur kože. Občasno pa potrebujemo močnejše luščenje. Če imate mastno kožo, boste potrebovali piling pogosteje, če imate suho ali občutljivo kožo, pa bo dovolj enkrat na dva ali tri tedne. Izberite tak piling, ki ustreza vašemu tipu kože, predvsem pa pazite, da ne bo pregrob. Na voljo so tudi pilingi za občutljivo kožo, ki vsebujejo nizko koncentracijo aktivnih snovi, ki izzovejo luščenje kože brez draženja. Z rednim luščenjem se bodo vsi ostali proizvodi, ki jih boste nanesli na kožo, vpili globlje in povečala se bo njihova učinkovitost. Redno luščenje je priporočljivo po 25. letu, ko se koža začne hitreje starati, zelo koristno pa je tudi za zrelo kožo, ki izgublja čvrstost in svežino. Pilingi za domačo rabo se v osnovi delijo na dve skupini: mehanske in kemične. Mehanski piling izzove luščenje kože s trenjem malih delcev, ki so največkrat rastlinskega izvora, njegov učinek pa je površinski. Takšne proizvode največkrat dobite v obliki gela ali kreme. Priporočljivi so za mastno in debelejšo kožo, lahko pa jih uporabljamo tudi na normalni, kadar želimo obnoviti njeno svežino in sijaj. Kemični pilingi pa vsebujejo aktivne snovi, ki raztapljajo vezi med celicami površinskega sloja kože in tako spodbujajo njihovo odstranjevanje. Navadno so v obliki maske ali kreme, poleg snovi za piling pa vsebujejo tudi sestavine, ki vlažijo in pomirjajo kožo ter preprečujejo rdečico. Takšni pilingi so bolj primerni za tanjšo in občutljivo kožo. Vsekakor pa je piling pomemben del redne nege obraza in telesa.

Ne spreglejte