Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
12.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kate Moss manekenka obletnica

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 12.01

7 let, 12 mesecev

Kate Moss na modnih brveh že 25 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sprva le dekle z modne brvi, danes pa modna ikona, ki je bila v svoji karieri del številnih kultnih umetniških projektov. Govorimo seveda o Britanki Kate Moss.

Danes eno najbolj znanih manekenk so odkrili na letališču JFK v New Yorku leta 1988, ko je štela komaj štirinajst let. Odkrila jo je Sarah Doukas iz modne agencije Storm Model Management, ko se je mlado dekle vračalo s počitnic na Bahamih. Njen manekenski potencial je med snemanjem prvič ovekovečila fotografinja Corinne Day, katere fotografije so v tistem času objavljale vse večje modne revije.

Ko se je Kate prvič pojavila v modni reviji, je štela šestnajst let. To so leta, pri katerih se tudi danes začne kariera večine mladih deklet, ki se odločijo podati v manekenske vode. Njen vzpon se je začel v 90. letih, ko so poleg nje modne brvi osvajale tudi Cindy Crawford, Claudia Schiffer in Naomi Campbell, a Kate niso nikoli postavljali med njih, saj se jo je že na začetku kariere prijel duh grungea in alternativne mode.

Tako je bila med modnimi poznavalci znana kot nekakšen alternativni supermodel, saj je predstavljala alternativo aktualnemu in priljubljenemu videzu manekenk v 90. letih. Njena kariera se je razvijala zahvaljujoč številnim sodelovanjem s priznanimi in vplivnimi italijanskimi, francoskimi, britanskimi in ameriškimi modnimi znamkami. Med njimi so bile najbolj kultne kampanje za ameriško znamko Calvin Klein in italijansko navezo Dolce & Gabbana, zaostajale pa niso niti znamke, kot sta Chanel in Bulgari.

Na več kot 30 naslovnicah revije Vogue

Glavna potrditev statusa ene izmed najbolj iskanih manekenk so številna pojavljanja na naslovnicah kultnih revij, kot je Vogue. V svoji karieri je naslovnico britanske izdaje revije krasila kar tridesetkrat, kar že samo po sebi predstavlja neverjeten uspeh. Podobno visoko število pojavljanj na naslovnici je zbrala tudi pri reviji W. Ta jo je leta 2003 razglasila celo za svojo muzo.

Zbrala je tudi mnogo sodelovanj z najbolj kultnimi fotografi moderne dobe, med njimi z najbolj priznanima Mariom Testinom in Petrom Lindbergom. Poleg slave ji je poslovni uspeh prineslo tudi sodelovanje z velikimi imeni lepotne industrije. S pomočjo poznavalcev trga je predstavila svoj parfum, ki ji je prinesel lepo vsoto zelencev ter še dodatno potrdil njeno vlogo v svetu mode in lepote.

Druga plat medalje

Seveda pa uspeh številnim slavnim prinaša tudi posledice in tudi Kate Moss med kariero ni bila imuna proti škandalom in težavam z možmi v modrem. Največkrat izpostavljeni škandali so se vrteli okoli zlorabe prepovedanih drog, ki naj bi jih Mossova v visoki družbi redno uživala, kar se je v določenem obdobju poznalo tudi na njeni zunanji podobi. To je tako še en dokaz, da modni svet ne ponuja zavetja pred številnimi skušnjavami sveta slavnih in bogatih.

Danes Kate še vedno dela s polnim zagonom, kar je za njeno starost – šteje namreč 39 let – v modnem svetu prava redkost. Poročena z glasbenikom Jamiejem Hinceom uživa v družinskem življenju. Glede na njeno bogato kariero lahko v mesecu, ko praznuje začetek svojega vzpona v modnem svetu, le ugibamo, kam jo bo pot ponesla naprej, saj ji zagona nikakor ne primanjkuje.

Ne spreglejte